Vlkolínec otvoril letnú sezónu na Liptove

24. 5. 2023 Iné lokality
Domov Vlkolínec otvoril letnú sezónu na Liptove

(Liptovský Mikuláš, 24. 5. 2023) – Liptáci otvorili letnú turistickú sezónu vo Vlkolínci. Je to presne 30 rokov od zápisu tejto výnimočnej obce do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Liptáci hovoria, že ich región treba zažiť. Dnes to bolo 5 ľudských zmyslov, cez ktoré predstavili pamiatkovú rezerváciu stredovekej ľudovej architektúry Vlkolínec, ale aj celý Liptov. Pozvali na letnú dovolenku do regiónu zážitkov, kde sú toto leto hlavnými lákadlami termálne vodné parky Tatralandia a Bešeňová, Liptovská Mara, horská turistika, výlety lanovkami aj cyklistika. Do života navyše uviedli aj audiosprievodcu Vlkolíncom.

Jedna z najznámejších podhorských osád na Slovensku Vlkolínec sa stala miestom, kde Liptáci symbolicky otvorili letnú turistickú sezónu. Po veľmi dobrej zime veria, že leto prinesie domácich aj zahraničných návštevníkov a konečne sa podarí dosiahnuť čísla návštevnosti spred troch rokov.

„Vlkolínec robí výborné meno Slovensku, Liptovu aj Ružomberku doma aj za našimi hranicami. Jeho zápis do UNESCO pamiatok potvrdzuje výnimočnosť lokality a jej významnú  kultúrno-historickú, prírodnú a architektonickú hodnotu, ktorú budeme aj naďalej chrániť, aby sa zachovala aj pre budúce generácie. Novinkou tohto leta je náš textový a audiosprievodca, vďaka ktorému si návštevníci sami spravia prehliadku a objavia mnohé zaujímavosti o Vlkolínci. Medzi inými aj to, že názov obce pochádza skutočne od slova vlk, keďže ich tu bývalo v minulosti veľa, prečo sú domy farebné a aj to ako je možné, že sa zachovala obec v takomto stave až doteraz,“ uviedol primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň. Sprievodca Vlkolíncom je dostupný na webe vlkolinec.sk a tiež sa dá naň dostať z webu regiónu https://www.visitliptov.sk/unesco-vlkolinec-30-rokov-unesco/ .

Región Liptov #TrebaZazit. Je zážitkom pre všetkých päť ľudských zmyslov a v tomto duchu prebiehalo aj otvorenie letnej sezóny. Vo Vlkolínci sa preto pozeralo, počúvalo, ohmatávalo, voňalo aj chutnalo. Počas prehliadky obce zahrala fujara, otvorili galériu s bývalou jednotriedkou, zaujala práca drotárky aj rezbára, návštevníci ochutnali tradičné lokálne jedlá vrátane vlkolínskej kapustnice a zemiakovej haruľe s ovčou bryndzou. Presne tak ako tomu bude, keď Vlkolínec navštívia dovolenkári počas leta.

„Tak ako sú farebné vlkolínske domy, tak je pestré aj leto na Liptove. Centrom regiónu je vodná priehrada Liptovská Mara, ktorú obkolesujú hory. Relax a zábavu ponúkajú atrakciami nabité vodné parky – TatralandiaBešeňová, ktoré milujú deti aj dospelí vďaka termálnym bazénom, morskej vode, vlnám, toboganom, ale aj možnostiam na wellness. Naše hory sú skvelé na turistiku aj cyklistiku. Viac ako 1100 kilometrov značených turistických trás a zhruba 50 turistických chodníkov poteší zdatných turistov aj rodiny s deťmi. Región je aj rajom cyklistov, ktorým ponúka viac ako 850 kilometrov značených cykloturistických trás. Naša sieť bezplatných elektronabíjacích staníc a bike a e-bike požičovní je špičkou na Slovensku,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Apropo pestré, farebné vlkolínske domy. Farebné sú preto, že ich majitelia natierali vápnom. To jednoducho získavali z vápenky v blízkom Bielom Potoku. Vápno má okrem zafarbenia mnohé priaznivé účinky, napríklad dezinfekčné, likviduje drevokazný hmyz, pohlcuje vlhkosť a zafarbí sa jednoducho pigmentmi napríklad z modrej skalice a podobne.

„Záujem o letné dovolenky už evidujeme. Rezervujú sa pobyty najmä od polovice júla do polovice augusta. Všetci, ktorí chcú dovolenkovať doma na Slovensku, by nemali otáľať a spoliehať sa na rezervácie na poslednú chvíľu. Tak, ako si mnohí plánujú dovolenky pri mori, sa oplatí dopredu rezervovať aj dovolenky u nás, na zážitkami nabitom Liptove,“ uviedol predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Región obkolesujú Nízke Tatry, Západné Tatry, Vysoké Tatry, Chočské vrchy, Veľká Fatra. Medzi najobľúbenejšie doliny patria Demänovská dolina, Jánska dolina, Žiarska dolina, Kvačianska a Prosiecka dolina ako aj Hrabovská a Čutkovská dolina. Na Chopok a Maliné vyvezú turistov pohodlne aj lanovky. Hitom leta budú prázdninové pobyty rodín s deťmi a pre nich Liptáci pripravili projekt Liptov s deťmi, kde už teraz nájdu množstvo nápadov, ako deti zabaviť, niečo ich naučiť aj rozhýbať. Pre deti je tu na začiatku prázdnin aj podujatie ZA7HORAMi, ktoré bude od 30. júna počas dvoch víkendov aj jedného sviatku baviť rodiny s deťmi rozprávkami aj hravým vzdelávaním naprieč celým Liptovom.

Pestrú ponuku programu aj zliav a benefitov pre návštevníkov Liptova zase poskytne kartička Liptov Region Card. Dokopy si vďaka karte návštevníci môžu siahnuť až na 80 zliav na 75 atrakciách. Od leta je možnosť samoakceptovania zliav na rôzne služby v regióne. Dovolenkári sa tak rýchlejšie dostanú k výhodnej cene, keďže odbremenia personál prevádzok. Navyše pri pobytoch od dvoch nocí majú hostia v balíku aj poistenie záchrany v horách. „Dôvodov na návštevu nášho regiónu počas leta je skutočne veľa a v pestrej ponuke atrakcií a tipov ľahko návštevníkov Liptova zorientuje aj náš online plánovač dovolenky. Po vyplnení základných parametrov a preferencií systém vygeneruje originálny program, ktorý si dovolenkár pošle na mail, facebook, WhatsApp, link alebo si ho priamo vytlačí. Ak príde zmena počasia alebo chuť robiť niečo iné, plánovač opäť pomôže a program sa dá vygenerovať nanovo. Aj takto uľahčujeme našim návštevníkom plánovanie dovoleniek, tak aby bola každému šitá presne na mieru,“ doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Komplexnú ponuku Liptova dopĺňa široká báza ubytovacích kapacít, od privátov, chát, cez rodinné penzióny až po hotely rôznych kategórii podľa preferencií dovolenkárov.

Liptov dostal do vienka nádhernú prírodu a vďaka spojeniu s rozvinutou infraštruktúrou cestovného ruchu sprostredkúva tie najkrajšie emócie počas výletov či dovoleniek. Ponúka ľuďom možnosť ujsť od všedných povinností, je miestom zážitkov, oddychu, športu a pohody a zároveň  prináša prácu mnohým zamestnancom. V súvislosti s otvorením sezóny Liptáci pripravili aj špeciálnu akciu, ktorá zatraktívni ponuku regiónu mimoriadne v prvý víkend letnej sezóny 26. – 28. mája 2023. Ide najmä o zľavy na zapožičanie e-bikov, výhody v gastro prevádzkach aj na ubytovaní – viac info TU.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje Otvorenie letnej sezóny aj z dotácie Ministerstva dopravy SR vo výške 5 000,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov