Hurricane Factory

Aj vy snívate o lietaní?  Na Liptove je možné všetko.

Domov Aj vy snívate o lietaní?  Na Liptove je možné všetko.

Mať schopnosť lietať. Na základe výskumov je to jedna z najčastejšie sa objavujúcich superschopností, ktorú by si ľudia želali mať.  Človek síce nie je od prírody priamo stvorený na to, aby mohol vzlietnuť do vzduchu, kedy sa mu zachce, avšak bol schopný vynájsť stroje či iné prostriedky na to, aby sa k tomu vedel priblížiť. Na Liptove nájdeš miesto, ktoré ponúka jedinečný letecký zážitok. V dnešnom blogu ti opíšem celý tento zážitok aj osobnú skúsenosť s letom (čísla o výške tunela a pod. už nájdeš napr tu) v jedinom aerodynamickom tuneli na Slovensku, v Hurricane Factory. Určite skroluj ďalej?

Ako išiel bojko lietať

Je to skutočne pre mňa? Pýtam sa sama seba (a možno si pri pomyslení na lietanie vo vysokej rýchlosti v presklenej komore kladieš túto otázku tiež) už pri vstupe do budovy.  Baví ma skôr móda a nie som práve typ baby, ktorá si užíva adrenalínové zážitky a už len pri pomyslení na veľké výšky a vysoké rýchlosti ma chytajú mdloby.  Avšak pod heslom dnešnej modernej doby „Vystúp zo svojej komfortnej zóny,“ zatínam zuby, nahadzujem úsmev a predstieram odvahu.

Pri vstupe ma privítajú usmievavé recepčné, s ktorými vyberiem typ letu – v mojom prípade Hurricane L a spíšem tzv. vyhlásenie letca (páči sa mi, že akonáhle vkročím do Hurricane Factory už ma nazývajú letcom), na základe ktorého prehlásim, že som zdravotne spôsobilá na absolvovanie letu.

Po úvodných formalitách mi pridelia inštruktora Mareka, ktorý sa mi bude venovať. Ako prvú vec ideme vybrať výstroj, ktorá pozostáva z celotelovej kombinézy, tenisiek a prilby. Kombinéza má na sebe prišité úchyty, ktoré slúžia na to, aby ma za ne mohol inštruktor počas letu držať či prichytiť

Hurricane Factory

Prezlečenú do kombinézy ma Marek odvádza do samostatnej miestnosti, v ktorej mi vysvetlí a poučí ma o niekoľkých veciach:

Po inštruktáži už mierime ku tunelu. V čase mojej návštevy v ňom práve nacvičovali svoje kreácie profesionálni skydiveri. Pohľad na nich, ako vedia pracovať so svojím telom bol skutočne dychberúci – doslova. Ja sa len potichu modlím, aby som zvládla aspoň základný pohyb, ktorý sme si krátko predtým nacvičili.

Pres vstupom do samotnej komory sa nachádza časť, ktorú by som nazvala „predsieň.“ V nej mi Marek dáva štuple do uší a ja si na základe nálepiek s vyobrazenými signálmi na stene predo mnou všetky v hlave opakujem.

Hurricane Factory

Mám pocit, že od tohto momentu sa už všetko deje v rýchlom slede. Do komory vstupujeme na trikrát. Pri prvom raze sa cítim ako handrová bábika a stav beztiaže a rýchlosť vetra v tuneli ma prekvapia natoľko, že zabudnem na úplne všetko, čo sme si povedali počas inštruktáže. Nie som práve športový typ, nohy mi lietajú kade-tade a stále mám pocit, že sa musím niečoho zachytiť. Marek je profík, snaží sa ma upokojiť a dokonca pustiť, aby som si let užila, ale keď vidí paniku v mojich očiach, radšej ma znova pridrží.?

Po prvom lete si pozeráme môj let a držanie tela na videu na TV umiestnenej na stene pred vchodom do komory. Marek ma znova upozorní na základné chyby, ktoré som počas prvého pokusu urobila a ideme znova. Konečne sa trochu uvoľním a let si začínam užívať, zvládnem chvíľu letieť aj sama či spraviť miernu otočku. Na záver môjho letu prichádza najväčšia šupa – adrenalínový taxík. Taxík spočíva v tom, že vás inštruktor vezme prudko hore až na samý vrch tunela do 14 m a znova prudko znesie dole, takže máte naozaj možnosť zažiť pocit voľného pádu. Ja som si počas adrenalínového taxíka zavrieskala ako nikdy (som rada, že v komore sa nešíri zvuk), ale bol to zároveň moment najväčšej eufórie a endorfínov prúdiacich do žíl.  Toto ma dostalo, tento zážitok skutočne stojí zato.

Hoci som sa na začiatku bála a odvahu na let som v sebe musela hľadať lupou, na konci všetkého som si to naozaj užila a odchádzala som s veľkým úsmevom na perách a hrdosťou z prekonaného strachu. Na dôkaz prekonania samej seba som dostala diplom, na ktorom je zaznamenaná rýchlosť vetra počas môjho letu – 161 km/h. Veľké pozitívum celého procesu bol milý a profesionálny inštruktor, ktorý sa vedel prispôsobiť mojim potrebám a vyvolal vo mne pocit bezpečia. V prípade športovejšie ladenej osoby ako ja, ktorá vie lepšie spevniť telo, je už prvý let či povedzme „skok do neznáma“ zážitkom.

Ak ste ako ja a zvažujete, či sa na niečo také dať, prípadne let niekomu podobnému darovať a okoreniť jeho život, neváhajte. Garantujem vám, že aj najväčší bojko na svete let zvládneobjaví nové hranice svojho strachu a síl.

Hurricane Factory

Praktické a zaujímavé informácie o lete a letovej komore v Hurricane Factory

Let môže absolvovať každá fyzicky zdravá osoba vo veku od 5 do 100 rokov. Let sa neodporúča len osobám po ťažkých zraneniach či operáciách chrbta, osobám s kardiovaskulárnymi chorobami a tehotným ženám.  Bežné boliestky chrbta nie sú prekážkou.

Veková hranica je tiež len orientačná, kvalifikovaní inštruktori vedia posúdiť, kto je na let spôsobilý. Let v tuneli je vhodný aj pre deti, spravidla to zvládajú lepšie ako dospelí. Najmladšou letkyňou v Hurricane Factory bolo pohybovo zdatné a nadané 3 -ročné dievčatko  a naopak najstarším letcom bol 87-ročný pán. Všetko závisí od vášho zdravotného stavu, miery zvládania adrenalínových situácií a pohybového nadania, nakoľko počas letu využívate aerodynamiku vlastného tela. 

Rýchlosť vzduchu v komore sa reguluje z riadiaceho centra, v ktorom sa zadáva výkon vzduchu v percentách a rýchlosť otáčania lopatiek v komore. Existuje niekoľko druhov tunelov. V Hurricane Factory majú tunel do tvaru čísla osem, čo znamená , že vzduch v ňom prúdi z oboch strán. Prúdenie vzduchu z oboch strán zabezpečuje plynulosť a hladkosť vzduchu. Práve hladkosť vzduchu zabraňuje turbulenciám. Čím menej turbulencií, tým viac sa zážitok približuje realite zoskoku z lietadla. Rýchlosť vzduchu pri samotnom lete sa klientovi prispôsobuje na základe hmotnosti a  posúdenia vyškoleného inštruktora, ktorý vie sám odhadnúť, koľko toho vie klient zvládnuť.

Mnohých môže od návštevy Hurricane Factory odrádzať napríklad aj cena. Pri cene je potrebné zohľadniť najmä to, že let v tuneli je skutočne exkluzívny zážitok, ktorý nevyhľadávate každý deň a tiež to, že neplatíte len za samotný niekoľkominútový let, ale za celý servis okolo neho. Dobrá správa je, že Liptov Region Card máte na produkt Hurricane L 10% zľavu.

Majstrovstvá sveta v Hurricane Factory

Už v apríli 2023 sa v Hurricane Factory uskutočnia majstrovstvá sveta v indoor skydivingu, ktoré sa konajú len raz za 4 roky. V neďalekej Liptov Aréne bude navyše pre verejnosť zabezpečený bezplatný vstup na online prenos z majstrovstiev. Samotní športovci sa tiež budú sústreďovať v Liptov Aréne a budete tak mať jedinečnú príležitosť obzrieť si ich zblízka a nasať výnimočnú atmosféru. 

Hurricane Factory je skrátka miesto, ktoré #TrebaZazit. Zo svojho zážitku v Hurricane Factory nás nezabudni označiť @visitliptov.

Hurricane Factory je skrátka miesto, ktoré #TrebaZazit. Zo svojho zážitku v Hurricane Factory nás nezabudni označiť @visitliptov.

autor: Mgr. Miriam Haligardová

Plánovač Liptov