Na Liptove vysadia lipovú alej

29. 7. 2019
Domov Na Liptove vysadia lipovú alej
(Liptovský Mikuláš, 29. 7. 2019) – Je to už 150 rokov od narodenia Mahátmá Gándhího. Pri tejto príležitosti založia na Liptove, v obci Jakubovany, Gándhího alej. 150 líp budú vysádzať pozvaní hostia vo štvrtok 1. augusta 2019. Svoju účasť potvrdil aj veľvyslanec Indie na Slovensku Sri Vanlalhuma, ktorý si tiež zasadí lipu. Hlavní organizátori Slovindia a Zookontakt pripravili aj sprievodný program. Chystá sa návšteva prevádzky Zookontakt a Slovindie, odhalenie pamätného kameňa aj vystúpenie slovenskej muziky a tradičného indického tanečného súboru Geetopadesham.

V horskom regióne Liptov dominujú najmä ihličnaté dreviny, napriek tomu čoskoro na Liptove vznikne aj lipová alej. Za nápadom vysadiť ju pri príležitosti 150. výročia narodenia Mahátmá Gándhího stojí Slovindia O.Z., spoločnosť Slovensko – indického priateľstva na čele s jej zakladateľkou a predsedníčkou Ankou Galovičovou a Zookontakt, obľúbená liptovská atrakcia, ktorá láka tisíce rodín s deťmi za možnosťou byť v priamom kontakte so zvieratami. Práve v dedinke Jakubovany má Zookontakt chovnú stanicu a Jakubovany sa tiež stanú novým sídlom spoločnosti Slovindia. Sám Gándhí miloval prírodu a zvieratá, takže aj preto je toto miesto predurčené pre jeho alej. Po obede pre pozvaných hostí bude nasledovať prehliadka Zookontakt a Slovindie. Slovenská muzika prítomným zanôti a vystúpi aj tradičný indický tanečný súbor Geetopadesham. Sadenie líp je naplánované na 14-tu hodinu. Stromy aj jamy na výsadbu budú pripravené, rovnako ako všetko potrebné náradie aj voda na umytie.

„Lipa je ochranným stromom rodín, symbolicky vysádzaným velikánom Slovenska. Je uctievaná od nepamäti. Najstaršiu lipu na Slovensku vysadil pred 718-timi rokmi v Bojniciach Matúš Čák Trenčiansky. Výber líp bol pre nás aj preto jednoznačný. Možno bude alej príjemným oživením nádherného liptovského regiónu a Gándhího by určite prechádzka po liptovskej lipovej aleji nadchla,“ povedal zoológ Zookontakt Jaroslav Kompiš. Viac informácií je na priloženej pozvánke. Účastníci sa následne presunú z Jakubovian do synagógy v Liptovskom Mikuláši, kde o 17,00 hod. začína vystúpenie súboru Geetopadesham a program bude plynulo pokračovať.

„Liptov síce zatiaľ nenavštevujú veľké počty indických návštevníkov, ale odkaz Mahátmá Gándhího predsa nepozná hranice. Záleží nám na zelenom Liptove, tak sme radi, že môžeme takúto aktivitu podporiť a darovať takto Liptovu niekoľko nových stromov, ktoré časom môžu skrášliť naše okolie a byť príjemným miestom prechádzok aj pre turistov a návštevníkov nášho regiónu,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Výrok Mahátmá Gándhího „To čo robíme lesom vo svete, je len zrkadlovým obrazom toho, čo robíme sami sebe a sebe navzájom.“

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

  1. Len som zvedavá či ju budú aj polievať. V takomto horúcom období sadiťstromy bez pravidelnej zálievky je skoro zbytočné.

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov