Liptov oslavuje desiatku

21. 11. 2022 Liptovský Mikuláš
Domov Liptov oslavuje desiatku

(Liptovský Mikuláš, 21. 11. 2022) – Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV oslavuje okrúhlych desať rokov od svojho vzniku. Destinačná centrála Liptova, regiónu ktorý patrí k najobľúbenejším na Slovensku, koordinuje rozvoj cestovného ruchu a realizuje spoločný marketing na domácom trhu aj na zahraničných trhoch. Jej členmi sú mestá, obce a podnikateľské subjekty v regióne. Oblastná organizácia za desať rokov získala na podporu cestovného ruchu od štátu dotácie takmer 10,2 milióna eur. A aj vďaka koordinovanému rozvoju cestovného ruchu narástol za dekádu samosprávny výber daní z ubytovania na 11 miliónov eur.

Dnes si v zásade ani nevieme predstaviť ako by fungovali slovenské regióny bez destinačných regionálnych organizácií cestovného ruchu. Pred desiatimi rokmi, keď obce, mestá a podnikatelia zakladali Oblastnú organizáciu cestovného ruchu REGION LIPTOV to tak nebolo. Nová oblastná organizácia vtedy nadviazala na aktivity, ktoré rozbehol  KLASTER LIPTOV a  začala  napĺňať víziu spoločnej marketingovej a organizačnej centrály. Bola to jedinečná príležitosť ako začať s rozvojom destinačného manažmentu v regióne a získať do regiónu viac financií na napredovanie cestovného ruchu. Rok od roka rástol počet prenocovaní aj návštevnosť. V roku 2019 prekonal počet prenocovaní na Liptove magickú hranicu 2 milióny. Nebyť pandémie a následnej vojny na Ukrajine zrejme by rástol ďalej. „Liptov je vďaka svojim prírodným danostiam predurčený byť celoročne centrom turizmu. Vznik Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV bol pred desiatimi rokmi správny krok. Rozvoj regiónu si totiž vyžaduje systém a spoluprácu, aby bolo jeho smerovanie dlhodobo udržateľné,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Viac podrobností k 10 rokoch OOCR REGION LIPTOV TU.

Lákavý mix zážitkov a atrakcií sa Liptákom darí sústrediť komunikačne pod jednu strechu a desať rokov cieľavedomej práce je na destinácii Liptov viditeľných. Región právom patrí k špičke cestovného ruchu na Slovensku a svoje miesto si posilňuje aj za hranicami. „Riadime sa tým, že najvyššia forma konkurencie je spolupráca. Konštruktívnou komunikáciou a spoločne vytvárame destináciu Liptov, ktorá je pre ľudí lákavá. Za desať rokov región získal dotácie zo štátu na podporu turizmu vo výške takmer 10,2 miliónov eur a naše samosprávy na dani z ubytovania vybrali až 11 miliónov eur. Aj vďaka tomu budujeme infraštruktúru a robíme propagáciu regiónu. Náš slogan „Liptov treba zažiť“ nie je klišé, ale oprávnene tá najlepšia pozvánka do regiónu,“ zdôraznil Ján Blcháč. Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV na svoje aktivity získava dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Liptáci pred desiatimi rokmi nezaváhali. Využili jedinečnú príležitosť na to začať s rozvojom destinačného manažmentu v regióne a dosiahnuť pre región viac financií na napredovanie cestovného ruchu. Postupne sa oblastná organizácia stala kľúčovým hráčom nielen pri podpore a organizácii cestovného ruchu v regióne, ale efektívne prepojila aj obyvateľov regiónu, mestá a podnikateľov v cestovnom ruchu ako aj iné regióny a ministerstvo na národnej úrovni. „Dotácia od štátu, ktorá je legislatívne ukotvená a pri splnení podmienok smeruje na Liptov, je druhá najvyššia na Slovensku. Rok od roka je projekt, ktorý Liptov predkladá na posudzovanie lepší a je kombináciou marketingovej podpory, investícií do infraštruktúry regiónu,  podpory podujatí, rastu kvality a iných aktivít, ktoré robia tento región špičkou na Slovensku. Liptov je vzorom aj pre iné regióny, robí nám výborné meno aj v zahraničí  a my vidíme, že naša dotácia prináša výsledky,“ povedala štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková.

Liptov celoročne ponúka nejedno zaujímavé miesto, ktoré sa oplatí vidieť a zažiť. Dušu mu však dávajú ľudia, ktorí neúnavne pracujú a rozvíjajú ho. „Jeden z našich najnáročnejších projektov je bezplatná preprava v zime. Skibusmi sme doteraz prepravili viac ako jeden milión lyžiarov. A v nadchádzajúcej zime opäť pokračujeme. Systematicky vylepšujeme aj infraštruktúru pre cyklistov – v destinácii vďaka nám v poslednom období pribudlo  30 elektronabíjacích staníc a  60  kusoch cyklomobiliáru. Vytvorili sme Produkt Liptova, rozvíjame značku Liptovské droby, špecialitu zo zemiakov, ktorá získala Chránené zemepisné označenie pôvodu, rozvíjame projekt Nepoznaný Liptov či obľúbené podujatie ZA7HORAMi. Pripravili sme pre návštevníkov niekoľko náučných chodníkov, máme cestovnú kanceláriu zameranú na vzdialenejšie trhy a realizujeme marketingové kampane zamerané na Slovensko aj na zahraničie,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Za 10 rokov sa toho udialo na Liptove veľa a budúcnosť ukáže ako sa Liptákom bude dariť v ďalšej dekáde.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov