Snehu je dostatok na lyže aj bežky

24. 1. 2023 Iné lokality
Domov Snehu je dostatok na lyže aj bežky

(Liptovský Mikuláš, 24. 1. 2023) – Výdatné sneženie na Liptove zlepšilo podmienky nielen na zjazdovkách, freeride zónach, ale veľmi dobré podmienky sú aj na bežecké lyžovanie. Lyžuje sa vo všetkých lyžiarskych strediskách na Liptove a na upravených trasách spaľujú povianočné kalórie už aj nadšenci bežeckého lyžovania. Stav bežeckých trás pravidelne monitoruje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Najlepšie snehové podmienky na zjazdové lyžovanie panujú v stredisku Jasná. Snehová pokrývka na zjazdovkách dosahuje na niektorých miestach až 100 centimetrov a otvorených je až 32 zjazdoviek z celkového počtu 35.  Vo voľnom teréne môže byť snehu ešte viac. Veľmi dobré podmienky hlásia aj strediská Malinô Brdo, Ski  Centrum Opalisko Závažná Poruba, Areál PodbrezinySKI Centrum Demänová Rezort v Liptovskom Mikuláši, Skicentrum Žiar – Dolinky v Žiarskej doline, ako aj Čertovica.

„V domovskom stredisku olympioničky Petry Vlhovej máme výborné snehové podmienky. Lyžuje sa  naprieč celým strediskom a takmer na všetkých zjazdovkách. Na svoje si u nás v Jasnej prídu aj nadšenci lyžovania vo voľnom teréne, keďže po oboch stranách Chopku pribudlo veľa prírodného snehu,“ informoval riaditeľ strediska Jasná Jiří Trumpeš. Samozrejme vo všetkých freeride zónach v Nízkych aj Západných Tatrách či Veľkej Fatre treba dbať na bezpečnosť, sledovať lavínové výstrahy ako aj využívať potrebný výstroj.

Obľubu majú aj menšie lyžiarske strediská na Liptove. Po dlhšej odmlke sprístupnené lyžiarske stredisko Areál Podbreziny láka najmä domácich z Liptovského Mikuláša, ale navštevujú ho aj hostia ubytovaní v okolí. Ski  Centrum Opalisko Závažná Poruba pre kvalitnú snehovú pokrývku a sedačkovú lanovku obľubujú rodiny s malými deťmi, ale aj školské kurzy lyžovania. Vďaka zľavovej kartičke Liptov Region Card majú na Liptove ubytovaní hostia a majitelia kariet zľavy na skipasy až do 30% v strediskách Malinô Brdo a SKI Centrum Demänová Rezort.

Jedným z najzdravších športov vôbec je bežecké lyžovanie.

Lyžiar pri ňom zapája rovnomerne celé telo a trávi čas na čerstvom chladnom vzduchu. „Dostatok prírodného snehu zlepšil podmienky aj na bežecké lyžovanie na Liptove. Upravené trasy monitorujeme a priebežne aktualizujeme ich stav. Upravené trate máme napríklad v Liptovskej Kokave, v Smrečanoch – Žiari, v Liptovskom Mikuláši na mestskom cyklochodníku, v Závažnej Porube, Pavčinej Lehote, Jasnej na Zadnej vode, v Liptovskej Štiavnici aj v Ski Centre Demänová Rezort. Vďaka dostatku prírodného snehu priebežne pribúdajú upravované trasy od okolia Ružomberka až po Vysoké Tatry, ale niekedy bežkárom postačí vyraziť pokojne aj niekde na polia za mestami či dedinami naprieč Liptovom a vychutnať si scenérie, ktoré náš región ponúka,“ navnadila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Monitoring bežeckých trás: https://www.visitliptov.sk/zazitky/bezecke-lyzovanie/

Po lyžovačke výborne padne aj pobyt v termálnych aj minerálnych vodách – obľúbená je voľne prístupná Kaďa v Liptovskom Jáne či v Kalamenoch, ale aj vodné parky Tatralandia, Bešeňová či Lúčky.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov