SVETOVÝ POHÁR SA VRACIA DOMOV

Jasná kvetmi privíta elitu ženského lyžovania

Dokonale upravené trate, tisícky fanúšikov na tribúnach, skvelá atmosféra a fantastické výkony najlepších lyžiarok sveta. Preteky Svetového pohára v Jasnej spred piatich rokov sa natrvalo vryli do pamäti nejedného milovníka bieleho športu. Naše najlepšie lyžiarske stredisko na ne môže už čoskoro nadviazať. Začiatkom marca totiž bude opäť miestom, v ktorom sa snúbi ženská krása s brilantným športovým umením.

Po obrovskej vlne eufórie, ktorú v marci 2016 v Jasnej spôsobili najmä naše dve reprezentantky – Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová, máme šancu na rovnako chutné repete. Pravda, tento raz musíme variť z ingrediencií s mierne horkastou príchuťou. Odchod Veroniky do športového dôchodku sa dal očakávať, menej však už udalosti, ktoré do celej spoločnosti priniesol šíriaci sa vírus. Podľa očakávania sa mu nevyhla ani ženská edícia Svetového pohára. Organizátori jeho slovenskej porcie sa tak dostali do nezávideniahodnej situácie. Po mesiacoch neistoty, či sa vôbec budú 6.-7. marca 2021 preteky na Slovensku konať, dala Medzinárodná lyžiarska federácia FIS v októbri Jasnej definitívne zelenú.

S divákmi či bez nich

Pripraviť sa na takéto podujatie znamená rátať so všetkými alternatívami, ktoré môžu nastať. A tých veru nie je málo. Pripomíname, že tento článok vznikal koncom októbra, iba niekoľko dní po spustení čiastočného lockdownu, keď mali všetci činovníci, nielen tí športoví, viac otázok ako odpovedí. K najväčším neznámym dlhodobo patrí počet divákov. „S podobným scenárom, ako pred piatimi rokmi, nemôžeme rátať. Je však rozdiel, či máte na tribúne päťtisíc ľudí, či ich je len tisíc, alebo tam nie sú vôbec žiadni,“ zamýšľa sa predseda organizačného výboru Matej Hulej. Svetový pohár bez divákov by však bola rana, ktorá sa pomaly hojí. Pretekať sa síce dá aj bez nich, no už aj samotné lyžiarky veľmi dobre vedia, kde majú najlepšiu atmosféru pod kopcom a naj-žičlivejšie publikum. „Pri plnej obsadenosti tribún by sme vedeli prichýliť až takmer 17 tisíc návštevníkov strediska. Nateraz to síce vyzerá ako nepodarené sci-fi, ale ktovie, možno v marci motyka vystrelí a budeme musieť rozširovať kapacitu,“ nestráca optimizmus Matej Hulej.

Stredisko ponúka viac ako 50 km perfektne upravených zjazdoviek rôznych obťažností. Pod oboma stranami Chopka je k dispozícii 23 lanoviek a vlekov, s kapacitou 28,5 tisíca lyžiarov za hodinu.

Bezpečnosť na prvom mieste

Bez ohľadu na počet divákov bude hlavnou prioritou organizátorov predovšetkým bezpečnosť. Splniť všetky nariadenia, ktoré stanovuje nielen vláda, ale aj samotná federácia FIS , dá totiž zabrať a zamestná nielen stovky ľudí, ale aj špeciálneho covid manažéra. „Je to osoba, ktorá bude nepretržite sledovať všetky obmedzenia a strážiť ich dodržiavanie v rámci jednotlivých komisií tak, aby sme žiadne z nich nezanedbali. Či už je to ubytovanie, stravovanie, ale aj samotný pohyb v rámci strediska,“ predstavuje zrejme nevyhnutnú pozíciu na všetkých väčších športových podujatiach nielen blízkej budúcnosti. Vzájomné stretnutia a dotyky tak nahradí odstup a snaha každému sa vyhnúť. Veď možná nákaza by pre súťažiace znamenala nútenú dvojtýždňovú pauzu a tým aj stratu bodov do celkového hodnotenia. Na rozdiel od minulosti budú mať všetci aktéri podujatia vyhradené vlastné koridory – počnúc súťažiacimi, cez organizátorov, až po médiá. Prísne opatrenia sa dotknú aj ubytovania pre pretekárky, ich hotel sa pre nepovolaných hermeticky uzavrie.

Kvety a krása

V Jasnej sa na Svetový pohár pripravujú už niekoľko mesiacov a skalní návštevníci strediska si všimnú zmeny hneď od začiatku lyžiarskej sezóny. „Už neraz sme ukázali, že s organizáciou podujatí sa vieme pohrať a inak to nie je ani tento raz. Opäť máme v talóne viacero prekvapení, ktoré potešia nielen samotné pretekárky, ale aj bežných klientov,“ poodhalil Matej Hulej pokrievku na hrnci, v ktorom sa rodia všetky nápady. Medzi ne patrí tematická výzdoba v reštauráciách, ktoré sa odejú do farieb krajín pôvodu najlepších svetových lyžiarok. Zároveň budú na predajniach k dispozícii atraktívne suveníry s logom podujatia. K tradičným čiapkam, čelenkám a tričkám však pribudnú aj rúška. „Túto ponuku sme pripravili v spolupráci s lokálnymi výrobcami, ktorým chceme takýmto spôsobom pomôcť prežiť zložité časy. Hlavnou témou celého podujatia sú však kvety a ženská krása a preto aj naše stredisko bude niekoľko mesiacov vyzdobené v tomto duchu,“ prezrádza. Práve „beauty program“, v rámci ktorého sa s lyžiarkami naposledy pohrali vizážisti a ich krásu zvečnili na profesionálnych fotografiách, patril k ešte dlho ospevovaným zážitkom na celom okruhu pretekov. Je teda na čo nadviazať.

Rozptýlenie na diaľku

Keďže množstvo ľudí, s ktorý-mi sa lyžiarske hviezdy budú môcť v Jasnej stretnúť, je značne limitované, organizátori sa museli s prekvapeniami mierniť. Lenže, už samotná prezentácia strediska s našou zlatou Petrou Vlhovou stála za to. „Stavili sme na tradície a spomínanú krásu, ktorá vďaka Peti obletela svet. Sama ani len netušila, že spoločenská hodnota pôvodnej kvetinovej party z nášho regiónu, ktorú mala pri fotení na hlave, sa hýbe okolo stotisíc eur. Ak to podmienky dovolia, podobným štýlom by sme sa chceli uberať aj s ďalšími dievčatami svetovej lyžiarskej špičky,“ neskrýva mierny optimizmus šéf organizátorov. Slovenský folklór, party a kroje by mali byť sprievodným znakom celej akcie. Je však pravdepodobné, že pretekárky sa v nich tento raz objavia iba na diaľku a to prostredníctvom vlastných objektívov. Ešteže pretekať na zjazdovkách zatiaľ nie je možné len na sociálnych sieťach a v online prostredí.

Prekvapenie aj na trati

Preteky Svetového pohára sú v Jasnej síce naplánované až na marec, no stredisko týmto sviatkom žije už od začiatku lyžiarskej sezóny. Ako prvé sa objavili na svahoch búdky, ktoré slúžia lyžiarkam ako zázemie počas pretekov. Zmizla aj kopa snehu z dojazdovej časti nad Bielou púťou, ktorú si organizátori odložili na vyrovnanie sklonu zjazdovky ešte z konca vlaňajšej sezóny. Stredisko zároveň zdobia vlajky s logom pretekov a termínom 6.-7. marec 2021. Do tuhého však začne ísť približne tri týždne pred týmto športovým sviatkom. „Najskôr začneme pripravovať zjazdovku, ktorá potrebuje vyššiu hrúbku snehu, ako svah pre bežných lyžiarov. Sneh začneme napúšťať vodou „balkovať“ , aby sme dosiahli správnu tvrdosť podkladu. Jedným z prekvapení pre pretekárky bude vlnitosť trate, na ktorú u nás neboli zvyknuté. No a na záver začneme stavať stany a tribúnu v cieli trate na obe disciplíny – slalom a obrovský slalom,“ odhaľuje postupnosť krokov Matej Hulej.

S fanúšikmi na lyžiach

Jeho prevádzkovatelia veria, že miestne svahy napokon s väčšími či menšími obmedzeniami budú môcť brázdiť aj bežní milovníci bieleho športu. Ak sa aj nedostanú na tribúnu, o umenie najlepších svetových pretekárok medzi bránkami by nemali prísť. „Chceme pre nich pripraviť na rôznych miestach informačné obrazovky, aby vedeli, čo sa deje za kopcom a zároveň sa nekopili v jednom mieste. Najviac sa ich objaví na údolných a výstupných staniciach lanoviek, kde majú lyžiari možnosť chvíľu postáť a pozrieť si jazdu svojej favoritky,“ pripája na záver potešiteľnú informáciu predseda organizačného výboru pretekov Matej Hulej. Treba len veriť, že diváci sa na tribúnu napokon predsa len dostanú a spolu s miliónmi televíznych fanúšikov po celom svete pomôžu výnimočnej Liptáčke dosiahnuť na vrchol aj na domácej scéne. Veď každý športovec určite vie, že víťazstvá chutia najlepšie práve doma.

petra vlhova
V marci 2016 v Jasnej spôsobili eufóriu najmä dve Slovenky – Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová…
Jasná v skratke

JASNÁ JE NAJLEPŠIA LYŽIARSKA ARÉNA NA SLOVENSKU, KTORÁ DISPONUJE VÝBORNÝMI PODMIENKAMI NA ZIMNÉ ŠPORTY A ŠIROKÝMI MOŽNOSŤAMI NA ZÁBAVU A AKTÍVNY ODDYCH.

  • stredisko ponúka viac ako 50 km perfektne upravených zjazdoviek rôznych obťažností
  • pod oboma stranami chopka je k dispozícii 23 lanoviek a vlekov, ktoré za hodinu prepravia takmer 28,5 tisíca lyžiarov
  • vďaka prepojeniu severnej a južnej stra-ny druhého najvyššieho končiara nízkych tatier si tak od novembra 2012 môžu milovníci bieleho športu vychutnávať skvelú lyžovačku na oveľa väčšom počte tratí
  • v rámci 41 zjazdoviek si na svoje prídu aj vyznávači freeridu, ktorí si môžu užívať na 12 freeridových zónach
  • lyžiarska sezóna v Jasnej zvyčajne trvá 5 mesiacov a to najmä vďaka špičkovému plne automatizovanému systému zasnežovania so 617 bodmi

O úpravu zjazdových tratí a obľúbený menčester sa zasa každodenne stará 18 pásových vozidiel Pisten Bully. Výhodou Jasnej je aj pohodlná doprava bezplatnými skibusmi z viacerých kútov Liptova. Klienti si môžu bezpečne vopred kúpiť skipas cez online predaj a takto sa vyhnúť osobnému nákupu v predajni na poslednú chvíľu. Široká ponuka ubytovacích, reštauračných a doplnkových služieb radí Jasnú medzi top strediská v regióne strednej Európy.

JASNÁ JE NAJLEPŠIA LYŽIARSKA ARÉNA NA SLOVENSKU, KTORÁ DISPONUJE VÝBORNÝMI PODMIENKAMI NA ZIMNÉ ŠPORTY A ŠIROKÝMI MOŽNOSŤAMI NA ZÁBAVU A AKTÍVNY ODDYCH.

  • stredisko ponúka viac ako 50 km perfektne upravených zjazdoviek rôznych obťažností
  • pod oboma stranami chopka je k dispozícii 23 lanoviek a vlekov, ktoré za hodinu prepravia takmer 28,5 tisíca lyžiarov
  • vďaka prepojeniu severnej a južnej stra-ny druhého najvyššieho končiara nízkych tatier si tak od novembra 2012 môžu milovníci bieleho športu vychutnávať skvelú lyžovačku na oveľa väčšom počte tratí
  • v rámci 41 zjazdoviek si na svoje prídu aj vyznávači freeridu, ktorí si môžu užívať na 12 freeridových zónach
  • lyžiarska sezóna v Jasnej zvyčajne trvá 5 mesiacov a to najmä vďaka špičkovému plne automatizovanému systému zasnežovania so 617 bodmi

O úpravu zjazdových tratí a obľúbený menčester sa zasa každodenne stará 18 pásových vozidiel Pisten Bully. Výhodou Jasnej je aj pohodlná doprava bezplatnými skibusmi z viacerých kútov Liptova. Klienti si môžu bezpečne vopred kúpiť skipas cez online predaj a takto sa vyhnúť osobnému nákupu v predajni na poslednú chvíľu. Široká ponuka ubytovacích, reštauračných a doplnkových služieb radí Jasnú medzi top strediská v regióne strednej Európy.

 

Plánovač Liptov