Envirodeň na Liptovskej Mare

16. 4. 2021
Domov Envirodeň na Liptovskej Mare

(Liptovský Mikuláš, 16. 4. 2021) – Trvalo udržateľný cestovný ruch Liptove je tá najlepšia cesta a preto Liptáci vyhrnuli rukávy a čistia okolie Liptovskej Mary. Tunajšia pýcha po zime donesie so svojimi prítokmi naplaveniny v podobe rôzneho odpadu a niečo bohužiaľ zanechajú aj nedisciplinovaní rybári a dovolenkári. Čistenie Liptovskej Mary začalo v piatok 16. apríla a pokračuje v sobotu 17. apríla. Do prvého dňa čistenia sa zapojilo takmer 200 dobrovoľníkov. Počas zberu odpad hneď aj separovali na sklo, plasty a zmiešaný odpad. Aj takto Liptáci krok za krokom pomáhajú tunajšej prírode a pozývajú na čistejší Liptov.

Liptáci s nádejou pozerajú na uvoľňovanie opatrení a chystajú sa na letnú sezónu. S ňou už každoročne súvisí aj vyčistenie okolia Liptovskej Mary. „Liptovská Mara je neodlúčiteľnou súčasťou panorámy Liptova. Práve tento čas je ideálny na to, aby sme jej okolie vyčistili. Hladina je nateraz nízka a na okolitých kopcoch je ešte slušná nádielka snehu. Trvalo udržateľný cestovný ruch je aj pre Liptov tá najlepšia cesta. Verím, že krok za krokom bude naša pomoc prírode viditeľnejšia. Základom úspechu je samozrejme odpad nevytvárať, ale keď už vznikne, tak pomôžme a dajme prírode signál, že nám na nej záleží. Dnes sa nás zišlo takmer dvesto dobrovoľníkov. Išlo o občanov v okolí, ľudí z cestovného ruchu, ale pridali sa aj žiaci a študenti. Po prvýkrát sme separovali odpad už počas zberu. Vrecia sme mali samostatne na papier, plasty a zmiešaný odpad,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.Dobrovoľníci sa pohybovali individuálne a na zber a koordináciu podujatia dohliadala aj Stráž prírody TANAP. Aktívne prispeli aj obce pri Liptovskej Mare, ktoré oslovili svojich občanov a uhradia za vyzbieraný odpad. V piatok každý účastník dostal aj chutnú bagetu.

„Budeme radi inšpiráciou pre všetkých, ktorým sú podobné aktivity blízke. Kto sa môže zapojiť, tak zajtra zbierame tiež. Odpad stačí zanechať na označených kopách, ktoré sme vytvorili s dobrovoľníkmi dnes. Vývoz bude realizovaný po víkende. S cestovaním je to nateraz ťažšie, takže kto nemôže prísť na Liptov, tak budeme radi, keď niečo podobné urobí aj vo svojom okolí a krok za krokom spravíme niečo pre krajšie Slovensko,“ doplnil spoluorganizátor, dobrovoľný strážca prírody a prevádzkovateľ Koliby Gréta Anton Považský.

Zima akosi stále nechce pustiť opraty a Liptov čaká dokonca aj skúšobná jarná lyžovačka v stredisku Jasná od 22. do 25. apríla.  Liptáci napriek tomu s optimizmom pozerajú najmä na teplejšie mesiace, uvoľňovanie opatrení a najmä veria v skorý návrat návštevníkov. Ťažko skúšaný cestovný ruch aj jeho zamestnanci už túžia aj potrebujú robiť to, čo vedia robiť najlepšie. Všetky informácie o tom čo robiť na Liptove a čo je potrebné v súvislosti s pobytmi a náležitosťami vyplývajúcimi z covid automatu sú dostupné na webe regiónu visitliptov.sk . Liptáci veria, že im podarí udržať priazeň Slovákov a keď to situácie dovolí prídu a podporia ich región.

Envirodeň na Liptove spolufinancovala Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR a to vo výške 1 500,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov