Domov Liptov toto leto bodoval

Liptov toto leto bodoval

20. 9. 2016

(Liptovský Mikuláš, 20. 09. 2016) – Plné akvaparky, horské strediská, reštaurácie, atrakcie aj ubytovacie zariadenia. Liptov túto letnú sezónu hodnotí ako mimoriadne úspešnú. Najviac klientov prišlo do regiónu zo Slovenska a z Česka, ale objavili ho aj klienti z ďalekého Izraela. Projekt „Poklady na LiptOVE“ prilákal medziročne až o 20 percent viac rodín s deťmi a Liptáci bezplatne poistili na horách až 20 tisíc turistov.

Liptáci si letnú sezónu natiahli až do uplynulého víkendu. Hodnotia ju ako veľmi úspešnú a veria, že tento trend rastu bude pokračovať aj naďalej. „Napriek tomu, že ešte nedržíme v rukách oficiálne štatistiky návštevnosti Liptova, môžeme povedať, že región zažil výbornú letnú sezónu. Potvrdil, že patrí k destináciám s najkomplexnejšou ponukou služieb na Slovensku. Či dovolenkár hľadal nádhernú prírodu, oddych pod slnečníkom, morskú vodu, hory, jaskyne, turistiku, cyklistické terény, adrenalín, atraktívne podujatia, dobré jedlo, zábavu pre deti, históriu, kultúru, na Liptove to všetko našiel. Aj hlavná marketingová kampaň regiónu na túto letnú sezónu bola zameraná na pestrosť a komplexnosť ponuky Liptova. Napríklad naše mesto oslávilo v tomto roku už 730 rokov od prvej písomnej zmienky a aj pri tejto príležitosti sme zaviedli v Kostole Sv. Mikuláša audio-sprievodcu. Následkom čoho sa nám až desať násobne zvýšila návštevnosť kostola oproti minulému roku,“ povedal primátor Liptovského Mikuláša a predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Hitom ponuky mesta bolo aj Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, ktoré bolo v tomto roku po rekonštrukcii opätovne sprístupnené a stalo sa zároveň najmodernejším interaktívnym múzeom na Slovensku.

Špecifikom tohto leta bolo, že kapacity v ubytovacích zariadeniach sa nenapĺňali na poslednú chvíľu, ako to bolo zvykom v minulých rokoch, ale s dostatočným časovým predstihom. Aj preto boli pobyty na last moment skôr ojedinelé. „V našom hoteli prevládali najmä Slováci a po nich boli najpočetnejšou klientelou Česi. V priebehu letnej sezóny sme ubytovali o zhruba 10 percent viac hostí ako v minulom roku. Veľkým ťahákom bol balík ubytovanie aj s možnosťou kúpania v našom letnom kúpalisku Termal raj. Musím spomenúť aj novú atrakciu v doline, park miniatúr MINI SLOVENSKO, ktoré navštívilo až 95 percent všetkých našich klientov,“ povedal riaditeľ Hotela*** SOREA Máj v Liptovskom Jáne Miloš Dovičin. Špecifikom Liptova je obrovská ponuka ubytovacích kapacít v menších typoch zariadení, akými sú priváty, chaty, rodinné penzióny. Práve v nich bol nárast množstva ubytovaných hostí najmarkantnejší. Potvrdzuje to aj fakt, že nárasty v reštauračných zariadeniach boli v desiatkach percent. Ak malo napríklad ubytovacie zariadenie s vyššou kapacitou nárast poštu ubytovaných hostí okolo 10 percent, tak nárast v reštaurácii toho istého zariadenia predstavoval aj viac ako 30 percent. Nárast teda z veľkej mieri spravili aj tí klienti, ktorí sa ubytovali povedzme na privátoch či v chatách. „Letnú sezónu hodnotíme ako mimoriadne úspešnú. Pomohlo nám viacero faktorov, najmä masívny marketing regiónu, náš vlastný marketing, rozšírili sme ponuku o wellness a mini ZOO a prispela aj zmena v bezpečnostnej situácii v iných obľúbených destináciách,“ povedali Martin Petruf a Michal Macko z Penziónu Mária v Liptovskom Mikuláši – Bodiciach.

„V lete sme sa sústredili najmä na prázdninujúce deti. Hra „Poklady na LiptOVE“ bola veľmi úspešná a prilákala do regiónu o 20 percent viac rodín s deťmi v porovnaní s minulým rokom. Rovnako ako v minulých rokoch, aj teraz sme poskytovali na ubytovacích zariadeniach kartu Liptov Region Card, ktorá okrem zliav ponúkala tento rok aj poistenie na hory. Vďaka karte sme tak 20 138 klientom do dnešného dňa poskytli aj zdarma poistenie,“ doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Liptov ponúka celoročne aj dva akvaparky, ktoré lákajú v lete najmä rodiny s deťmi. „Letnú sezónu hodnotíme veľmi dobre, GINO Paradise Bešeňová rástla výrazným tempom. Oproti minulému roku k nám prišlo o 5,7 percenta viac návštevníkov. Podstatnú časť tvorili domáci návštevníci zo Slovenska, potom Poliaci a Česi. Hlavnú letnú sezónu sme si trošku potiahli aj do septembra. Vďaka stabilnému počasiu a predĺženému úvodnému víkendu a sviatku, sa prvá polovica septembra ukazuje ako historicky najlepšia návštevnosť v našom akvaparku,“ uviedla Lýdia Chovancová, marketingová riaditeľka z GINO Paradise Bešeňová.

Sezónu si pochvaľujú aj v liptovskomikulášskej kontaktnej ZOO. Zvieracie druhy im neustále pribúdajú, v tomto období je to už 110 druhov rôznych živočíchov. Najviac návštevníkov mali zo Slovenska a z Česka a celkové nárasty presiahli 40 percent. Už tradične toto zariadenie navštevujú najmä rodiny s deťmi, ale toto leto ich príjemne prekvapil aj veľmi vysoký záujem zo strany párov.

Liptov vďaka pravidelnej leteckej linke Tel Aviv – Poprad objavili aj klienti z Izraela. Ubytovávali sa najmä v lokalite Demänovskej doliny. V niektorých hoteloch vzrástol počet hostí z tejto krajiny medziročne aj o 500 %. Hotelieri si pochvaľovali, že izraelskí klienti boli na pobyt v regióne výborne pripravení a presne vedeli aké atrakcie chcú počas svojho pobytu navštíviť. Väčšina z nich si nedala ujsť výlet na Chopok lanovkami. Novinky, ktoré región priniesol toto leto veľmi významne ovplyvnili dopyt klientov. Hitom sa stalo MINI SLOVENSKO – park miniatúr v Liptovskom Jáne. Cyklokorytnička, náučno – relaxačná trasa pre bežcov, peších aj cyklistov z Ružomberka do Korytnice si získala najmä rodiny s deťmi a nadšencov turistiky a neprebádaných lokalít uchvátila Známa – Neznáma Čutkovská dolina pri Ružomberku. Počas leta boli v strediskách cestovného ruchu mnohé podujatia, ktoré zaujali tisícky návštevníkov. Najväčšie prázdninové podujatie bol liptovskomikulášsky Liptov Fest.

Optimizmus, ktorý momentálne na Liptove vládne hádam neschladia ani predpovede počasia na najbližšie dni a jeho návštevníci si ešte užijú príjemné chvíle turistikou po tunajších kopcoch či relaxom a zábavou v akvaparkoch, kde je našťastie teplo za každého počasia.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov