Cestovanie robí ľudí šťastnejšími

30. 10. 2019
Domov Cestovanie robí ľudí šťastnejšími
(Liptovský Mikuláš, 29. 10. 2019) – Výskum z Cornellskej univerzity v štáte New York hovorí jasnou rečou. Cestovanie navodzuje v ľuďoch dlhodobý pocit šťastia. Región Liptov za prvých osem mesiacov roka podľa Štatistického úradu SR, zdá sa mohol spraviť šťastnejšími viac ako pol milióna svojich návštevníkov. Jeden z najobľúbenejších dovolenkových regiónov na Slovensku si pritom medziročne vylepšoval svoju návštevnosť každý mesiac v priemere až o 14,7%. Najväčšie medziročné nárasty región dosiahol v prvých dvoch mesiacoch roka a skokanom bol máj s viac ako 23 percentným medziročným rastom návštevnosti. Letné mesiace navštívilo Liptov najviac návštevníkov. Región dosiahol rekordných viac ako 311 tisíc prenocovaní v mesiaci august, pričom medziročný nárast za posledný prázdninový mesiac atakoval 20%.

Pracovný stres, veľký tlak na výsledky, nedostatok času, aj to sú rysy tejto doby. Ľudia si preto robia radosť aj nákupmi. Nová kabelka, mobil či šaty potešia, efekt z nich však na človeka pôsobí krátkodobo, potvrdil to aj výskum z Cornellskej univerzity v Spojených štátoch amerických. Oveľa trvácnejší efekt a dlhodobejší pocit šťastia prináša cestovanie. Zážitky sa vrývajú do spomienok a aj po mesiacoch či rokoch vyvolávajú v ľuďoch pocity šťastia.

Liptov patrí k najobľúbenejším regiónom na Slovensku. Záujem zo strany dovolenkárov o cestovanie do regiónu na severe Slovenska je primárne od domácich Slovákov, ktorých záujem v tomto roku ešte akcelerovali rekreačné poukazy, nasledujú susedia z Česka a Poľska. Záujem je aj zo strany Maďarov, Ukrajincov, Izraelčanov a návštevníkov zo vzdialenejších krajín.

„Čísla návštevnosti a prenocovaní v regióne sú veľmi optimistické. Za prvých osem mesiacov roka bola návštevnosť regiónu cez 516 tisíc ľudí a počet prenocovaní bol viac ako jeden milión 485 tisíc. Všetky čísla nám tento rok rastú, ani jeden mesiac doteraz nemal pokles. Najviac ľudí ku nám prišlo v júli a v auguste. Júl 2019 sa u nás ubytovalo viac ako 86 tisíc ľudí a v auguste to bolo ešte o 15 tisíc viac. Počet prenocovaní v prvý prázdninový mesiac predstavoval viac ako 276 tisíc a v auguste dokonca viac ako 311 tisíc. Zaujímavé však je, že medziročným skokanom roka bol mesiac máj s 23 percentným nárastom a takmer dvadsať percentné nárasty dosiahli aj mesiace január a február.  Receptom na šťastie zdá sa môže byť aj cestovanie na náš krásny Liptov a je jedno kedy, či v zimných mesiacoch, v lete alebo aj v medzisezónnom období,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

V lete sú hlavnými atrakciami regiónu vodné plochy, akvaparky a turistika. V zime lyžovačka. Celoročne región ponúka široké možnosti relaxu či už aktívneho alebo aj pasívneho. Liptov je regiónom, kde nie je problém prežiť pestrú týždňovú dovolenku, keďže krásna príroda, infraštruktúra cestovného ruchu a množstvo atrakcií tu výrazne prevyšujú možnosti iných regiónov. Podobne je na tom aj susedný región Vysoké Tatry.

Byť šťastný je príjemné a pritom netreba cestovať vôbec ďaleko… Čo tak na Liptov? Dážď, ani ochladenie nie sú prekážkou.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov