Domov Náučný chodník Bacúch, Vyšná Boca Náučný chodník Bacúch, Vyšná Boca

Náučný chodník Bacúch, Vyšná Boca

Bacúch – Bacúšske sedlo (1315 m n.m.) – Vyšná Boca
Typ: Vysokohorská túra, Náučný chodník
Náročnosť: 3 - stredne ťažká
Dĺžka trasy: 14 km
Stúpanie: 820 m
Klesanie: 434 m
Trvanie: 5.30 h
Najnižší bod: 567 m
Najvyšší bod: 1319 m
Zobraziť výškový profil

Podrobný popis trasy:

Oblasť:

Nízke Tatry

Východisko:

Bacúch

navigovať
Koniec trasy:

Vyšná Boca

navigovať
Podrobný popis trasy

Dedinka Bacúch je ideálnym východiskom na turistiku, napríklad na hrebeň Nízkych Tatier. Pri túre môžete spoznávať aj okolie, keďže je tu vybudovaný Náučný chodník Bacúch – Vyšná Boca. Vždy sa tradovalo – Bacúch, Boca od jedného otca. Obe tieto obce spája historicky baníctvo a horský prechod Čertovica, Bacúšske sedlo a sedlo Ramža. Je to akési symbolické prepojenie Liptova s Horehroním.

Túto stredne náročnú trasu prejdete po modrej značke za približne 5 a pol hodiny. Je dlhá 14 km s prevýšením 690 m a vedie prevažne cez les. Na vrchu v sedle je lúka Ramža, kde sa nachádza i turistická útulňa (1260 m n. m.). Tá je miestom nocľahu pre väčšinu turistov, ktorí prechádzajú cez hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Približne 300 m na západ od útulne nájdete i prameň pitnej vody.

Náučný chodník je samoobslužný, na požiadanie aj sprievodcovský, líniový, obojsmerný, peší a letný. Je stredne náročný. Na trase sa nachádza 5 infopanelov, ktoré informujú o obci Bacúch, prameni Boženy Němcovej, o lokalite Podvrch, o Bacúšskom sedle a o obci Vyšná Boca. Jednotlivé infopanely náučného chodníka sú zamerané na prírodu a jej ochranu, históriu či baníctvo. Súčasťou chodníka je aj vstup do bane, kde sa ťažila meď.

Dostupnosť a parkovacie možnosti

Parkovanie je dostupné v obci Bacúch. Do obce je veľmi dobré dopravné spojenie z Brezna. Môžete využiť autobus a vlak. Z Vyšnej Boce sa vieme dostať autom, ale aj pravidelnou autobusovou dopravou do Liptovského Mikuláša či Liptovského Hrádku.

Možnosti ubytovania a stravovania

Stravovanie a ubytovanie je dostupné v oboch obciach. Na samotnej trase sa nachádza iba útulňa Ramža, ktorá poskytuje núdzové útočisko pri nepriazni počasia.

Plánovač Liptov