Kde sa v Ružomberku nachádza poklad? Nájdi ho s Liptov Region Card!

Domov Kde sa nachádza poklad? Nájdi ho s Liptov Region Card!

Čo tak vydať sa na fascinujúcu cestu históriou a kultúrou Liptova? S Liptov Region Card môžete využiť výhody a získať 30% zľavu na vstup do Liptovského múzea.

V tomto blogu spolu preskúmame novú interaktívnu expozíciu Jána Korvína a objavíme tiež  poklad pôvodne ukrytý pod hradom Likava. A keď budete čítať pozorne, dozviete sa, čo všetko môžete v múzeu zažiť a na čo sa môžete tešiť. Ak ste v Ružomberku s rodinou a nevyšlo vám práve počasie, tak vedzte, že v Liptovskom múzeu nájdete miesto, kde viete plnohodnotne stráviť čas aj s vašimi deťmi.  S Liptov Region Card v ruke sú historické tajomstvá teraz dostupné počas celého roka pre každého člena vašej rodiny.

Kde nájdete Liptovské múzeum

Ružomberku nie je možné zablúdiť, to je fakt. Križujú ho „dve“ ulice a má „dve“ námestia. No a na jednom z nich (námestie Š. N Hýroša) v samom centre mesta sa nachádza aj naše múzeum. Preto aj múzeum nájdete veľmi ľahko, to je fakt č.2.


Založené bolo v roku 1912 skupinou nadšencov okolo Artúra a Júliusa Kűrthiovcov a od roku 1937 sídli v reprezentatívnej budove. Táto impozantná budova so svojím architektonickým výzorom okamžite zaujme každého návštevníka. Všetci miestni ju dôverne poznajú, stačí sa teda len spýtať a ochotne vás do múzea nasmerujú. Ja však k nemu tentoraz mierim „prezlečený“ za turistuLiptov Region Card v ruke.

Expozície sa nachádzajú na viacerých poschodiach a každá z nich ponúka jedinečné pohľady do minulosti Liptova. Nájdete tu expozície venované živej a neživej prírode Liptova, významným archeologických nálezom a lokalitám, či histórii od najstarších čias po súčasnosť. Osobitná pozornosť je venovaná histórii výroby papiera na Slovensku a osobnosti Andreja Hlinku.

Do múzea s 30 percentnou zľavou!

Poďme však pekne po poriadku. Po vstupe do múzea pri pokladni naskenujete QR kód, vyberte typ zľavy, preukážte sa ňou a 30 percentná zľava je vaša!

S prehliadkou môžete začať hneď na prízemí, kde sa nachádza hlavná výstavná sála, v ktorej aktuálne (február – júl 2024) môžete nájsť výstavu Secesia na Liptove.

Presuňme sa však na prvé poschodie. Okrem klasických expozícií Liptovského múzea tu nájdete galériu, v ktorej vystavujú ružomberskí fotografi združení v občianskom združení Fotoklubu RK 1924. Tí práve v tomto roku oslavujú svoje 100. narodeniny. V priebehu celého roka 2024 sa tak môžete tešiť na množstvo výstav členov jedného z najstarších slovenských, ale aj európskych fotoklubov.

Okrem spomínanej galérie sa tu nachádza Prírodovedná expozícia, Stredoveké a novoveké dejiny Liptova, Expozícia cechov a remesiel a Expozícia Liptov v praveku a včasnej dobe dejinnej, pri ktorej sa spolu s archeologičkou Simonou Sliackou zastavíme podrobnejšie.

Liptov v praveku a včasnej dobe dejinnej    

Expozícia archeológie zachytáva to najstaršie osídlenie u nás na Liptove od obdobia mladého paleolitu,“ začína krátku prednášku archeologička Liptovského múzea.

„Najstaršie osídlenie v dolnom Liptove bolo identifikované práve počas výskumu Kaštieľa sv. Žofie v Ružomberku, z ktorého vystavuje Liptovské múzeum drobné mikrolitické čepieľky. To už nie je obdobie veľkých pästných klinov, lebo toto je už kvalitný štiepaný nástroj, ktorý  sa štiepe. Materiál na výrobu sa väčšinou dovážal, nie je pôvodný, čo už značí o čulých obchodných stykoch“, dopĺňa archeologička.

 „Celá expozícia je radená chronologicky od mladého paleolitu, neolitu (prví poľnohospodári v Bešeňovej) až po eneolit (neskorá doba kamenná a včasná doba dejinná),“ ozrejmuje nám Simona Sliacka. „Čo sa týka významných lokalít, máme tu digitálnu rekonštrukciu nálezu z Liskovskej jaskyne. Na Liptove, a celkovo na severnom Slovensku, máme veľmi málo hrobov. Zaujímavosťou teda je, že počet pohrebísk nezodpovedá populácii, ktorá tu v tom čase bola. Ľudia v jaskyni boli sekundárne pochovaní – ich pozostatky boli vybraté z pôvodných hrobov a rituálne uložené v Liskovskej jaskyni,“ odhaľuje nám tajomstvo Sliacka.

„S príchodom prvého kovu sa dostaneme na prah doby bronzovej. Tu najstaršiu dobu bronzovú akosi Liptov nepokrýva – vyzerá to, že vtedy bolo podnebie veľmi nepriaznivé. Buď tu žilo minimum populácie, resp. Liptov bol akási „transferzóna“. Z obdobia mladej a neskorej doby bronzovej  (ľud popolnicových polí – ľudia, ktorí pochovávali ľudí spaľovaním do veľkej nádoby a vkladali do popolnice) nájdete v múzeu krásnu kolekciu mečov liptovského typu s plnou liatou rukoväťou,“ dopĺňa ďalšiu zaujímavosť archeologička múzea.

Aby sme vám však neprezradili všetky tajomstvá ukryté v múzeu, bude lepšie ak jednotlivé expozície navštívite sami a dozviete sa zaujímavosti napríklad o troch mohylách pri Ivachnovej objavených na trase novej diaľnice, poklade z Liptovskej Ondrašovej, zbierke bronzových diadémov nájdených v Liptovskom Sliači, útočištných hradiskách na Demänovej Hore, prečo Kelti zaviedli pánske nohavice a mnoho ďalších zaujímavostí.

Po veľmi zaujímavej prednáške nás už ale čakajú najnovšie lákadlá Liptovského múzea, ku ktorým smerujú naše kroky.

Interaktívny portrét liptovského kniežaťa Jána Korvína

„Liptov získal výnimočné postavenie počas vlády kráľa Mateja I. Korvína, ktorý zo svojho jediného potomka, nemanželského syna Jána Korvína, urobil najbohatšieho šľachtica kráľovstva. V roku 1479 povýšil Liptov na kniežactvo, ktorého súčasťou sa stala aj Oravská stolica. Ján Korvín vlastnil hrady a hradné panstvá v Liptove a jeho bezprostrednom okolí, vrátane Likavy, Oravy a Sklabine,“ čítame na informačnom paneli pri digitalizovanom a interaktívnom portréte Jána Korvína. Ten Vám sám vyrozpráva svoj životný príbeh a umožňuje aj spustenie audiovizuálneho sprievodcu celou expozíciou, ktorou nás prevedie hlas slovenského herca Iva Gogála.

Interaktívny portrét pribudol do expozície v roku 2023 a od jeho spustenia sa stal jedným z lákadiel expozície stredovekých a novovekých dejín. Staňte sa súčasťou príbehu Jána Korvína, ktorý zanechal nezmazateľnú stopu v dejinách Liptova. Interaktívny portrét v Liptovskom múzeu vám umožní ponoriť sa do jeho éry a zažiť atmosféru stredovekej doby. A čo je najlepšie, s Liptov Region Card s 30% zľavou 😊

Ďalšou novinkou tejto expozície je technologický prvok, ktorý umožní premietať na priehľadné sklo vitríny prezentáciu o zbierkovom predmete umiestnenom za sklom  – v tomto prípade o hákovnici. Návštevník má tak možnosť na jednom mieste porovnať si virtuálnu prezentáciu s reálnym exponátom (hákovnicou).

Keďže náš čas vyhradený na návštevu múzea sa pomaly chýli ku koncu, postupujeme ďalej a namierime si to rovno na tretie poschodie. Cestou míňame Expozíciu výroby papiera, Expozíciu života a diela Andreja Hlinku, Národopisnú expozíciu a Expozíciu dejín mesta Ružomberok. Tieto expozície však už poznáme, preto naše kroky smerujú ďalej a to priamo k pokladu spod hradu Likava.

Poklad spod hradu Likava

V roku 2022 uviedlo múzeum do života novú expozíciu  – Poklady spod Likavy. Príbeh pokladu nám vyrozprávala opäť archeologička Simona Sliacka: „Poklady spod Likavy v podstate mapujú ukladanie depotov (špeciálnych pokladov mincí). Keďže sme tie mince našli, znamená to, že sa po ne nikto nevrátil. Mame tu dva poklady: nevrátil sa „nejaký kelt“ a nevrátil sa „nejaký bojovník“ z obdobia občianskej vojny, ktorá nastal po bitke pri Moháči v roku 1526. Liptov bol v tomto období nepríjemnou tranzitnou zónou, pretože sa tu bili dvaja adepti na Uhorský tron. A jeden z nich, resp. jeho človek (predpokladajme, že to bol skôr stúpenec Jána Zápolského, pretože sa v tomto depote vyskytuje viac jeho mincí a iba tri mince Ferdinanda Habsburského) utekal na vtedajšie pomery s bežnou hotovosťou a aby mu to nevzali, tak to jednoducho zakopal.“

A práve tento poklad bol objavený v roku 2019 manželským párom pri potulkách lesom neďaleko hradu Likava. V súčasnosti je jedným z lákadiel Liptovského múzea. Prehliadka tohto slovenského historického unikátu s Liptov Region Card je hodnotným zážitkom, ktorý vás vtiahne do minulých čias.

A tu sa naša návšteva múzea pomaly končí. Priznám sa, že do múzea som vstupoval trošku skeptický – ako ružomberčan ho mám zafixované skrz exponáty zvierat, ktoré sú v múzeu prakticky „odvždy“ a videl som ich azda miliónkrát. Nové interaktívne smart prvky, poklad spod Likavy či odborný výklad archeologičky Simony Sliackej však umocnili zážitok z návštevy múzea a zdvihli jeho úroveň v mojich očiach o niekoľko levelov vyššie. Náš blog je však len malou ochutnávkou toho, čo vás v Liptovskom múzeu naozaj čaká. Vyberajte sa na dobrodružnú cestu históriou a využite všetky výhody, ktoré vám Liptov Region Card ponúka. Ružomberok a expozície Liptovského múzea sú pripravené odhaliť Vám svoje poklady, ktoré #TrebaZazit. Vo svojich príspevkoch na sociálnych sieťach z návštevy múzea nás nezabudni označiť @visitliptov.


Pár tipov k Liptov Region Card na záver:

Všetky miesta #TrebaZazit, neváhajte ich využiť so zľavami s Liptov Region Card a nezabudnite nás pri ich návšteve označiť @visitliptov.

autor: Ing. Jaroslav Moravčík

Plánovač Liptov