TS_Zelený Chopok

31. 8. 2018
Domov TS_Zelený Chopok

(Jasná, 31. 8. 2018)Piatok 7. septembra 2018 bude patriť podujatiu Zelený Chopok. Po šiestykrát sa nadšenci lyžovania spoločne pustia do upratovania obľúbeného Chopka. Účastníci budú upratovať zjazdovky a okolie horského strediska a chystá sa aj výsadba mladých stromčekov v kalamitných zónach, aby sa Chopok viac zelenal.

Letná sezóna na horách je pomaly na sklonku a do začiatku zimnej sezóny na Chopku už zostáva menej ako 100 dní. To je čas, kedy nielen milovníci lyžovania prichádzajú hromadne na Chopok upratovať. Už v piatok 7. septembra budú v skupinách stredisko prečesávať ľudia v ochranných rukaviciach, s vedierkami, vrecami a motykami.

„Takto pred rokom tristojeden ľudí vyčistilo Chopok zo severnej a južnej strany. Vyzbierali neuveriteľných päť ton skál, ktoré komplikujú úpravu zjazdoviek, zatrávnili a zakryli senom jeden hektár lyžiarskych tratí, vysadili až dvetisíc mladých stromčekov a vyzbierali odpadky v stredisku a jeho okolí. Aj tentokrát očakávame zhruba rovnaký počet účastníkov, ktorí radi strávia čas s ľuďmi rovnakej krvnej skupiny pri práci, ale aj zaslúženej zábave na najobľúbenejšom kopci slovenských lyžiarov. Stretneme sa o 8,00 hod. pred Happy Endom zo severnej strany Chopka a v Krupovej z južnej strany. Po registrácii sa o 9,00 hod. rozdelíme do skupín a pustíme sa do práce. Výsadba stromčekov je fyzicky náročnejšia, takže tú budú vykonávať naši zdatnejší dobrovoľníci,“ prezradil riaditeľ strediska Jasná Matej Hulej.

Na Zelený Chopok je nutná registrácia. To, že je o podujatie skutočne veľký záujem potvrdzuje fakt, že registrácia zo severnej strany už bola medzičasom ukončená. Zároveň rok od roka účastníci vyzbierajú menej odpadkov a aktivity tak smerujú najmä k tomu, aby sa Chopok zelenal vďaka vyčisteniu od skál, zatrávňovaniu a výsadbe stromčekov.

upratovanie na Chopku  výsadba stromčekov na Chopku

„Po práci na dobrovoľníkov čaká jazda lanovkami, chutný obed a zábava pri živej hudbe v reštaurácii Rotunda. Bonus v podobe skipasu môžu účastníci využiť už počas nadchádzajúcej  lyžiarskej sezóny. Skvelé je, že naše podujatie láka aj žiakov a učí ich k rešpektu k prírode, podporuje kolektívny duch a vedie k zodpovednosti. V minulom roku k nám prišli napríklad žiaci zo základných škôl zo Šurian aj Banskej Bystrice,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

V tomto roku čaká podujatie Zelený Chopok v podstate už druhé dejstvo. Nakoľko kopec sa čistil už na jar, po ukončení zimnej sezóny. Práve vtedy sa začali aj prvé prípravy na tú nadchádzajúcu zimu. Veľkou výhodou pri zasnežovaní zjazdoviek pred jej spustením tento rok môže byť fakt, že v stredisku si uskladnili minuloročný sneh a ten použijú ako podklad a ušetria tak nielen čas, ale aj nemalé financie pri technickom zasnežovaní lyžiarskych tratí.

Podujatie Zelený Chopok realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV v spolupráci s horským strediskom Jasná a použila naň aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 8 000,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov