TS_Na Liptov a do Tatier budú lyžiari lietať

10. 12. 2018
Domov TS_Na Liptov a do Tatier budú lyžiari lietať

(Liptovský Mikuláš, Vysoké Tatry, 10. 12. 2018) – Na slovenské hory budú lyžiari opäť túto zimnú sezónu lietať. Popradské letisko bude spájať Slovensko s Ukrajinou, Veľkou Britániou a Lotyšskom. Maďarský WizzAir bude lietať medzi Londýnom a Popradom trikrát do týždňa aj počas zimy a lotyšský národný letecký dopravca airBaltic od decembra spojí Tatry s Pobaltím svojím jedným letom v týždni z Rigy. Do tretice z ukrajinského Kyjeva bude lietať jedenkrát do týždňa SkyUp Airlines.

Tatry a Liptov sú najatraktívnejšími horskými regiónmi na Slovensku. Za lyžovačkou tam putujú každoročne státisíce ľudí. Prichádzajú najmä domáci Slováci, ktorí tvoria viac ako šesťdesiat percent tunajších hostí. Veľmi zaujímavú skupinu návštevníkov, ktorí prichádzajú za lyžovačkou v zime, tvoria dovolenkári, ktorí na hory prilietajú.

„Už čoskoro pristanú na popradskom letisku prví zimní dovolenkári. Opäť k nám budú lietať lyžiari z Veľkej Británie vďaka linke, ktorá celoročne premáva medzi Londýnom a Popradom trikrát týždenne a to v utorok, štvrtok a v sobotu. V sobotu 15. decembra začne lietať aj linka airBaltic z Rigy, ktorá spája naše Tatry s Pobaltím. No a v období medzi sviatkami, od soboty 29. decembra, priletia prví ukrajinskí hostia z letiska v Kyjeve,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Linka airBaltic bude lietať od 15. decembra 2018 do 9. marca 2019. Spojenie s Ukrajinou cez leteckú spoločnosť SkyUp Airlines začína spomínaného 29. decembra a zimná prevádzka bude ukončená letom v nedeľu 10. marca 2019.

lyžovačka v Jasnej oddych v Tatrách gastronomické služby 

„Dovolenkári, ktorí prichádzajú do našich horských regiónov letecky, u nás zostávajú zhruba jeden týždeň. Využívajú naše ubytovacie kapacity, gastronomické služby, lyžujú, zapožičiavajú si lyžiarsky výstroj, deti dávajú do našich lyžiarskych škôl, chodia sa kúpať, prenajímajú si autá, čerpajú rôzne doplnkové služby. Je pravdou, že v sumárnych číslach tvoria menšiu časť našich hostí, ale komplex služieb Tatier a Liptova využívajú oveľa intenzívnejšie a prinášajú tak do našich horských regiónov nemalý finančný prínos. Za desať rokov aktívnej práce sa nám podarilo štatistiky návštevnosti regiónu Liptov takmer zdvojnásobiť a ak si máme rast zachovať, tak je nutné podporovať okrem tradičných trhov aj tie vzdialenejšie,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Oblastné organizácie vytvorili s partnermi podmienky a samotní ubytovatelia v regiónoch môžu napríklad aj aktívne na svoje web stránky umiestniť link na nákup jednosmernej letenky z Kyjeva do Popradu  https://skyup.aero/ru/ a ponúknuť klientovi takto pridanú hodnotu. Vo všeobecnosti to majú lyžiari z Veľkej Británie, Ukrajiny a Lotyšska za lyžovačkou ďaleko a je im pohodlnejšie za ňou lietať. Konkurencia vo svete je veľká, ale sú aj určité konkurenčné výhody Slovenska, na ktoré sa destinácie zameriavajú.

„Naše Tatry sú iné ako Alpy. Áno, sú menšie a je tu menej lyžiarskych trás, ale na veľmi malom priestore je koncentrácia množstva atrakcií.  My nemáme ambíciu súperiť o lyžiarov, ktorí chcú týždeň len lyžovať na stovkách kilometrov trás, oslovujeme najmä rodiny s deťmi, ktoré hľadajú pestrosť ponuky. Navyše ceny, najmä doplnkových služieb u nás, sú nižšie ako v Alpách a dopravné vzdialenosti z letiska do hotelov a lyžiarskych stredísk sú neporovnateľne kratšie. Zároveň sme už dávno pochopili, že cudzinci cestujú primárne na Slovensko a konkrétnu lokalitu si vyberú až na základe ponuky ubytovania či služieb. Preto tieto trhy oslovujeme spoločne a koordinovane s Liptovom, čím oveľa efektívnejšie využívame prostriedky a ponúkame potenciálnym klientom aj viac možností a väčší výber,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION VYSOKÉ TATRY Veronika Littvová.

Je to už viac ako rok čo Tatranci a Liptáci spojili svoje sily aj v cestovnej kancelárii Enjoy Tatras. Ich spoločná destinačno-obchodná centrála oslovuje potenciálne trhy cez veľkých touroperátorov. Príkladom jej úspešných aktivít vo vzdialenejších trhoch je tiež izraelská klientela, ktorá húfne navštevuje tieto regióny počas letnej sezóny.

V minulej zimnej sezóne priletelo na Liptov a do Vysokých Tatier takmer desaťtisíc lyžiarov, čo už je zaujímavé číslo najmä s ohľadom na to, že tu títo dovolenkári zväčša strávili plný týždeň.

Aktívnu marketingovú kampaň na vzdialenejších trhoch napojených na letecké linky realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a REGION TATRY v spolupráci s partnermi a používa na ňu aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške zhruba 40 tisíc eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov