Domov Liptáci pozývajú na „švábkafest“

Liptáci pozývajú na „švábkafest“

21. 9. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 21.09.2015) – Už tento piatok budú hrať na Liptove hlavnú úlohu zemiaky. Spolu s kapustou totiž v tomto regióne od nepamäti patria k najdôležitejším plodinám. Liptáci sa im preto rozhodli vzdať hold a po piatich rokoch reinkarnovali obľúbené podujatie Švábkafest. Milovníci zemiakov a všetkého, čo sa z nich dá pripraviť, si prídu na svoje 25. septembra od 13:00 hodiny na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši.

Koniec leta a začiatok jesene už tradične na Liptove patria zberu zemiakov. V Liptovskom Mikuláši preto pre návštevníkov pripravili festival venovaný práve prehliadke zemiakárskych tradícií a kulinárskych špecialít.  „Zdá sa, že zemiaky už nie sú pre obyvateľov nášho regiónu také lákadlo ako v minulosti. Počet pestovateľov klesá, motyky sú odložené v pivnici a namiesto práce na poli si ľudia radšej kúpia hotové plodiny v obchodoch, často od dodávateľov zo zahraničia. Chceme, aby bol Liptov naďalej zemiakárska mekka, pretože stále máme čo ponúknuť z našej bohatej histórie a kultúry, ku ktorej švábka neodmysliteľne patrí. To najlepšie predstavíme práve na tomto netradičnom festivale,“ avizuje primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Zemiaky aj po rokoch naďalej dominujú jedálnym lístkom v regióne. Organizátori preto vzdajú poctu švábke i krstom receptára, v ktorom profesionálni aj amatérski kuchári nájdu chutné návody ako pripraviť zemiakové špeciality našich starých mám. Niektoré z nich uvedú do praxe aj známi šéfkuchári Miroslav Gemzický, Vladimír Lokšík a Dominik Marton, ktorí sú členmi Žilinského klubu slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Ich šou sa začne o 17:00 hodine. „Počas Švábkafestu budú mať návštevníci možnosť ochutnať napríklad pravé bryndzové halušky zo zemiakov, pečené zemiaky v šupke a iné tradičné špeciality zo zemiakov. Nebude chýbať ani trelivo (zemiakové placky) a droby, ktoré sú pre obyvateľov iných regiónov veľká neznáma. Je to zmes zemiakov, údeného mäsa, slaninky a mäsa natlačená v čreve, ktorá sa podobá na jaternice. Spoznávanie regiónu a tradícií sa dá robiť aj cez žalúdok a verím, že návštevníci si túto príležitosť nenechajú ujsť,“ apeluje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Švábka je podujatie venované celým rodinám. „Kým deti sa budú môcť odfotografovať s traktorom a náradím, ktorým si naši predkovia vykopávali „švábku, pre rodičov je pripravená výstava zemiakov organizovaná Slovenským zväzom záhradkárov v Liptovskom Mikuláši. Zaujímavé je, že okrem iných kategórií, vyhlásia aj výsledky v súťaži Miss švábka,“ prezrádza Soňa Višňovská, vedúca oddelenia marketingu a podnikania mesta Liptovský Mikuláš.

O náladu počas festivalu sa postarajú folklórne súbory Ďumbier a Váh. Záver podujatia bude patriť obľúbenej domácej kapele Ploštín Punk. Kto chce vedieť, v čom sa švábka odlišuje od banduriek, grulí, krumplí, grumbíra a erteplí, nemal by 25. septembra chýbať v Liptovskom Mikuláši. Varené či pečené, so šupkou alebo bez, to najlepšie zo zemiakov bude v piatok iba na Liptove.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov