Brehy Liptovskej Mary vyčistili dobrovoľníci

1. 4. 2022
Domov Brehy Liptovskej Mary vyčistili dobrovoľníci

(Liptovský Mikuláš, 1. 4. 2022) – Brehy dominanty Liptova sú opäť o čosi krajšie a čistejšie. Takmer 180 dobrovoľníkov, najmä študentov z mikulášskych škôl, sa zapojilo 1. 4. 2022 do tradičnej akcie ENVIRO DEŇ a vyčistili spoločne brehy Liptovskej Mary. Dokopy vyzbierali až 230 vriec odpadu. Špecifikom tohtoročného čistenia bol spoločný záväzok aktérov, že v oblasti udržateľnosti a ochrany prírody budú pokračovať a pred letom chystajú edukačnú akciu k téme ochrany prírody.

V poradí 8. ročník podujatia  ENVIRO DEŇ pripadol na prvý apríl a to, čo priniesol tento deň, nebolo len bláznivé, daždivé a veľmi chladné počasie, ale aj kus poctivej práce na vyčistení brehov Liptovskej Mary. „Výška hladiny Liptovskej Mary je ešte v tomto období nízka. Môže za to najmä fakt, že na kopcoch je stále veľké množstvo snehu. Očakávame, že pod Chopkom sa bude ešte celý mesiac lyžovať. Až silnejšie dažde a topenie snehu zvýšia hladinu, preto sme si zámerne vybrali začiatok apríla, aby sme čo najlepšie vyčistili brehy od odpadu a naplavenín. Dokopy sme vyzbierali až 230 vriec odpadu a krajšiemu okoliu Liptovskej Mary sme venovali dopoludnie,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Dobrovoľníci mali zabezpečené rukavice, vrecia, dopravu aj obed. Lokality na čistenie brehov priehrady pomohli organizátorom vybrať zástupcovia zo Správy povodia Váhu, ktorí už základné čistenie realizovali počas tohto týždňa. Dobrovoľníkov priamo pri čistení koordinovala Stráž prírody TANAP. „V minulom roku sme vyzbierali 380 vriec odpadu a to, že ich bolo tento rok opäť menej, je pre nás aj pre naše okolie tá najlepšia správa,“ doplnil Ján Blcháč.

„Záujem okolitých škôl bol veľký. Dokonca sa niektorí študenti na našu akciu z kapacitných možností nedostali. Aj preto našu enviro aktivitu doplníme o edukáciu a zapojíme do nej priamo študentov škôl. Pred začiatkom leta plánujem rozdávať letáčiky a online komunikovať k téme ochrany prírody a udržateľnosti cestovného ruchu na Liptove,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Zber odpadkov bol realizovaný na viacerých lokalitách na brehoch Liptovskej Mary. Všetci účastníci si po práci pochutnali na guláši u spoluorganizátora v Kolibe Gréta v Liptovskej Sielnici. Študenti si dokonca priniesli vlastné misky a lyžice na guláš, aby nevytvárali ďalší odpad. „Veľmi oceňujem prístup a záujem liptovskomikulášskeho Gymnázia Michala Miloslava Hodžu aj Evanjelického osemročného gymnázia, ktoré zapojili svojich študentov do nášho ENVIRO DŇA. K čisteniu sa pridali napríklad aj zamestnanci z prevádzok cestovného ruchu na Liptove a všetkým aj touto cestou ďakujeme,“ doplnila Darina Bartková. Aktívne prispeli aj obce pri Liptovskej Mare, ktoré oslovili svojich občanov a uhradia za vyzbieraný odpad. Vyzbieraný odpad bude zvážaný následne v pondelok. Dobrovoľne sa môžu ľudia do zberu odpadu zapojiť aj počas víkendu a vyzbierané vrecia môžu zobrať so sebou domov alebo ich nechať na určených kopách, ktoré dobrovoľníci pripravili v piatok.

Téma eko je na Liptove živá celoročne. V zime organizuje región aj s partnermi bezplatnú dopravu skibusmi, tradičnú aktivitu Zelený Chopok, podporuje výsadbu stromov a udržateľný rozvoj cestovného ruchu. Envirodeň na Liptove spolufinancovala Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 1 500,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov