Liptáci zveľadili okolie Marského kostolíka

3. 5. 2023 Liptovský Hrádok
Domov Liptáci zveľadili okolie Marského kostolíka

(Liptovský Mikuláš, 3. 5. 2023) – Medzi najobľúbenejšie miesta v okolí Liptovskej Mary patrí Marský kostolík. Návštevníci Liptova si tento verejný priestor užijú o to viac, že prešiel komplexnou obnovou. Výhľad na Liptovskú Maru sa stáva pohodlnejším vďaka štvorici nových drevených lavičiek. Liptáci tiež vymenili informačnú tabuľu, doplnili dva stojany na bicykle a infopult s informáciami o pamiatke. Pred letnou sezónou tu chystajú aj otvorenie tematickej cyklotrasy.

Stúpajúce teploty lákajú návštevníkov Liptova aj k Liptovskej Mare. Samozrejme dôvodom ešte nie je kúpanie, keďže na kopcoch je ešte stále sneh, ide skôr o výlety pešo či bicyklom po okolí najväčšej slovenskej priehrady. Najmä návštevy okolia Marského kostolíka sa stávajú oveľa príjemnejšími a to vďaka komplexnej obnove tohto miesta.

„Marský kostolík a jeho okolie sa nám podarilo zveľadiť. Išlo o náročný proces, aj keď sa to mohlo zdať jednoduché. Pozemok totiž patrí cirkvi, objekt samotného kostolíka je v správe Liptovského múzea v Ružomberku v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Paradoxne katastrálne územie patrí obci Liptovská Sielnica, ktorá je situovaná kilometre ďaleko. Najbližšia obec k tejto lokalite je Bobrovník, ktorý tam však nemá katastrálne územie a tým pádom zo zákona nemôže investovať do cudzích pozemkov. Tento problém sa nám podarilo vyriešiť tak, že sme ako regionálna organizácia získali pozemok do nájmu a naštartovali sme spoluprácu jednak s Liptovským múzeom, ale aj so Slovenským vodohospodárskym podnikom ako aj neďalekou Marinou Liptov,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Do leta sa môžu návštevníci Liptova tešiť aj na 14 kilometrov dlhú tematickú cyklotrasu, ktorá bude tadiaľto prechádzať.

Najmä z dôvodov spomenutých vyššie bola plocha okolo kostolíka priam v dezolátnom stave (v prípade záujmu, môžeme fotky pôvodného stavu poskytnúť), s množstvom hlbokých jám, ktoré bolo problematické obísť. Miesto obľubujú turisti aj rybári, preto sa stávalo, že tu boli zaparkované autá a karavany aj niekoľko dní či nocí. „Letná sezóna je za dverami o to viac sa teším, že už teraz toto vynovené oddychové miesto návštevníci Liptova využívajú a nadchýnajú sa zrkadlením okolitých hôr na hladine nášho liptovského mora. Pri Marskom kostolíku sme osadili štyri drevené lavičky, vymenili informačnú tabuľu, doplnili dva stojany na bicykle a infopult s informáciami o pamiatke,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Na mieste zároveň pomocou zahradzovacích stĺpikov zamedzili prístup automobilom a karavanom do ochrannej zóny kostolíka a veria, že aj toto napomôže tomu, aby ľudia neparkovali v bezprostrednej blízkosti chránenej národnej kultúrnej pamiatky. Liptáci tiež apelujú na návštevníkov, aby rešpektovali prírodu a nezanechávali v tejto lokalite odpadky.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financovala zveľadenie lokality okolo Marského kostolíka aj z dotácie Ministerstva dopravy SR vo výške 7 500 eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov