Domov Svetová opera sa vráti na Liptov

Svetová opera sa vráti na Liptov

29. 4. 2015

(Liptovský Mikuláš, 29.04.2015) – Verdi, Strauss, Mozart, Puccini alebo Bizet. Diela týchto velikánov svetovej hudby budú znieť Liptovom aj v nasledujúcej opernej sezóne. Vďaka priamym prenosom z New Yorskej Metropolitnej opery sa tak už od októbra predstavia divákom v Liptovskom Mikuláši najväčšie hviezdy svetového operného neba. 

Špičková opera zapúšťa na Liptove korene. Opatrné očakávania pred začiatkom aktuálnej sezóny prekonal obrovský záujem divákov, ktorí pravidelne takmer do posledného miesta zapĺňali kinosály v metropole Liptova. Platí to aj o sobotňajšom predstavení Sedliacka česť, ktoré oficiálne ukončilo opernú sezónu Metropolitnej opery 2014-2015. „Podobný projekt sme dosiaľ v regióne nemali. Niet divu, že pred jeho spustením sme sa obávali nezáujmu divákov. Liptáci však dokázali, že k umeniu majú blízko a opera v podaní najväčších svetových hviezd si ich získala. Bola by škoda, keby priame prenosy z New Yorku nepokračovali,“ konštatuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Pre veľký ohlas pripravili fanúšikom opery dve prekvapenia. Tým prvým je prídavok v podobe záznamu z opery Carmen, ktorú uvedú 23. mája 2015. Úspešný ohlas na tento projekt zároveň zaväzuje v prenosoch z New Yorku pokračovať. Vyše tri tisícky spokojných divákov si to plne zaslúžia. „V priemere sme mali zaplnené sály na 98% a veríme, že v ďalšej sezóne bude návštevnosť na predstaveniach ešte vyššia. Milovníci operného umenia sa od jesene môžu tešiť na sériu chuťoviek, ktorú odštartujú známe Verdiho klasiky Otello či Trubadúr, zaznejú nesmrteľné árie z Mozartovej Čarovnej flauty, Wagnerovho romantického Tannhäusera či naopak Straussovej tragédie Elektra,“ avizuje Magdaléna Sokolová, výkonná riaditeľka Golden Apple Cinema.

Bohatý kultúrny maratón zavŕši hudobný triptych velikána Pucciniho s jeho najznámejšími dielami Manon Lescaut, Turandot a Madame Butterfly. Okrem nosného live programu MET opäť nie sú vylúčené ani ďalšie prekvapenia. „Kto neveril, že klasika s komerciou idú dokopy, musí byť po prvej opernej sezóne na Liptove príjemne prekvapený. O nečakane obrovskom záujme verejnosti svedčí aj fakt, že niektoré prenosy museli naraz premietať hneď v dvoch sálach,“ dopĺňa Darina Bartková.

S projektom MET v HD začali v roku 2006 a v súčasnosti predstavenia vysiela vyše dvetisíc kín v siedmich desiatkach krajín. Monumentálny operný dóm v New Yorskej štvrti Upper West Side slúži svojmu poslaniu od roku 1880 a reprezentuje najväčšie združenie klasickej hudby v USA. Svojou kapacitou 3800 miest, prevádzkou a dramaturgickou skladbou sa radí medzi najväčšie operné scény na svete. Ročne uvedie približne 220 predstavení, ktorých návšteva je nielen nezabudnuteľným umeleckým zážitkom, ale i vecou spoločenskej prestíže.

Nová operná sezóna sa na Liptove začne už 3. októbra 2015, keď pod Chopok zavíta Verdiho Trubadúr.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov