
Salašníctvo a pastierstvo
Pred vyše 500 rokmi prišla pastierska kultúra na náš Liptov. Ovčiarstvo a salašníctvo majú nezastupiteľnú rolu. Priniesli so sebou hneď
niekoľko unikátností, či už vo vzhľade našich kopcov, vo zvykoch a tradíciách, či v samotných výrobkoch. Salašníctvo k Liptovu
neodmysliteľne patrí a my sme sa rozhodli preskúmať ho viac do hĺbky. O tom, ako funguje salašníctvo teraz,
ktoré ovce sa ďalej šľachtia, ako sa zachovala tradičná kultúra a tiež aké náročné je žiť pár mesiacov v divočine, nám porozprávali ľudia z „fachu“.
Rozhovory

Zhmotnenie pastierskej kultúry
a čaro ovčiarskej expozície.
Iveta Zuskinová – etnologička
Jiří Přibyl – konzervátor

Tam, kde sa deň
začína o pol štvrtej.
Milan Gajan
majiteľ salašu pastierska

Ovečka valaška
a jej podstata na Liptove.
Peter Kompiš
ošetrovateľ zvierat
Podcasty
Video
Fotogaléria
Salaše
Koliby
Na tomto projekte sa podieľajú: