Letnú sezónu na Liptove otvorili kompasom

25. 5. 2022 Liptovský Mikuláš
Domov Letnú sezónu na Liptove otvorili kompasom

(Liptovský Mikuláš 25. 5. 2022) – Liptov je krásny región bohatý na zážitky nielen vďaka prírode a atrakciám, ale aj pútavou históriou a kultúrou, ktorú reprezentujú aj tunajšie mestá a obce. Letnú sezónu preto tento raz Liptáci otvorili priamo v centre Liptovského Mikuláša – na konskom koči a v historických kostýmoch. Predstavili tak nový projekt Historický kompas, ktorého cieľom je oživenie centra mesta a silného odkazu minulých čias.

História, tradícia a genius loci liptovských miest a obcí je často v úzadí záujmu dovolenkárov, hoci majú  čaro a sú atraktívne. Práve preto sa Liptáci rozhodli otvoriť letnú turistickú sezónu v historickom centre Liptovského Mikuláša, meste medzi horami, ktoré má Liptov nielen v názve, ale  je aj skutočným centrom turizmu celého regiónu. Navyše, teraz ožíva históriou, ktorú predstavuje nový moderný projekt Historický kompas.

„Ide o atraktívnu historickú prechádzkovú trasu cez naše mesto, ktorá návštevníkom pripomína dôležité momenty nielen z histórie Liptovského Mikuláša, ale aj celého Slovenska. V spoznávaní návštevníkom pomáhajú smartfóny, ktorými si načítavajú QR kódy umiestnené na historických budovách. Následne si môžu dokonca vypočuť veľmi autentické audio nahrávky, ktoré sa  na tieto miesta a udalosti viažu. Dnes sme navyše históriu sprítomnili aj tým, že sme sezónu otvorili na konskom koči a s pomocou sprievodcov v dobových kostýmoch,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Koče ťahané koňmi slúžili v minulosti nielen v centrách miest, ale prepájali ich aj s dolinami, ktoré v predkovia využívali viac na chovanie oviec či ťažbu dreva a dnes sú veľmi obľúbené aj medzi dovolenkármi.

„Historický kompas v centre Liptovského Mikuláša pripomenie, že práve tu v štyridsiatych rokoch 19. storočia založili Štúrovci spolok Tatrín a spísali na našej evanjelickej fare Žiadosti Slovenského národa. Takisto, že budova niekdajšieho jezuitského kláštora je v súčasnosti jedným z najmodernejších interaktívnych múzeí v krajine – ide o naše Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. A keď spomeniem aj búrliváka, básnika Janka Kráľa, ktorý je našim rodákom, tak práve tento rok oslavujeme 200 rokov od jeho narodenia a naše mestské múzeum sprostredkúva informácie o ňom, ale aj o ďalších známych rodákoch či osobnostiach spojených s históriou mesta a Liptova, akým je napríklad aj legendárny zbojník Juraj Jánošík, ktorého v Mikuláši súdili aj zavesili na hák. Všetky tieto aj mnohé iné miesta atraktívnou formou prepája náš nový projekt Historického kompasu,“ dodal Ján Blcháč.

Historickú prechádzku môžu návštevníci Liptova začať na ktoromkoľvek mieste po celom centre a spojiť ju aj s dobrým jedlom či občerstvením na tunajších letných terasách. „Liptov treba zažiť. Chceme upriamiť pozornosť aj na naše centrá miest, ktoré sa tiež oplatí objavovať popri atraktívnych vodných parkoch, termálnych prameňoch, Liptovskej Mare, turistických chodníkoch, cykloturistických trasách či nádherných jaskyniach. Aj ony dotvárajú všetko to, prečo je Liptov právom považovaný za jeden z najatraktívnejších regiónov Slovenska,“ povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Liptáci sa môžu pochváliť krásnymi jaskyňami, ktoré celoročne lákajú tisíce návštevníkov. Tie najznámejšie sú Demänovská jaskyňa slobody a Demänovská ľadová jaskyňa. Z útrob zeme navyše vyvierajú tunajšie termálne a liečivé pramene. Najznámejšie sú vo vodných parkoch Tatralandia a Bešeňová, Liptovský Ján a v Kúpeľoch Lúčky. Vody je na Liptove skutočne dosť, na splavy lákajú divoké rieky a slovenským morom je Liptovská Mara s výbornou ponukou zábavy v teplejších mesiacoch. Takmer 1200 kilometrov značených turistických chodníkov je vhodných pre všetky vekové aj výkonnostné kategórie. Lanovky na Chopok a Malinô Brdo pomôžu v turistických výletoch aj menej zdatným a sprostredkujú úchvatné výhľady. Vyše 850 kilometrov značených cykloturistických trás vedie krásnymi lokalitami, navyše sieť nabíjacích staníc naprieč celým regiónom robí z Liptova aj raj pre cyklistov, ktorí využívajú pomoc elektriny.

Atraktívnosť Liptova v lete podporia aj rôzne podujatia. Už prvého júla sa otvoria brány rozprávkovej krajiny na Liptove – podujatia ZA7HORAMi. Okrem programu vo viacerých lokalitách bude Liptov žiť rozprávkami nielen v jeden, ale dokonca až dva júlové víkendy.

„V lete chcú rodičia pripraviť čo najlepší program svojim prázdninujúcim deťom. Odporúčam preto využiť náš online projekt Liptov s deťmi, kde je dostupných množstvo tipov, kam s deťmi vyraziť. Plánovanie dovolenky dokáže zabrať čas, aj na to máme pomôcku – vďaka nášmu plánovaču dovolenky si každý pripraví program presne na mieru a podľa vlastných preferencií. Stačí kliknúť na regionálny web visitliptov.sk,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov