Liptov rozšíril rodinu „Produktov Liptova“

27. 4. 2023 Liptovský Mikuláš
Domov Liptov rozšíril rodinu „Produktov Liptova“

(Liptovský Mikuláš, 27. 4. 2023) – Po necelých dvoch rokoch pôsobnosti značky regionálnych produktov Liptova budú môcť hrdo užívať značku „Produkt Liptova“ už 13-ti certifikovaní výrobcovia s vyše 90-tkou certifikovaných produktov. Produkt Liptova podporuje výnimočné výrobky poctivo vyrábané na Liptove. Novými produktmi Liptova sa stali v týchto dňoch výnimočný medovicový med z horného Liptova, syry a bylinné čaje z Východnej aj pivá z prvého nealkoholického remeselného pivovaru na Slovensku.

Produkt Liptova  je značka kvality pre regionálne produkty, ktorú Liptáci môžu použiť na poľnohospodárske produkty a potravinárske výrobky, remeselné a iné spotrebné výrobky s pôvodom v ich regióne. Prvé certifikáty boli udelené v roku 2022. Náročné certifikačné kritéria v druhej výzve na získanie značky splnili štyria výrobcovia. Aj to hovorí o tom, že Liptákom určite nejde o kvantitu, ale sústreďujú sa najmä na kvalitu a výnimočnosť, aby ukázali skutočne to najlepšie z regiónu.

„Liptov je miestom zážitkov a tie dokážu umocniť aj produkty, ktoré si dovolenkári v regióne zakúpili či vychutnali. Mnohé takéto produkty si návštevníci Liptova odnášajú domov ako dovolenkovú spomienku či darček pre rodinu a blízkych. Sme hrdí na to, že sme rodinu Produktov Liptova rozšírili o viac ako 30 certifikovaných produktov a ocenenia odovzdali štyrom producentom. Aj takto podporujeme našich lokálnych producentov a snažíme sa zachovávať tradičné výrobné postupy,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Značka regionálnych produktov je zárukou kvality prihliadajúc na lokálnosť, udržateľnosť, lásku k tradíciám aj prírodnému bohatstvu Liptova. „Kvalita je v prípade našej značky určite viac ako kvantita. Veď splniť náročné certifikačné kritéria nemôže každý. K tým najlepším liptovským produktom sa aktuálne zaradil medovicový med, výnimočné syry a ďalšie bylinné čaje z farmy vo Východnej a dokonca aj pivá z nealkoholického remeselného pivovaru v Liptovskom Mikuláši. Ba aj samotné odovzdanie certifikátov sa uskutočnilo na jedinečnom mieste, v novom Rezorte pri jazere na Podbanskom, kde sa snúbi kvalita a  prepracovanosť  s láskou k prírodnému bohatstvu nášho regiónu,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. V Produkte Liptova je veľa potravinárskych výrobkov. Práve mliečne výrobky s certifikáciou Produkt Liptova možno budú pre návštevníkov Liptova inšpiráciou, ako si kus liptovskej kuchyne priniesť z dovolenky aj do svojich domovov.

Tradičný pohľad na Liptov sú pre mnohých ovce pasúce sa na podhorských lúkach. Aj preto medzi Produktmi Liptova nechýba bryndza, ale okrem nej aj čerstvé kravské mlieko, vybrané syry, nite, maslo, ako aj výborné medy, chutné umelecké diela v podobe medovníkov, tkané koberce, ľudové kroje, bylinové mydlá a šampóny, európsky unikát Liptovské droby ako aj fantastické bylinkové čaje spod Kriváňa. „Aj cez tento projekt sa snažíme o zachovávanie tradičných výrobných postupov. Napríklad také včelárstvo si dozaista zaslúži našu pozornosť, a preto ma teší, že máme v Produkte Liptova na jednej strane skúsených medárov, ale aj mladú, perspektívnu generáciu,“ povedala predsedníčka združenia Miestna akčná skupina Horný Liptov Marcela Herichová. Skúsená medárka Iveta Nádašdyová s manželom v aktuálnej certifikácii uspela s unikátnym medovicovým medom. Ich kvetový med sa už Produktom Liptova pýši viac ako rok.

„Dôležité je aj to, aby sa návštevníci nášho regiónu vedeli dostať k Produktom Liptova. Okrem nákupu priamo od výrobcov, cez e-shopy, lokálne potraviny a infocentrá, veríme budú postupne pribúdať aj ubytovacie zariadenia, kde si dovolenkári budú môcť zhmotniť svoje zážitky vo forme liptovských darčekov,“ uzavrel predseda Občianskeho združenia Partnerstvo pre MAS Dolný Liptov Rastislav Horvát.

Proces vytvorenia značky Produkt Liptova začal koncom roka 2021 spojením síl miestnych akčných skupín – Dolný a Horný Liptov, združenia cestovného ruchu Klaster Liptov a Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV, ktorá projekt aj koordinuje. Prvé certifikáty boli udelené následne v roku 2022. Na druhom odovzdávaní certifikátov bola oficiálne odovzdaná značka Produkt Liptova aj pre bryndzu zo Salaša Pastierska, ktorí uspeli už v prvej výzve.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje projekt Produkt Liptova aj z dotácie Ministerstva dopravy SR vo výške 10 350 eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov