Históriu oživia cykloturisti

26. 5. 2016
Domov Históriu oživia cykloturisti

(Ružomberok, 26. 05. 2016) – V sobotu 11. júna bude prvý krát v prevádzke „cyklokorytnička“, náučno – relaxačná trasa pre peších turistov, bežcov a cyklistov na horských bicykloch z Ružomberka do Korytnice. Jej originalita spočíva v jej trasovaní po ceste bývalej úzkorozchodnej železnice, ktorá bola naposledy v prevádzke ešte v minulom storočí. Názov „cyklokorytnička“ je zvolený zámerne, trasa má perspektívu stať sa cyklotrasou. Svojím miernym profilom je vhodná pre všetky kategórie návštevníkov. Jej súčasťou sú aj náučné tabule.

Liptov je obklopený najvyššími horami na Slovensku. Ponúka výborné podmienky na turistiku a je aj rajom cyklistov. Tí, ktorí radi skúšajú nové trasy sa už v prvej polovici júna môžu tešiť z náučno – relaxačnej trasy „cyklokorytnička“. „Chceli by sme všetkých turistov, bežcov a najmä horských cyklistov pozvať na otvorenie „cyklokorytničky“ v sobotu 11. júna. Cyklistický peletón štartuje z Ružomberka o 9,00 hod., na trase v Liptovskej Osade sme pripravili krátky kultúrny program aj s oficiálny otvorením a v cieľovej stanici v Korytnici bude od poludnia do večera tiež atraktívny sprievodný program aj chutné občerstvenie. Napriek tomu, že nejde zatiaľ o legalizovanú cyklistickú trasu, tak názov trasy sme zvolili zámerne „cyklokorytnička“ a budeme robiť všetky kroky smerujúce k tomu, aby sme časom trasu legalizovali aj ako oficiálnu cyklotrasu. Veríme, že sa stane obľúbenou najmä pre rodiny s deťmi kvôli jej miernemu profilu a atraktívnosti okolia,“ povedal Martin Hromada z mestského úradu v Ružomberku.

Popri trati bude viacero informačných tabúl o histórii tunajšej železnice a o krajine okolo, najmä zaujímavosti a tipy na výlety. Trasa železnice a súčasnej „cyklokorytničky“ vedie na hranici dvoch národných parkov – Nízke Tatry a Veľká Fatra. Má dĺžku zhruba 23 kilometrov. Nezačína priamo na stanici, ako pôvodná trasa železničky, ale štartuje v južnej časti Ružomberka, spod Kosova na ulici Šoltésovej. Jej koniec je priamo v Kúpeľoch Korytnica. Úsek trasy z Ružomberka do Liptovskej Osady bol zlegalizovaný ako cyklotrasa niekedy po roku 2000 a na viacerých lokalitách bol už aj upravený. Úsek z Liptovskej Osady do Korytnice je novinkou. Oficiálna cyklotrasa existujúca smerom na Donovaly vedie po ceste prvej triedy a je v podstate nepoužiteľná, nakoľko frekvencia vozidiel v tomto úseku je veľmi vysoká. „Aj pre tento fakt vznikla myšlienka využiť pôvodný koridor železničky tzv. Korýtko. Od jesene 2015 sa tak začala mravčia práca v tejto lokalite, ktorú nám prerušila zima a následne sme pokračovali až do týchto dní. Vyčistili a upravili sme úsek v dĺžke cca 8 kilometrov. Celkovo do projektu investovala Oblastná organizácia 8 tisíc eur,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

„Niekoľko desiatok tisíc eur sme získali do projektu vo forme sponzorských darov, boli to desiatky nákladných aut štrku, piesku, zadarmo stroje a podobne. Spoločne s obcami Liptovská Osada a Liptovské Revúce sme dostali od žilinskej automobilky grant vo výške zhruba 12 tisíc eur. Zároveň na projekte spolupracovalo aj množstvo dobrovoľníkov z Ružomberka a okolia bez nároku na mzdu. Som im veľmi vďačný, lebo bez ich nápadu, odhodlania a úsilia by sme mohli o „cyklokorytničke“ naďalej len snívať,“ doplnil Oldrich Lauko zástupca primátora Ružomberka. Za najnáročnejšiu aktivitu realizátori považujú rekonštrukciu mostov na tejto trati, nakoľko z pôvodných zostali len fragmenty.

Pôvodná železnica bola v prevádzke od roku 1908 do roku 1974. Bola spoľahlivým dopravným prostriedkom pre prepravu tovaru – najmä dreva, stavebných materiálov, potravín aj pošty. Prepravovala cestujúcich z obcí Biely Potok, Liptovská Osada, Liptovská Lúžna, Liptovské Revúce do Ružomberka za prácou, na úrady či do nemocnice a prepravovala kúpeľných hostí do vtedy už svetoznámych Kúpeľov v Korytnici. Významnú úlohu zohrala železnička počas bojov SNP, vďaka nej bola vojenská nemocnica z Ružomberka evakuovaná do Korytnice a v tunajších kúpeľných pavilónoch vznikli provizórne operačné sály.

Treba spomenúť, že Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV bude počas tohto roka v oblasti cyklistiky veľmi aktívna. Plánuje vyznačiť a obnoviť celkovo 72 km cyklistických trás. Pôjde najmä o trasy na strednom Liptove, keďže práve táto časť regiónu potrebuje sieť cyklotrás doplniť najviac. V rámci doplnenia infraštruktúry bude tiež aktualizovaná aj informačná cyklistická mapa. Zároveň je REGION LIPTOV spoluorganizátorom viacerých väčších cyklo podujatí aj podujatí pre detských cyklistov.

cyklokorytnicka_tabula 01

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov