Domov Liptákov opantala opera

Liptákov opantala opera

11. 3. 2015

(Liptovský Mikuláš, 11.03.2015) – Namiesto honosného divadla kino, živých interpretov vystriedal prenos na plátne, zvuk hudobných nástrojov sa šíri cez reproduktory. Vďaka technickým vymoženostiam si môžu operu už niekoľko mesiacov vychutnávať aj Liptáci a to nie hocijakú. Do Nízkych Tatier zavítali túto zimu najjagavejšie hviezdy svetovej opernej scény a vyzerá to tak, že na Slovensku neboli naposledy. Do konca aktuálnej sezóny zostávajú už len dve predstavenia.

S nebývalým záujmom sa stretol projekt priamych prenosov z Metropolitnej opery v New Yorku, vďaka ktorému dorazilo špičkové umenie aj pod Chopok. Prostredníctvom desiatich priamych prenosov sa môžu už od októbra milovníci opery postupne zoznámiť s novinkami sezóny. „Musím povedať, že ide o jeden z najúspešnejších kultúrnych projektov, ktoré sme mali v ostatných rokoch na Liptove. Dosiaľ sa počas predstavení podarilo zaplniť sály na 98 % a jednotlivé kúsky z dielne Metropolitnej opery videlo bezmála 3 tisíc milovníkov umenia. Je to dôkaz, že aj ľudia v regiónoch na severe Slovenska majú ku kultúre blízko. Metropolitná opera je ťahák, ktorý si jednoducho nemohli nechať ujsť,“ upozorňuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV.

Ďalším z lákadiel je fakt, že diváci počas predstavenia zažijú oveľa viac, ako návštevníci slávnej opery. „Oko objektívu počas prestávok nazrie aj do zákulisia za zatvorenú oponu, kam sa bežný divák nedostane. Môžu tak zblízka „stretnúť“ veľké operné hviezdy či obdivovať prácu personálu pri prestavbe scény. Tieto unikátne zábery dokonale dotvárajú mozaiku plnohodnotného umeleckého zážitku,“ pripomína Magdaléna Sokolová, výkonná riaditeľka Golden Apple Cinema.

Ako vidno, hlasy pochybovačov nezostali vypočuté a Liptákom sa podarilo skombinovať klasické umenie s komerciou. Už prvý prenos – opera Macbeth – dopadol nad očakávanie a rozptýlil všetky pochybnosti. „Nasledovali ďalšie vypredané kúsky známych diel svetových majstrov a nadšené ohlasy divákov z mesta i širokého okolia. Pre narastajúci záujem sme dokonca museli niektoré prenosy (napr. Lehárova Veselá vdova) uviesť paralelne aj v ďalšej sále a dramaturgiu alternatívne rozšíriť aj o balety Luskáčik, Labutie jazero, Rómeo a Júlia a Ivan Hrozný z nemenej slávneho moskovského divadla Boľšoj,“ dopĺňa Magdaléna Sokolová.

Ďalšou zo série lahôdok a zároveň predposledným kúskom aktuálnej sezóny je Jazerná pani, ktorý si budú môcť diváci pozrieť už túto sobotu 14. marca. Napriek tomu, že operná sezóna 2014-15 sa pomaly končí, milovníci kultúry v Nízkych Tatrách nemusia smútiť. Priame prenosy by mali v Liptovskom Mikuláši pokračovať už od jesene. „Verím, že Liptov sa týmto u mnohých definitívne zapísal ako kultúrny región a za operou k nám budú chodiť aj ľudia z iných miest. Majú sa na čo tešiť, veď v nasledujúcej sezóne sa tu predstavia magnety ako Verdiho klasiky Otello a Trubadúr či Mozartova Čarovná flauta,“ avizuje Darina Bartková.

S projektom MET v HD začali v roku 2006 a v súčasnosti predstavenia vysiela vyše dvetisíc kín v siedmich desiatkach krajín. Monumentálny operný dóm v New Yorskej štvrti Upper West Side slúži svojmu poslaniu od roku 1880 a reprezentuje najväčšie združenie klasickej hudby v USA. Svojou kapacitou 3800 miest, prevádzkou a dramaturgickou skladbou sa radí medzi najväčšie operné scény na svete. Ročne uvedie približne 220 predstavení, ktorých návšteva je nielen nezabudnuteľným umeleckým zážitkom, ale i vecou spoločenskej prestíže. Sezónu 2014-15 ukončí MET 25. apríla predstavením Sedliacka česť/Komedianti, ktoré samozrejme budú naživo premietať aj v Liptovskom Mikuláši.

Program_MET_2015-2016

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov