TS_Švábkafest alias oslava zemiakov na liptovský spôsob

4. 9. 2018
Domov TS_Švábkafest alias oslava zemiakov na liptovský spôsob

(Liptovský Mikuláš, 4. 9. 2018) – Nadchádzajúci piatok 7. septembra bude na Liptove patriť Švábkafestu. Už štvrtý ročník úspešného festivalu je venovaný zemiakom, ale nielen im. Pripravený je kasting do kuchárskej televíznej šou, veľa zábavy pre všetky vekové kategórie, tvorivé dielne aj miss Švábkafest. Vystúpi vtipná kapela Ščamba a hviezdou dňa budú Kollárovci, ktorí svojim goralským temperamentom rozospievajú a roztancujú liptovskomikulášske námestie. Súčasťou programu je aj výstava zemiakov.

Liptov sa odjakživa spájal so zemiakmi. Tunajší ich nazývajú ľudovo a v ženskom rode „švábka“ a preto vznikol aj netradičný názov festivalu – Švábkafest. Ten v piatok 7. septembra 2018 naplní námestie Liptovského Mikuláša.

„Aj pre mňa je švábka, teda zemiaky, jedlo ktoré nemôže na našom stole chýbať. Ako rodený Lipták si na nich rád pochutím vo forme prílohy alebo hlavného jedla, či už na slano alebo na sladko. Švábkafest, teda naša oslava zemiakov, bude v Liptovskom Mikuláši už štvrtýkrát. Okrem zemiakových jedál a výstavy zemiakov všetkých možných tvarov a veľkostí, sme pripravili bohatý program pre všetky vekové kategórie. Liptov úspešne reprezentuje na kulinárskom poli Ivan Rusina a od neho je to už len na skok k úspešnej televíznej relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja, ktorej kasting bude súčasťou našich zemiakových osláv. Deti sa zabavia na tvorivých dielňach a vďaka výstave zemiakov sa dozvedia aj niečo zaujímavé o potravine číslo jedna na liptovských stoloch. Hudobná kapela Ščamba prinesie do nášho centra kopec zábavy a vtipu a o 20,00 budú vrcholom dňa obľúbení Kollárovci, vždy skvelí reprezentanti slovenského folklóru,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

zemiaky kuchárska šou zemiakové droby

Aj Liptov je ovplyvnený zmenou klímy a okrem zemiakov sa tu už darí aj plodinám, ktoré v minulosti toho chladnejšie podnebie nezvládali. Napriek tomu sú Liptáci na svoju „švábku“ právom hrdí a nedajú na ňu dopustiť a spolu s kapustou a bryndzou patrí k obľúbeným a najmä typickým jedlám tohto horského regiónu.

„Región sa dá vychutnávať všetkými zmyslami a chuťové poháriky sa oplatí rozmaznávať. Na Švábkafeste budú chute zohrávať dôležitú úlohu, ale na svoje si prídu aj oči a uši, ktoré budeme rozmaznávať nemenej,“ navnadila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Podujatie Švábkafest spolu s mestom Liptovský Mikuláš realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a použila naň prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 17 000,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov