Liptov v číslach

3. 3. 2020
Domov Liptov v číslach

(Liptovský Mikuláš, 3. 3. 2020) – Rok 2019 prepisuje na Liptove historické maximá. Z pohľadu cestovného ruchu si región Liptov výrazne polepšil vo všetkých ukazovateľoch. Podľa zverejnených údajov zo Štatistického úradu SR počet prenocovaní na Liptove po prvý raz prekročil hranicu dvoch miliónov, pričom nárast oproti roku 2018 bol takmer 16,5%. Návštevnosť medziročne narástla u zahraničných hostí o 8,6%, ale pri domácich o viac ako 21%, čo je viac ako celoslovenský priemer. Priemerný počet prenocovaní sa nezmenil a drží sa na úrovni 2,8 dňa.

Liptáci sa minulý rok tešili zo 6,67 percentného medziročného rastu obsadenosti. To, čo sa podarilo teraz je priam husársky kúsok. Kde má Liptov strop, dokedy dokáže rásť záujem turistov o tento nádherný horský región? „Aktuálna zimná sezóna je na svojom vrchole. Záujem je prirodzene najmä o lyžovačku, ale veľký dopyt registrujeme aj o kúpanie v našich termálnych akvaparkoch a kúpeľoch. Keď sa poohliadneme za rokom 2019, môžeme byť nadmieru spokojní. Prekonali sme naše vlastné plány rastu a tiež sme pokorili priemerné nárasty za celé Slovensko. Liptov po prvý raz dosiahol počet prenocovaní vyšší ako dva milióny. Presnejšie to bolo 2 002 947 prenocovaní za celý rok 2019, čo predstavuje medziročný nárast až 16,49 percent. Pre zaujímavosť – celoslovenský nárast v prenocovaniach predstavuje 14,11 percent. Keďže za týmito číslami sú najmä domáci návštevníci, pozitívnu úlohu zohrali určite aj rekreačné poukazy, ktoré boli v roku 2019 zavedené a hojne Slovákmi využívané,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. V minulom roku navštívilo Liptov 724 647 ľudí, z nich takmer 65% tvorili domáci Slováci a po nich nasledovali susedia z Česka a Poľska a v menších podieloch aj návštevníci z iných krajín.

„Medziročný trend rastu návštevníkov na Liptove predstavuje 16,48 percent a je vyšší ako celoslovenský priemer. Najviac nás teší nárast domácej klientely, ktorá je pre nás ťažisková aj v absolútnych číslach. Slováci medziročne narástli až o 21,17 percent čo prekonalo všetky naše najoptimistickejšie očakávania a plány. Celoslovenský priemerný nárast návštevníkov bol pritom o takmer 2,7 % nižší. Zahraniční hostia nám rástli tiež, medziročne to bolo 8,6 percent. Uvedomujeme si, že tieto vysoké nárasty nie sú trvalo udržateľné, ale keďže už čoskoro očakávame nárast lôžkovej kapacity v regióne, tak by sme si mali štatistický rast zachovať,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Štatistiky nezachytávajú denných návštevníkov regiónu či hostí prebývajúcich u rodiny a známych, ktorí tiež v hojnom počte navštevujú Liptov. Je veľmi pravdepodobné, že za tak výrazným rastom bude do istej miery aj legalizácia čierneho ubytovania. S týmto fenoménom regióny na Slovensku bojujú dlhodobo, postupne sa čierne ubytovanie darí rôznymi nástrojmi eliminovať, no zdá sa, že rekreačné poukazy a s nimi súvisiace vystavovanie dokladov malo najmarkantnejší pozitívny dopad.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov