Liptov pozerá s nádejou na zimu

7. 12. 2021 Liptovský Mikuláš
Domov Liptov pozerá s nádejou na zimu

(Liptovský Mikuláš, 7. 12. 2021) – Okres Liptovský Mikuláš sa mobilizoval, v posledných týždňoch viac očkoval a získanie žolíka je na dosah. Liptov by tak po skončení lockdownu mohol mať oba okresy Ružomberok aj Liptovský Mikuláš v bordovej fáze covid automatu. Znamenalo by to nielen lyžovačku, ktorá bola povolená aj v čiernej fáze, ale napríklad aj ubytovanie, gastro a wellness.

V okrese Liptovský Mikuláš v posledných týždňoch zintenzívnili očkovanie. V regióne závislom od cestovného ruchu nastala panika. O tom, či bude alebo nebude zimná sezóna mali rozhodnúť ľudia z rizikovej skupiny 50+. Mnohí starší ľudia z vidieka, zvlášť v dôchodkovom veku, sa neočkovali najmä  z dôvodu nedostupnosti očkovania v ich najbližšom okolí. Preto sa v posledných týždňoch očkovalo intenzívnejšie nielen v Liptovskom Mikuláši, ale aj v okolitých obciach.

Cieľom bolo dosiahnuť zaočkovať aspoň 65% populácie nad 50 rokov, aby aj v okrese Liptovský Mikuláš získali takzvaného žolíka a už nemohli padnúť v covid automate do čiernej fázy. Okres Ružomberok tieto čísla dosiahol už pred pár týždňami. „Cestovný ruch je v našom regióne hlavný zdroj obživy tisícov ľudí, zároveň je na tento sektor napojených množstvo ďalších služieb, ktoré výpadok turizmu pocítili tiež. Bolo a je pre nás kľúčové, aby v zimnej sezóne mohli byť v prevádzke lyžiarske strediská, ubytovanie, gastro služby, atrakcie aj wellness. Pokiaľ by sme sa vrátili po lockdowne ku covid automatu, tak sa zdá, že sa nám podarilo zaočkovať dostatočný počet ľudí z rizikovej skupiny 50+ na získanie žolíka. Naďalej však podporujeme očkovanie a nabádame ľudí, aby chránili seba aj svoje okolie. Vnímame aj aktuálne vyjadrenia ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, ktorý včera na tlačovej konferencii predstavil návrh predĺžiť lockdown do 16. decembra a s obmedzeniami umožniť prevádzky cestovného ruchu pre očkovaných a prekonaných. Stopku pre zimné dovolenky si nepripúšťame, v horských strediskách je prírodný sneh a zároveň sa zasnežuje aj technicky, na zimnú sezónu sa pripravujú aj ubytovatelia. Urobíme maximum preto, aby sme zimnú sezónu mohli čo najskôr rozbehnúť a privítať na Liptove hostí. Pre mnohých Slovákov je zimná dovolenka v Tatrách synonymom pravých bielych Vianoc aj vstupu do nového roka,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Okres Poprad, kde patria aj Vysoké Tatry avizoval už minulý týždeň, že majú rovnako žolíka na dosah vďaka vyššej zaočkovanosti ľudí nad 50 rokov. Pokiaľ by došlo k opätovnému zavedeniu covid automatu, tak dve najdôležitejšie horské destinácie na zimnú dovolenku na Slovensku – Liptov a Vysoké Tatry urobili podstatný krok preto, aby sa zimné dovolenky stali skutočnosťou. Nepripúšťajú si fakt, že Slováci strávia zimu v zahraničných lyžiarskych destináciách.

Mikulášania rozbehnutý vlak s očkovaním napriek pozitívnym informáciám nezastavili. Očkuje sa denne v Liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši, ale aj v obciach. V dnešný deň napríklad aj v Pribyline, Liptovskej Kokave či v Bobrovci a ďalšie dni v obciach Važec, Východná a Smrečany. Viac informácií o očkovaní nájdu záujemcovia aj na webe regiónu TU.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov