Slovenčina, slovenčina, slovenčina

30. 7. 2021
Domov Slovenčina, slovenčina, slovenčina

(Liptovský Mikuláš, Vysoké Tatry 30. 7. 2021) – Neustále sa meniace vyhlášky v súvislosti s cestovaním na Slovensko spôsobili, že sa z našich hôr vytratila čeština a poľština. Slováci v posledných rokoch tvorili stabilných viac ako 65% návštevníkov Liptova a Tatier. Toto leto podporujú Slováci domáci cestovný ruch ešte výraznejšie. Z dôvodu poklesu klientov zo zahraničia, ponúka posledný mesiac prázdnin širší výber ubytovacích kapacít ako tomu bývalo po minulé roky. Ubytovatelia tiež potvrdili, že dovolenkári toto leto menej plánujú a ubytovávajú sa doslova na poslednú chvíľu.

Toto leto na horách počuť najmä slovenčinu. Liptov a Tatry navštevujú Slováci. Pravidelní klienti z Poľska a Česka zostali zväčša doma alebo vycestovali do iných krajín. Môžu za to neustále zmeny vo vyhláškach v súvislosti s opatreniam voči šíreniu covid-19 pri cestovaní na Slovensko. Aj vďaka tomu je ponuka ubytovacích kapacít pre domácich Slovákov na august veľmi dobrá a vyberie si podľa svojich preferencií každý.

„Z prieskumu, ktorý sme realizovali na vzorke päťdesiatich našich ubytovacích zariadení je zrejmé, že na august ponúkajú zariadenia ešte dostatočné kapacity na ubytovanie.  Prevádzkovatelia tiež avizujú, že sa zmenilo správanie dovolenkárov. Pobyty oveľa menej plánujú. Rezervácie robia na poslednú chvíľu a dokonca sa stáva, že sa rozhodnú pre pobyt priamo na recepcii, keď si pozrú ubytovacie zariadenie, lokalitu a overia si voľné kapacity,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Strach z covidu stále zostal. Dovolenkári si akoby nechávali čas na to čo príde. Najväčšiu výhodu zdá sa majú ubytovacie zariadenia, ktoré majú vybudovanú vernú klientelu. Dovolenkári poznajú tamojšie pomery, takže idú akoby na istotu, na miesta, ktoré poznajú. Dané zariadenia avizujú aj vyššie obsadenosti na posledný prázdninový mesiac august.

„Letná sezóna sa vyvíja dobre i keď zahraniční návštevníci nám chýbajú. Cítime domácu podporu. Slováci chcú dovolenkovať na Slovensku a veríme, že si v auguste v našich ubytovacích zariadeniach vyberú. V ponuke sú všetky typy ubytovania – hotely, penzióny, priváty a dokonca sa ešte nájdu aj kapacity v chatách,“ povedala riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková.

Obe destinácie v minulosti mávali najsilnejší posledný prázdninový mesiac. Aj preto treba počítať s tým, že sa ponuka bude s postupom času zužovať. Výber ubytovacích kapacít je ešte momentálne na august dostatočný a dovolenka na Slovensku je pre Slovákov bezpečná a nevyžaduje žiadnu karanténu.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov