Zima na Liptove – kopec snehu aj nariadení

16. 2. 2022
Domov Zima na Liptove – kopec snehu aj nariadení

(Liptovský Mikuláš, 16. 2. 2022) – Liptáci realizovali prieskum priemernej obsadenosti ubytovacích zariadení od 25. decembra minulého roku až do februára 2022. Silvestrovské pobyty boli obsadené v priemere len na 49% a prvý januárový týždeň bol na tom ešte o niekoľko percent horšie. V minulosti pritom išlo o najvychytenejšie termíny v roku. Vyhliadky na zvyšok sezóny sú lepšie. Môže za to postupné uvoľňovanie opatrení aj narastajúci trend dopredaja kapacít na poslednú chvíľu.

Nálada v cestovnom ruchu sa postupne zlepšuje. To čo prevádzkovatelia zariadení cestovného ruchu na Slovensku zažívajú v pandémii covid-19 však budú cítiť ešte veľmi dlho. I keď prieskum doterajšej obsadenosti zimnej sezóny nedopadol najlepšie, na Liptove pozerajú na budúcnosť optimisticky.

„Množstvo ľudí v našom regióne prišlo o prácu, zariadenia cestovného ruchu zažívali ťažké časy, ale pozeráme sa dopredu. O chvíľu sú tu jarné prázdniny. Na Liptove máme aj v tomto termíne dostatok voľných lôžok pre dovolenkujúce rodiny s deťmi, tak verím, že nás podporia a strávia voľné dni na Slovensku. Naše lyžiarske strediská majú výborné snehové podmienky. A v zime je to aj o našich termálnych vodách, prechádzkach v prírode, sánkovačkách aj výbornom jedle,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Viac tipov na program na Liptove ponúka regionálny web visitliptov.sk, kde je dostupný dokonca aj online plánovač zimnej dovolenky. „Rezervácie na poslednú chvíľu v takom veľkom množstve na Liptove v minulosti neboli časté. Tento trend priniesla doba. Verím, že postupné uvoľňovanie opatrení situáciu zlepší a čaká nás do konca apríla ešte pekná zima. Vítame najmä možnosť ubytovávať už aj ľudí po prekonaní ochorenia covid-19 len s negatívnym testom,“ doplnil predseda Ján Blcháč. Viac informácií o upravených podmienkach platných v prevádzkach cestovného ruchu na https://www.visitliptov.sk/covid-opatrenia/ .

„Už dávno sme počas zimy nemali tak skvelé snehové podmienky v celom regióne a to nielen na svahoch. Naše čísla však o tom nehovorili. Zaknihovali sme najhoršie obsadenosti počas silvestrovských pobytov za posledných viac ako desať rokov. Obsadenosť kapacít bola v priemere len 49 % a nasledujúci januárový týždeň bol ešte horší, len 40%. V tomto trende sa to nieslo aj ďalej. V priemere sme od januára do začiatku februára dosiahli len 32 % obsadenosť,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Najlepšie obsadenosti dosahovali chaty a všeobecne zariadenia v blízkosti lyžiarskych stredísk. Darilo sa najmä cez víkendy. Výpadok zahraničnej klientely bol obrovský. Liptáci pocítili predovšetkým úbytok Čechov. Príjemne ich prekvapili napríklad návštevníci z Pobaltia, ktorí postupne objavujú tunajšie hory. Na Liptove plánujú lyžovačku až do konca apríla.

Súhrnné informácie o lyžiarskych strediskách na Liptove aj iných tipoch na program počas jarných prázdnin sú dostupné na webe regiónu visitliptov.sk

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov