Domov Liptáci v zahraničí opäť zabodovali

Liptáci v zahraničí opäť zabodovali

27. 4. 2015

(Liptovský Mikuláš – Żywiec, 27.04.2015) – Už po desiaty raz sa na poľsko-slovenskom pohraničí udeľovali ocenenia pre osobnosti a subjekty podporujúce horské územia blízke obom krajinám. Do súťaže boli nominované osobnosti, ktoré sú prínosom tohto regiónu nielen v oblasti ekonomiky a politiky, ale aj histórie, kultúry a diplomacie. Až tri zo siedmich cien tento rok zaslúžene putujú na Liptov.

Podporiť kultúry prihraničných oblastí, ktoré sú blízke Poliakom aj Slovákom, bolo cieľom jubilejného desiateho ročníka spoločného projektu  Osobnosť horských zemí. Podobne ako po minulé roky, ani tentoraz Liptáci neobišli naprázdno. Víťazom v kategórii Politik a samosprávca sa stal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč a prvé miesto v kategórii Stredný podnikateľ si odniesol Penzión Drak. „Teší ma, že Liptáci znova zabojovali v tejto súťaži  a podarilo sa im zvíťaziť. Je to ocenenie ich úsilia a systematickej práce na rozvoji regiónu a podnikania v cestovnom ruchu,“ hovorí Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Komisia rozhodla aj o udelení mimoriadneho ocenenia  Turistická atrakcia horských zemí, ktoré získala Medvedia štôlňa v Žiari. „Takéto súťaže nastavujú zrkadlo všetkým podnikateľom, nielen na Liptove, a najlepšie dokážu ohodnotiť úroveň ponúkaných služieb. Návštevníkom regiónu zároveň horské značky pomôžu lepšie sa orientovať v spleti rôznych ponúk a vybrať si kvalitné ubytovacie zariadenie, či atrakciu“ pripomína Ján Blcháč, primátor mesta Liptovský Mikuláš.

Táto súťaž sa koná pravidelne už od roku 2005 a jej cieľom je zviditeľniť ľudí, ktorých pôsobenie na území horských oblastí môže byť inšpiráciou pre ostatných. Zároveň pomáha rozvoju regiónu ako turistickej destinácie. „Poľsko-slovenské pohraničie, vrátane Żywca, Podhale a Liptova spája spoločná regionálna identita, ktorej korene vychádzajú zo salašníckej a horskej kultúry –výnimočnej a charakteristickej pre tieto krajiny. Rozvoj spolupráce na oboch stranách hraníc by preto mal byť nielen povinnosťou, ale záujmom všetkých zainteresovaných strán v cestovnom ruchu,“konštatuje honorárny konzul Poľskej republiky na Slovensku Tadeusz Frackowiak.

Odovzdávania ocenení Osobnosť horských zemí sa zúčastnili všetci nominovaní kandidáti z Liptova: primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč, riaditeľ Penziónu a reštaurácie Drak Martin Matzenauer, riaditeľ Wellness hotela Chopok Tomáš Kubica, Peter Vaněk z Medvedej štôlne, regionálny redaktor agentúry TASR pre Liptov a Oravu Jaroslav Hric.

Koalicja Marek Ziem Górskich a Združenie Klaster LIPTOV pripravili projekt na podporu kultúry horských území, ktoré sú blízke aj Poliakom a Slovákom žijúcim v  prihraničných územiach. Integrácia miestnych komunít okolo spoločných tradícii a hodnôt slúži k ďalšiemu prehĺbeniu susedských poľsko-slovenských vzťahov a budovaniu pocitu spolupatričnosti a eliminácie prekážok vo vzájomnej komunikácii. Veľmi žiaducim výsledkom projektu bude propagácia cezhraničného cestovného ruchu a miestneho podnikania, vytvárajúceho nový obraz horských zemí ako produktov získaných z dobre vykonanej práce, kvalitných,  založených na skúseností a tradíciách, ale aj moderných, ako súčasť stratégie pre budovanie konkurenčných značiek horských zemí na spoločnom európskom trhu.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov