Svetový deň cestovného ruchu očami Liptova

Liptovský Mikuláš
Domov Svetový deň cestovného ruchu očami Liptova

27. september 2023 je možno pre niekoho len obyčajná pracovná streda, ale ide o významný deň. Už niekoľko desiatok rokov pripadá na tento dátum Svetový deň cestovného ruchu.

Cestovný ruch je udržateľné odvetvie, ktoré prináša aj na Liptov zamestnanosť, investície a vzdelanie, ktoré musí napredovať ruka v ruke aj s ochranou prírody aj kultúrneho dedičstva. Hlavným nositeľom  a centrálou cestovného ruchu v regióne Liptov je VisitLiptov.

Na úvod sa žiada vysvetlenie priamo od nás Liptákov. Začnime odpoveďou na to kým vlastne sme. Niekto nás volá klaster, niekto VisitLiptov, niekto oblastná organizácia. Kým sme teda? Sme jeden tvorivý tím ľudí, ktorý úzko kooperuje s členskými mestami a obcami v regióne a tiež podnikateľmi – veľkými, malými aj tými najmenšími. Baví nás práca na Liptove, pre Liptov a o Liptove.

Klaster Liptov bola prvá organizácia na Slovensku, ktorá spojila podnikateľov a samosprávy s cieľom rozvíjať cestovný ruch. V súčasnosti združujeme v tejto organizácii 32 členov a ich počet rok čo rok narastá.

V roku 2012 urobilo Slovensko veľmi pozitívny a novátorský krok smerom k napredovaniu domáceho cestovného ruchu a to vďaka Zákonu o cestovnom ruchu. Tento zákon umožnil vznik oblastných organizácii cestovného ruchu, ktoré majú nárok na dotáciu od štátu na podporu turizmu. Na toto sme zareagovali aj my na Liptove a vznikla Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a jej členom sa stal aj Klaster Liptov a teda celý región pracuje v napredovaní turizmu pod jednou strechou.

Našou hlavnou úlohou je realizovať destinačný manažment, spájať jednotlivé subjekty, pracovať na stratégiách, ale tiež zatraktívniť región pre turistov, zlepšovať jeho ponuku a infraštruktúru cestovného ruchu, prezentovať miestnu kuchyňu, zvyky a tradície, možnosti strávenia voľného času športom, vzdelávaním alebo relaxom. Rozvíjame aj cykloregión, stali sme sa jednou veľkou rodinou cez projekt Liptov Region Card, do ktorej ďalej patria aj ubytovatelia a viac než 80 poskytovateľov výhod karty, v zime napríklad koordinujeme a spolufinancujeme bezplatnú skibusovú dopravu. Realizujeme spoločný marketing regiónu Liptov doma na Slovensku, ale aj za hranicami a to najmä na našich tradičných trhoch – Česko, Poľsko, ale aj tých vzdialenejších.

V našich horách je viac ako 1100 kilometrov turistických trás, aktívne sa staráme o viac ako 850 kilometrov cykloturistických trás, postupne dopĺňame naše trasy o atraktívny a funkčný cyklo mobiliár  a nedávno sme pripravili aj prvú skutočnú tematickú cyklotrasa, ktorá na 14 kilometroch odhaľuje históriu priehrady Liptovská Mara aj 13 zaplavených obcí. Náš projekt Liptov s deťmi ponúka rodinám celoročne tie najlepšie tipy ako deti zabaviť, niečo ich naučiť aj ich rozhýbať . Veľkými ťahákmi nášho regiónu sú jaskyne, mimochodom práve tá najnavštevovanejšia, Demänovská jaskyňa slobody sa po roku otvára zrekonštruovaná a to v utorok 2. októbra 2023.

Snažíme sa našich návštevníkov zabaviť na mnohých podujatiach. Napríklad už šesť rokov za sebou spoluorganizujeme podujatie ZA7HORAMi – najväčší rodinný festival na Slovensku. Vytvorili sme Produkt Liptova, značku regionálnych produktov, ktorá podporuje výnimočné výrobky poctivo vyrobené na Liptove a je toho ešte veľa čím rozvíjame cestovný ruch na Liptove.

Veríme tomu, že Liptov je predurčený na budovanie cestovného ruchu, lebo je to odvetvie udržateľné, ktoré vytvára prostredie nielen pre turistov, ale Liptov robí skvelým miestom pre život aj jeho obyvateľom.

Vo Svetový deň cestovného ruchu hrdo upozorníme aj na to, že Liptov je skutočne svetový. Už najbližšiu zimu Liptov a stredisko Jasná čaká ďalší Svetový pohár v lyžovaní. World Cup Jasná 2024 bude v termíne 20. – 21. januára 2024 a na toto zimné podujatie sa nesmierne tešíme a všetkých naň aj pozývame. Ukážeme celému svetu, že i taká malá krajina, akou je Slovensko, je svetová.

VisitLiptov #TrebaZazit

Značku VisitLiptov používame pri komunikácii regiónu, lebo je to ľahko zapamätateľný názov, vyjadruje to, čo robíme a je aj internacionálny – pod názvom VisitLiptov nás nájdete na internete aj na sociálnych sieťach. Tešíme sa, že vnímate Liptov a budeme radi, keď sa stanete súčasťou našej destinačnej rodiny aj vy cez vaše likes, komentáre, zdieľania či zážitky priamo na Liptove, lebo Liptov treba zažiť 😊

Prečítajte si viac o našej práci vo VisitLiptov tu.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov