Zacielené na najmenších

Liptovský Mikuláš
Domov Zacielené na najmenších

Liptov dokáže spojiť zdanlivo nespojiteľné a prilákať do hôr aj tých, ktorých to v zime láka viac do trópov, ako pod zasnežené kopce. Ako je to možné? Stačí mať dobrý nápad, využiť prírodné danosti a nebáť sa vniesť medzi dovolenkové stálice nádych exotiky. Pobyt na horách so štipkou Karibiku potom určite zachutí každému, bez ohľadu na to, či vonku sneží alebo svieti slnko.

Zima a ja? Hm, táto kombinácia mi nikdy nebola po vôli. Možno je to tým, že u nás na juhu Slovenska máva väčšinou uplakanú a teplejšiu podobu, než aká by svedčila detským radovánkam v snehu. Odmalička som preto viac inklinovala k rodinným dovolenkám pri mori, ktoré nikdy nesklamalo. Situácia s cestovaním do zahraničia sa však v posledných rokoch výrazne skomplikovala a najmä v zimných mesiacoch je pobyt v exotike väčšie riziko, aké som ochotná podstúpiť. Deti však majú na sľuby rodičov výnimočnú pamäť a na vidinu jesenných prázdnin na pláži nechceli len tak zabudnúť. S manželom sme sa preto ocitli v kúte vediac, že naše dvojičky sa bez boja určite nevzdajú. Pri surfovaní po alternatívach na internete nás však vlna s ponukami vyplavila doma na Slovensku, konkrétne na Liptove vo vodnom parku Tatralandia.

Doma a predsa v exotike

Namiesto zdĺhavého letecké[1]ho presunu niekam k rovníku sme deň pred prázdninami nasadli do auta a vyrazili na sever. Čím viac sme sa blížili pod končiare Nízkych Tatier, tým hundranie našich drobcov silnelo. Pri pohľade na zasnežené kopce si akosi nedokázali predstaviť, že nasledujúce dni budú tráviť v plavkách na pláži pod palmami a šantiť v teplej a niekedy aj slanej vode. Trpezlivo sme sa im snažili vysvetliť, že stačí len chvíľu vydržať a zažijú niečo, čo ešte nikdy nevideli. Len[1]že, poznáte to, ak potrebu škôlkara neuspokojíte, jeho netrpezlivosť a nervozita ihneď rastie. O Tatralandii sme dosiaľ iba počúvali z úst našich kamarátov a známych, no vlastná skúsenosť nám chýbala. Pravdu povediac, nevedela som, čo od liptovskej exotiky čakať a Laura s Kamilom to zrejme zo mňa vycítili. Akékoľvek pochybnosti sa však začali vytrácať, len čo sme vkročili do lobby v Holiday Village Tatralandia, kde sme sa ubytovali. Kým sme vybavovali nevyhnutné formality, obe naše detváky ujúkali s očami uprenými na množstvo vonkajších šmýkačiek. Oveľa viac a zaujímavejších pohľadov sa im naskytlo hneď na druhý deň ráno.

Deti na hrad!

Malí nedočkavci nás vyhnali z postelí ešte za tmy a po raňajkách si to nezadržateľne šinuli do vnútorných priestorov vodného parku. Príjemné teplo z termálnej vody dávalo tušiť, že napriek vonkajšiemu chladu to zrejme s tou exotikou v Tatralandii myslia vážne. Veru, nemýlili sme sa. Len čo sme vkročili do bazénovej časti, ocitli sme sa vo svete fantázie a hier. Uveriteľná kópia pirátskej lode, podmorské poklady, žralok na stĺpe a tropická flóra ohromili našich malých natoľko, že od úžasu zostali stáť a nevedeli, kam sa skôr od radosti rozbehnúť. Aby bolo jasné, hovorím o sekundách. Po chvíli sa rozbehli každý iným smerom a zastavili sa až vo vedľajšej hale s bazénikom pre najmenšie deti a väčším s Nindža hradom, ktorý je skúškou šikovnosti a odvahy. „Je to jedna z našich najobľúbenejších noviniek,“ prihovoril sa nám riaditeľ vodných a zábavných parkov na Liptove Igor Mráz a ešte viac nás navnadil. „Od zimnej sezóny ho vymeníme za väčší a priestrannejší, na ktorom sa zabaví oveľa viac detí. Inšpirovali sme sa populárnou televíznou šou Takešiho hrad, ktorá sa tešila veľkej obľube a podobné zážitky chceme sprostredkovať aj našim malým hosťom,“ odhaľuje pozadie vzniku tejto myšlienky. Viac našim drobcom nebolo treba.

Zábava vo vode i na suchu

Po hodine sme ich z nafukovacieho hradu museli ťahať von, aby sa úplne nerozmočili. Ešteže potrebujú občas jesť a piť, prípadne sa zahrať aj mimo bazénovej časti. Samozrejme, priestor na „suchú zábavu“ si našli bez problémov sami. O poschodie vyššie totiž nedávno vzniklo malé detské mestečko s autíčkami a odrážadlami, ktoré našich dvoch neposedníkov úplne pohltilo. Ocenili sme, že popri šantení sa naučili aj to, ako riešiť jednoduché dopravné situácie, a my sme si mohli v pokoji vychutnať kávu bez toho, aby sme ich stratili z dohľadu. Nemyslite si však, že nás nechali v nečinnosti až príliš dlho. Len čo trochu obschli, hybaj ho do hradnej veže skúšať očividne vynovené tobogany. „Chceli sme ich prispôsobiť novému rozprávkovému konceptu. Celé sme ich vybrúsili, zdokonalili sme spojenia, zvonka aj zvnútra namaľovali a kompletne zmenili ich tematiku. Kým doteraz boli hostia zvyknutí napríklad na obyčajný modrý tobogan, po novom budú vchádzať do imitácie pralesa a spúšťať sa rúrou v pestrých farbách Karibiku,“ narobil chute aj nám väčším Igor Mráz. Veru, skúsili sme a najmä v populárnom lieviku sme sa nasmiali, ako už dlho nie.

Atrakcie namiesto vĺn

Niežeby toho v liptovskom Karibiku bolo málo, no detská zóna by sa postupne ešte mohla rozšíriť. Plány na jej zväčšenie sú vraj už teraz na svete a ďalšie atrakcie pre malých návštevníkov vodné[1]ho sveta by mali pribudnúť na mieste známych havajských surfových vĺn, ktoré potešia komunitu surferov za našimi hranicami. „Už v zime túto zónu uzavrieme a postupne ju začneme prerábať. Náš zámer je čo najviac sa priblížiť rodinám s deťmi a ponúknuť im zábavu, ktorá ich neomrzí počas celého dňa. Aj preto v zime pribudnú nové animácie, ktorými sa budeme sna[1]žiť prilákať pozornosť našich malých hostí mimo bazénov a zároveň chceme výrazne odľahčiť aj rodičov. Už teraz sa môžu tešiť na rôzne kluby, hľadanie pokladov, mini disco alebo atraktívne súťaže,“ avizuje Igor Mráz. O detváky by tak malo byť postarané od rána do neskorého večera a je len na rodičoch, kedy sa rozhodnú využiť čas aj pre seba. Namiesto leňošenia sme chceli dopriať deťom maximálny zážitok, a preto sme nevynechali ani návštevu ZOO Kontakt, ktorá je súčasťou areálu a počas celého roka je domovom mnohých druhov exotických zvierat, vtákov a napríklad aj prekrásnych motýľov. Dostať sa k nim až takmer na dotyk prekvapilo nielen deti, ale aj nás, dospelých. Veď v prírode by sme sotva vyhľadávali stretnutie s medveďom, levom alebo tigrom. V Tatralandii úplne bežná vec.

Tatralandia

Z vody do rozprávky

Ani tu sa však exotický koncept vodného parku nemusí skončiť, dozvedáme sa od človeka najpovolanejšieho a zvedavosť nám rozväzuje jazyk s ďalšími otázkami. Už teraz sú predsa vnútorné priestory nabité atrakciami a čoskoro pribudnú ďalšie, tak čo sa teda v zákulisí pečie, pýtame sa zveda[1]vo? „Ak to situácia dovolí, v okolí leta by sme chceli v tesnej blízkosti parku začať budovať rozprávkový hotel v tvare hradu aj s podhradím,“ nenechá sa prosiť o odpoveď Igor Mráz a pokračuje. „Bude to päťpodlažný apartmánový hotel s tematickými izbami, kde platí, že najvyššie poschodia budú patriť šľachte a pod nimi sa ubytujú poddaní. Dominantou by mali byť hradné veže a bašty, z ktorých budú visieť typické hradné vlajky. V každej izbe si nájdu svoj priestor deti, ale aj dospelí a tropickú klímu s exotickými rastlinami si hostia zasa užijú najmä v lobby,“ ohuruje nás riaditeľ vodných a zábavných parkov na Liptove. Z toho, čo sme videli a počuli je jasné, že Tatralandia je správny tip pre každého milovníka tepla a exotiky. No a my, rodičia, sme počas niekoľkých dní strávených vo vodnom parku a jeho okolí zistili, že sme z rozprávok ešte zďaleka nevyrástli. Práve naopak, radi by sme ich s našimi deťmi zažívali čo najdlhšie. Tak prečo nie opäť na Liptove a možno už aj v novom rozprávkovom hrade.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov