V Demänovskej Doline sa blýska na lepšie časy

20. 12. 2020
Domov V Demänovskej Doline sa blýska na lepšie časy

(Liptovský Mikuláš, 20. 12. 2020) – V obci Demänovská Dolina, ktorá je významným centrom turizmu najmä v zimných mesiacoch, pripravujú ekologickú formu dopravy. Chystajú sa zrealizovať projekt moderného a nízko-emisného spôsobu verejnej osobnej dopravy, ktorý bude zodpovedať európskym štandardom prepravy v horských strediskách. Okrem vlastných zdrojov, plánujú využiť aj prostriedky z Európskej únie. Zámerom je, aby v doline európskeho významu jazdili ekologické elektrobusy.

Demänovská Dolina je dlhodobo v hľadáčiku ekológov, ktorí poukazujú na veľký rozvoj v danej lokalite. Aj preto Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV, stredisko Jasná a najmä obec Demänovská Dolina aktívne pripravujú projekty, ktoré prinesú lepšie a ekologickejšie riešenia pre dolinu. „Našim cieľom je zaviesť moderný a ekologický spôsob verejnej osobnej dopravy zodpovedajúcej európskym štandardom prepravy v horských strediskách. Ako riešenie vidíme zavedenie elektrobusov. Nejde však o jednoduchú vec, preto sme rozbehli prvú etapu, ktorou je vypracovanie dopravnej štúdie, tá komplexne popíše stav, východiská, možnosti aj náš cieľ. Rozšírime tiež nové parkovacie kapacity pred vstupom do doliny na záchytnom parkovisku. Nesmieme zabúdať na fakt, že cesta nie je v ideálnom stave, musíme ju teda v spolupráci s jej vlastníkom, Žilinským samosprávnym krajom, rekonštruovať,“ povedala starostka obce Demänovská Dolina Ľubomíra Klepáčová.

Obec Demänovská Dolina a lyžiarske stredisko Jasná sú lokalitami nadnárodného významu. Už v marci 2021 budú dejiskom svetového pohára v lyžovaní žien. V čase top zimnej sezóny lokalitu navštívi denne takmer 10 tisíc lyžiarov. Keďže ubytovacie kapacity priamo v doline dosahujú zhruba 4 300 lôžok, tak druhá časť lyžiarov prichádza do doliny zo zvyšnej časti regiónu. Lyžiarske stredisko v podstate pomáha v zimnej sezóne vyťažovať ubytovacie kapacity na Liptove. Počas zimnej sezóny pochopiteľne môže dochádzať k dopravným zápcham a kolapsom.

„Ekologickú dopravu, ktorá by premávala v zimných mesiacoch v Jasnej budeme po zvyšok roka využívať na prepravu za atrakciami po celom regióne. Týmto sa nám podarí efektívne využiť veľkú investíciu do elektrobusov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Počet prenocovaní v regióne Liptov tvorí takmer 60 % všetkých prenocovaní Žilinského samosprávneho kraja. Dopravná infraštruktúra v regióne Liptova je tak záležitosť nadregionálneho významu a je potrebná súčinnosť mnohých inštitúcii, celkov a subjektov.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov