Domov Liptáci budú oslavovať tichom

Liptáci budú oslavovať tichom

29. 8. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 19.08.2015) – Metropola Liptova sa v piatok zahalí do absolútneho ticha. Dôvodom je oslava 55. výročia vzniku pantomímy, ktorej sa rozhodli vzdať hold predstavením piatich generácií špičkových umelcov. Umenie ticha sa začína 21. augusta o 19:00 hodine na Námestí 1. mája v Liptovskom Mikuláši.

Slovenská pantomíma stále žije, ba čo viac, v tomto úctyhodnom veku sa teší dobrému zdraviu a čoraz väčšiemu počtu fanúšikov. Jej hlavným mestom sa aspoň na jeden deň stane Liptovský Mikuláš, ktorý privíta viacerých velikánov tohto umenia. „Zaujímavé je, že mnohí z nich odštartovali bohatú kariéru práve na Liptove. Diváci, ktorí zavítajú do centra mesta sa môžu tešiť na niekoľko generácií mímov. Medzi nimi nebude chýbať populárny Tatranec Miroslav Kasprzyk či Juraj Benčík, ktorý roky účinkoval aj v svetoznámom Cirque du Soleil. Sme radi, že okrem prírodných krás a turistických atrakcií máme čo ponúknuť aj návštevníkom bažiacim po kultúre,“ hovorí Ján Blcháč, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Táto divadelná forma sa na Slovensku začala udomácňovať od marca 1960 a jej priekopníkom sa stal Milan Sládek. Podľa pamätníkov hrávala pantomímu v týchto rokoch aj Zuzana Krónerová, Martin Huba a ďalší neskôr známi slovenskí herci. Zlatá éra pantomímy sa však začala až po revolúcii, keď začali vznikať festivaly a mnohí mímovia našli odvahu o profesionalizáciu. „Slovenská pantomíma žije a napriek finančným problémom bude žiť naďalej. Má totiž mladé srdce a to len tak ľahko neprestane biť. Od roku 1994, keď sme v Liptovskom Mikuláši založili festival PAN, sa nám podarilo osloviť tisícky mladých umelcov. Veľký prísľub je aj účasť amatérskych mímov, súborov a študentov, ktorí majú chuť v tomto umení pokračovať,“ konštatuje určite najznámejší liptovský mím a zároveň člen Federácie európskych mímov Miroslav Kasprzyk.

V piatok 21. augusta sa divákom aj vďaka nemu predstaví na divadelných doskách slovenská pantomimická špička, do ktorej patrí aj Kasprzykov syn Tomáš, klaun, ktorý ušiel z cirkusu Adrián Ohrádka či Rastislav Červeň zo Štúdia pantomímy v Liptovskom Mikuláši.

Umenie ticha bude oslavou pantomímy na Slovensku a zároveň pozvánkou na tradičný festival PAN, ktorý sa v Liptovskom Mikuláši bude už tradične konať v novembri.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov