Domov Liptov počas Vianoc a Silvestra zaujal  

Liptov počas Vianoc a Silvestra zaujal  

5. 1. 2016

(Liptovský Mikuláš, 05. 01. 2016) – Liptáci sú s návštevnosťou počas vianočných sviatkov a Silvestra spokojní. Nedostatok prírodného snehu nemal vplyv na návštevnosť ubytovacích zariadení. Rozhodujúci podiel návštevníkov tvorili domáci Slováci, no na svahoch a v ďalších zariadeniach cestovného ruchu bolo počuť aj poľštinu, češtinu, ukrajinčinu aj litovčinu. Z pohľadu predbežných hotelových rezervácií na január a február sa dá očakávať veľmi dobrá sezóna.

Na Liptove sa momentálne dá lyžovať v štyroch lyžiarskych strediskách, v Jasnej Nízke Tatry, v Paučinej Lehote, Závažnej Porube a na Malinom Brde v Ružomberku. Aktuálne mrazivé počasie technickému zasnežovaniu praje. Dá sa očakávať, že ďalšie liptovské strediská spustia sezónu v najbližších dňoch. Z dôvodu nedostatku zasnežených svahov počas sviatkov, mali výhodu najmä ubytovacie zariadenia, ktoré poskytujú aj wellness služby, čím do určitej miery vynahradili menej času stráveného na svahoch.„Počas vianočných sviatkov sme pocítili zvýšený dopyt po preprave lyžiarov zo vzdialenejších lokalít do strediska Jasná Nízke Tatry. Rozhodli sme sa preto operatívne spustiť skoršiu premávku bezplatných skibusov aj z KÚPEĽOV LÚČKY do Jasnej,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

 Región počas uplynulých sviatkov navštívili najmä Slováci, čím potvrdili trend z minulých rokov. Slováci vyplnili výpadok rusky hovoriacich klientov. Okrem domácich sa na Liptove ozývala poľština, čeština, litovčina aj ukrajinčina a iné jazyky. „Výpadok prírodného snehu a neskorší nástup mrazov sme v regióne nepocítili. Ponuka regiónu je široká a doplnkové atrakcie dokážu nahradiť menej ideálne podmienky na svahoch. Lyžiari tak možno strávili menej času na lyžiach, ale o to viac z nášho regiónu spoznali vďaka zimnej turistike, návštevám wellnessov, akvaparkov, jaskýň, korčuľovaniu na umelej ľadovej ploche či pochutnávaním si na tunajšej gastronómii,“ objasnil predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

 Obdobie sviatkov a Silvestra si pochvaľovali aj v hoteli Chopok v Demänovskej doline. „Po prvý krát sa nám podarilo na 100 percent obsadiť hotel aj na Vianoce. Vnímame to veľmi pozitívne, keďže najmä pre Slovákov sú vianočné sviatky obdobím pokoja v rodinnom kruhu. Stav rezervácií na január a február ukazuje, že sezóna by mala byť úspešná. Už teraz máme viac ako 70 percentnú obsadenosť, čo je vyššie percento ako v minulom roku v rovnakom období,“ potvrdil Tomáš Kubica, riaditeľ hotela Chopok. Rovnaké skúsenosti potvrdil aj riaditeľ Svätojánskeho kaštieľa v Liptovskom Jáne Ladislav Gerhát. Hotel Strachanovka v Liptovskom Jáne ocenil vyššiu obsadenosť počas Vianoc ako v minulom roku, zariadenie využívali najmä rodiny s deťmi aj jednotlivci. Klienti si užili aj príjemné slnečné počasie, ktoré využívali na prechádzky či jazdy na koči ťahanom koňmi.

Zvýšený záujem bol aj zo strany jednodenných klientov, ktorí prišli na vlastných automobiloch. Liptov totiž počas sviatkov patril k málu regiónov, ktoré dokázali uspokojovať dopyt po lyžovačke. Mrazivé počasie posledných dní napomáha prevádzkovateľom stredísk pri zasnežovaní ďalších kilometrov zjazdoviek. Zimná sezóna síce začala s detskými chorobami spôsobenými nedostatkom prírodného snehu, ale nijako sa to neprejavilo na návštevnosti. Liptáci si veria, že trend návštevnosti a obsadenosti ubytovacích zariadení udržia a s každým centimetrom snehu ho ešte aj zvýšia.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov