Potešenie s názvom píling

Procedúra s dávkou alchýmie a umenia

Slnko, voda a letné radovánky na pláži. Kto by sa na ne počas väčšej časti roka netešil. Aj prázdninové leňošenie pod páliacimi lúčmi však môže zanechať na našej koži hlboko vrytý odkaz. Spôsobov, ako jej vdýchnuť nový život a energiu, je viacero. Jedným z nich je píling, ktorý v Bešeňovej povýšili na umenie.

Nemôžem si pomôcť, no v mojom okolí som široko ďaleko jednoznačne najväčší milovník vitamínu D. Najradšej ho prijímam v čistej podobe priamo zo slnka a bola by som najradšej, keby mi neunikol ani jeden lúč. Nie náhodou mi prischla prezývka „reprezentantka v opaľovaní“. Pokožku síce chránim rôznymi prípravkami na slnenie aj po ňom, ale poznáte to, nikdy to nie je na sto percent.

S pribúdajúcim vekom si však začínam uvedomovať, že menej je niekedy viac. Pleť si totiž dokáže zapamätať všetky hriechy mladosti a neskôr nám ich v rôznej podobe pripomenúť. Po rokoch opaľovania som sa preto rozhodla dopriať jej trochu iný druh zážitkov, než na aké bola dosiaľ zvyknutá. Po rady som sa vybrala do Bešeňovej, ktorá je známa špičkovou starostlivosťou o ľudské telo.

Recept na mladosť

Na inšpekciu som si zvolila pracovný deň a bez váhania som zamierila do tamojšieho wellness centra, ktoré patrí k najlepším na Slovensku. Zrejme dielom náhody som natrafila na prevádzkového riaditeľa vodného parku, ktorý má so starostlivosťou o zdravie dlhoročné skúsenosti. „Čo by som vám odporučil?,“ zopakoval Peter Kolenčík z voleja moju otázku a bez váhania spustil. „Niečo nevšedné, zaujímavé a s pozitívnym účinkom na organizmus a omladenie tela. Vedeli ste, že každý deň nám odumiera niekoľko tisíc kožných buniek? Spôsobom ako ich šetrne odstrániť a dopriať pokožke kompletnú očistu a regeneráciu je píling. Vďaka tejto procedúre sa dôsledne prekrví, je pružnejšia, hebkejšia, po prečistení pórov lepšie dýcha a pôsobí mladistvým dojmom,“ začal hĺbkovú exkurziu do tajov ľudského tela. Na moje prekvapenie neskončila len v teoretickej rovine, no nečakane do-stala aj praktický rozmer. Ešte predtým však pribudlo niekoľko užitočných rád.

Vyššia forma relaxu

Jednoduchú procedúru si môže každý urobiť aj doma. Stačí na to niekoľko minút a pár bežne dostupných ingrediencií. Zmiešame napríklad kávový grunt s bambuckým maslom, kokosovým alebo olivovým olejom, pridáme trochu hrubozrnného trstinového cukru, lyžicu medu, následne premiešame a píling je hotový. Na osvieženie ešte môžeme pridať lístky čerstvej mäty, prípadne zopár kvapiek 100 % éterického oleja z pomaranča, grepu alebo citrónovej trávy. Po horúcej sprche treba píling krúživými pohybmi naniesť na pokožku a rovnomerne odstrániť odumretú kožu. Pravda, pre tých, ktorí radi zveria starostlivosť o zdravie do rúk odborníkov a relax chcú povýšiť na zážitok, pripravili v Bešeňovej vyššiu formu terapie. „Hostia u nás zabijú viacero múch jednou ranou. Najskôr si v saune prehrejú telo a zároveň urobia niečo aj pre posilnenie imunity. No a k tomu dostanú ešte niečo navyše,“ navnadil ma Peter Kolenčík s tajnostkárskym úsmevom. Práve vďaka nemu sa totiž saunovanie a s ním spojené procedúry začali na Liptove meniť na kultúrny zážitok.

V saune s Cypriánom

Aby som pochopila o čo ide, pozval ma na jeden z množstva rituálov, ktoré si bešeňovskí saunamastri pripravili pre klientov. Wellness centrá navštevujem pravidelne, no takéto divadlo som na vlastné oči videla po prvý raz. Tradičné ticho v parnej saune nahradila podmanivá hudba, prítmie spríjemnili tlmené farebné svetlá a čo ma dostalo najviac, neskutočný výkon chlapíka, ktorý prišiel oblečený v mníšskom rúchu a obratnými pohybmi niekoľko minút na nás vháňal horúci vzduch prevoňaný bylinkami. Inšpiráciou mu bol príbeh mnícha Cypriána a záznamy z jeho jedinečného herbára. Parné nárazy zasa imitovali jeho let na vlastnoručne vyrobených krídlach. Neviem, ako to dokázal, pretože čo i len sedieť úmornom teple a vlhku dá bežnému človeku poriadne zabrať. „Je to vec zvyku a tréningu, no za dvanásť minút saunamastri vypotia aj dva litre vody. Každý rituál má svoju tému a myšlienku. Úlohou jeho autora je nielen ohúriť šikovným narábaním s uterákom, ale namiešať správne esencie, zároveň ľudí niečo naučiť a popri tom aj zabaviť,“ zasvätil ma do modernej formy saunovania Peter Kolenčík. Nuž, čo vám poviem, nechala som sa strhnúť atmosférou a do nitky mokrému saunamastrovi som za príbeh o mníchovi Cypriánovi spolu s ostatnými poďakovala zaslúženým potleskom. Vravím si, takmer ako v divadle, no na standing ovation to tentoraz nevydalo. Bez šiat, len v plachte by to asi vyzeralo zvláštne.

Umenie aj alchýmia

Niekto by si možno povedal, že čo je na obyčajnom pílingu také zaujímavé. Po tejto skúsenosti viem, že takmer všetko. Už len namiešať správnu zmes, ktorou človek ulahodí pokožke, je výzva aj pre skúseného bylinkára či aromaterapeuta. K tomu vymyslieť príbeh, zvládnuť techniku parných nárazov, pridať pútavé informácie a celé to premeniť na atraktívne predstavenie je alchýmia, s ktorou si neporadí každý. Mimochodom, až na staré kolená som sa dozvedela, ako si vlastne túto zmes správne nanášať na pokožku, že pri tom treba dodržiavať smer od nôh a dlaní k srdcu a po saune sa odporúča zostať na čerstvom vzduchu, aby telo absorbovalo všetky živiny. „Píling je vhodné absolvovať jeden až dvakrát týždenne a počas celého roka. Budete sa možno čudovať, no pravidelné obrusovanie pokožky kvalitne namiešanými zmesami pomáha odstraňovať pigmentové škvrny, eliminovať príznaky celulitídy, zabraňuje vrastaniu chĺpkov do pokožky, odbúrava akné v oblasti dekoltu a zmäkčuje kožu na lakťoch, kolenách a chodidlách,“ vymenúva celý rad pozitív saunový a pílingový guru. My ženy si však potrpíme najmä na tvár. Dá sa použiť klasická zmes aj na ňu? – pýtam sa zvedavo. Dozvedám sa, že áno, treba sa však vyhnúť oblasti očí a úst. Vhodnejšia je pleťová maska, ktorá je jemnejšia a má taktiež detoxikačný a omladzujúci účinok.

Balzam pre telo i dušu

Nepreženiem, keď poviem, že po troch hodinách v saunovom svete som sa skutočne cítila aspoň o desať rokov mladšia. Pílingová kúra v spojení s parným kúpeľom a špičkovou starostlivosťou vliala novú energiu do môjho tela a ulahodila aj duši. Zrazu som si uvedomila, že i relaxovať sa dá na úrovni. „Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme začali organizovať súťaže v príprave prírodných pílingov, Peeling Cup. Chceme, aby sa naši saunamastri stále zlepšovali a vďaka ich šikovnosti a invencii si ľudia od nás odnášali vizuálny aj estetický zážitok. Vďaka zahraničnej konkurencii sa môžeme porovnávať so svetovo špičkou a prinášať novinky aj v oblasti pílingu, aromaterapie či relaxačných rituálov,“ dopĺňa Peter Kolenčík. Ja len dodám, že v Bešeňovej mi ukázali atraktívny a zároveň veľmi návykový spôsob starostlivosti o telo. Veď všetko, čo preň teraz urobím, si zapamätá a v budúcnosti mi to celkom určite pripomenie.

Vodný park Bešeňová

Plánovač Liptov