Na Liptove sa prerátali

15. 2. 2024 Iné lokality
Domov Na Liptove sa prerátali

Na Liptove sa prerátali k fantastickým číslam za rok 2023. Návštevnosť regiónu narástla medziročne, ale čo je oveľa podstatnejšie, narástla aj v porovnaní s rekordným rokom 2019. Počet návštevníkov sa zvýšil v porovnaní s rokom 2019 o 7,1% a počet prenocovaní o 3,44%. S objednávaním letných dovoleniek na Slovensku a najmä na Liptove sa neoplatí otáľať. Záujem o horský región nabitý atrakciami z roka na rok rastie.

Štatistický úrad Slovenskej republiky zverejnil čísla cestovného ruchu za rok 2023. Celoslovenské čísla vo všeobecnosti medziročne, teda v porovnaní s rokom 2022 rastú, ale pri porovnaní s rokom 2019 sú ešte záporné. Naproti tomu región Liptov rastie nielen medziročne (2023 verzus 2022), v návštevnosti o 20,6% a v počte prenocovaní o 20,3 %, ale rastie aj v porovnaní s rekordným rokom 2019. Práve tieto údaje hovoria o tom, že trend v cestovnom ruchu v tejto destinácii nabral správny kurz a nechávať si nákupy letných dovoleniek na Liptove na poslednú chvíľu sa nemusí vyplatiť.

„Komplexná infraštruktúra cestovného ruchu s dostatkom ubytovacích kapacít, kvalitné služby a nádherná príroda nášho regiónu sú tým, čo  na Liptov láka každoročne státisíce návštevníkov zo Slovenska aj zo zahraničia. Potvrdili to aj aktuálne čísla ubytovaných hostí z roku 2023, ktoré zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky. Liptovu sa darí lepšie ako cestovnému ruchu celého Slovenska. Polepšili sme si medziročne, ale nás najmä zaujímalo, ako to dopadlo v porovnaní s rokom 2019. Počet návštevníkov na Liptove sa nám zvýšil v porovnaní s rokom 2019 až o 7,1% a počet prenocovaní o 3,44%. Dosiahli sme rekord a aj keď ešte nedosahujeme čísla Vysokých Tatier, tak rastieme intenzívnejšie,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Počet prenocovaní na Liptove bol v roku 2023 až 2 071 817, pričom v rekordnom roku 2019 to bolo 2 002 947. Počet ubytovaných návštevníkov bol 776 104 a z toho domáci tvorili majoritu, takmer pol milióna.

„Dovolenka na Liptove je správna voľba v každej časti roka. V zime sme top destináciou pre lyžiarov s relaxom v termálnych vodách a v lete, ale aj v jarných a jesenných mesiacoch, výbornou destináciou na turistiku, cyklistiku, vodné športy, s množstvom atraktívnych podujatí, tradičným aj moderným gastrom, nádhernými jaskyňami aj možnosťami pre adrenalínových nadšencov a rodiny s deťmi všetkých vekových kategórií. Jemne sa nám skracuje počet prenocovaní na  2,7 dňa, ale je za tým aj globálny trend. Dovolenkári radšej čerpajú voľná a dovolenky aj dva či trikrát v roku, ale vycestujú na menej dní,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. V roku 2019 bol priemerný počet dní strávených na Liptove 2,8 dňa.

Liptov láka na dovolenky nielen Slovákov, ale za svoje tradičné trhy považuje aj návštevníkov z Poľska, Česka a Maďarska, ku ktorým sa postupne pridávajú aj nové trhy ako Pobaltie, Veľká Británia či Rumunsko. Aj keď prevládajú na Liptove Slováci, tak trend rastu návštevníkov je vyšší pri cudzincoch. Tí oproti roku 2019 narástli až o 11,74% a Slováci o 4,63%. Celkový trend rastu 2023 verzus 2019 bol 7,1 %.

Výhodou Liptova je to, že zima začína skôr a končí neskôr ako inde na Slovensku aj v jeho blízkom okolí a leto ponúka komplex športového vyžitia a atrakcií s dostatkom vodných plôch. Región má stále potenciál rásť najmä v období medzisezón, teda na jar a na jeseň.

Viac o regióne aj aktuálnych podmienkach na VisitLiptov.sk a sociálnych sieťach VisitLiptov.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov