Historický Vláčik Korýtko odštartuje piatu sezónu

28. 6. 2022 Ružomberok
Domov Historický Vláčik Korýtko odštartuje piatu sezónu

(Ružomberok, 28. 6. 2022) – Už túto sobotu odštartuje víkendová prevádzka najobľúbenejšej rodinnej atrakcie v Ružomberku. Historický vláčik Korýtko bude piatu sezónu v rade prevážať prázdninujúcich a dovolenkárov na trojkilometrovom úseku zrekonštruovanej železnice. Vlak s vozňom pre bicykle a kočíky odvezie za zážitkami a ponúkne atraktívny program nielen pre cyklistov, turistov a milovníkov historických vlakov. Okrem bežnej prevádzky vláčika čaká na návštevníkov v konečnej stanici Zápalkáreň aj šesť tematických podujatí.

Vláčik Korýtko vlakom bicyklom je ideálnym spestrením prázdninových letných dní na dolnom Liptove. Sám osebe je atrakciou, kúskom oživenej histórie a cyklistom a peším ponúka výborné možnosti na výlety po okolí. Historický motorový vozeň typu 811 má pripojený vyše storočný vozeň na bicykle a kočíky. „Náš historický vláčik odvezie všetkých cestujúcich s bicyklami aj kočíkmi zo železničnej stanice v Ružomberku na stanicu Zápalkáreň a späť a to každú prázdninovú sobotu i nedeľu v čase od 9 rána do 18 hodiny večer. Začíname už túto sobotu 2. júla,“ povedal Martin Baník, člen občianskeho združenia Korytnická železnica Ružomberok. Po jazde vláčikom si na stanici Zápalkáreň budú môcť návštevníci spraviť piknik a oddýchnuť v ústí Revúckej doliny, či sa vybrať na výlet do okolia – smerom na Vlkolínec alebo Malinô Brdo. Aktívnejším dovolenkárom a výletníkom vedia na mieste zapožičať bicykle a elektrobicykle, na ktorých môžu pokračovať  po bývalej trati korytnickej železnice malebnou krajinou Revúckej doliny a dostáť sa aj k Brankovskému vodopádu či do konečnej stanice v Korytnici.

„Tak ako oslavuje naša historická atrakcia päť rokov, tak sme pripravili na leto aj päť tematických dní v konečnej stanici Zápalkáreň. Odštartujeme Korýtkominifestom, kde na najmenších čaká animačný aj hudobný program. Pre starších návštevníkov sme pripravili predstavenie knihy z Ružomberka do Korytnice, ktorá približuje históriu korytnickej železnice a jej okolia. Cyklisti budú môcť využiť možnosť si zapožičať elektrobicykle,“ doplnil Martin Baník.


Cena za prevoz historickým vláčikom po trojkilometrovom úseku zrekonštruovanej železnice je skutočne symbolická. Dospelí zaplatia jedno euro, deti, dôchodcovia a ZŤP cestujú za polovicu a deti do 3 rokov jazdia zadarmo. Navyše s použitím zľavovej Liptov Region Card majú aj dospelí len polovičné vstupné. Preprava kočíkov a bicyklov je bezplatná.

„Počas leta budú nasledovať aj ďalšie podujatia ako papierenský deň, veľmi obľúbený modelársky deň, počas ktorého bude možné vidieť aj ukážky starej vojenskej výzbroje a techniky. Na gazdovskom dni sa návštevníci môžu tešiť na zvieratka z okolitých fariem. Letnú sezónu uzavrieme divadelným a folklórnym dňom. Navyše aj z návštevy tejto atrakcie v meste dostávajú všetci pečiatky do turistického pasu, v ktorom po úspechu z minulých ročníkov opäť pokračujeme,“ povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

Bývalá Korytnická železnica bola obľúbená od jej vzniku v roku 1908 až po ukončenie jej prevádzky v roku 1974. Pôvodná železnica bola spoľahlivým dopravným prostriedkom pre prepravu tovaru aj cestujúcich z okolitých obcí do Ružomberka za prácou, na úrady či do nemocnice a prepravovala aj kúpeľných hostí, do vtedy už svetoznámych Kúpeľov v Korytnici. Už v závere jej existencie sa z nej postupne stávala skôr turistická atrakcia a to potvrdil aj rok 2018, kedy sa podarilo obnoviť torzo z pôvodnej trasy, ktorou vláčik jazdil v minulom storočí a to všetko vďaka finančnej podpore mesta Ružomberok, Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV aj nasadeniu členov občianskeho združenia Korytnická železnica Ružomberok.

„Historický vláčik je jeden z krásnych príkladov spolupráce lokálnych aktivistov, samosprávy a našej oblastnej organizácie cestovného ruchu. Vďaka nemu aj okolie dolného Liptova láka návštevníkov za príjemnými zážitkami. Určite sa oplatí navštíviť aj túto časť nášho krásneho regiónu. Navyše v druhej polovici leta sa na korytnickej železnici ukáže aj historický motorový vozeň M131 Hurvínek,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje prevádzku Korýtko vlakom bicyklom aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 7 800,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov