TS_Zima spojila Čechov a Slovákov

30. 11. 2018
Domov TS_Zima spojila Čechov a Slovákov

(Jasná, 30. 11. 2018) – Tradičný štart zimnej sezóny na vrchole Chopka tentokrát nespojil len Liptákov a Horehroncov, ale aj Čechov a Slovákov. Pri príležitosti 100. výročia Československa otvorili na Chopku zimnú sezónu vskutku netradične. Ján Laco úspešný slovenský brankár a liptovský rodák a česká lyžiarka Martina Dubovská symbolicky spojili mapy Česka a Slovenska. Hymnu Československa originálne vo výške 2004 m n. m. odspieval detský spevácky zbor z Opavy a Horehronskí chlopi. Zime aj dvom spriateleným krajinám popriali všetko dobré aj známe športové tváre ako Martin Cibák, Pavol Hurajt či Zuzka Stromková. Zimná sezóna odštartovala a lyžovať sa na vybraných zjazdovkách začne už zajtra, v sobotu 1. 12. 2018.

Ak zima, tak poriadna, ak lyžovačka, tak na Liptove… Za tou najlepšou lyžovačkou na Slovensku smerujú lyžiari do strediska Jasná Nízke Tatry. Lyžiarske možnosti Liptova dopĺňa stredisko Malinô Brdo pri Ružomberku, ale aj niekoľko menších stredísk pre menej náročných lyžiarov s výhodnejšími cenami skipasov. Na to, aby lyžiari mohli naplno využívať svahy Liptova je potrebné lyžiarske trasy technicky dosnežiť, čo však v posledných týždňoch komplikovalo, na toto ročné obdobie, teplé počasie.

„Nie je tajomstvom, že sa nášmu regiónu v oblasti cestovného ruchu dlhodobo darí. V zime je na Liptove obrovský dopyt najmä po stredisku Jasná a lyžiari by sa najradšej ubytovali v hoteloch v blízkosti svahov a to napriek najvyššej cene za lôžko. Kapacity sa logicky najlepšie predávajú priamo v stredisku, ale vďaka našej prepracovanej sieti bezplatných liniek SKI & AQUA BUS-ov si lyžiari môžu dopriať pohodlnú lyžovačku aj keď sú ubytovaní desiatky kilometrov ďalej. Ako negatívum, najmä v zime, vnímame niekoľkoročný výpadok hotela Junior pri zjazdovke Biela Púť. I keď to na našej návštevnosti zatiaľ dramaticky nepociťujeme a región dokáže stále rásť.

Počet prenocovaní počas minulej zimy medziročne narástol o 5,8 percenta na viac ako 667 tisíc. Verím, že návštevnosť porastie aj túto zimu, keďže stredisko v Jasnej zaviedlo ako prvé na Slovensku flexi ceny, ktorými dokáže okrem iného lepšie regulovať návštevnosť. Ide o cenotvorbu podobnú ako pri predaji leteniek,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

SKI & AQUA BUSy podporuje formou dotácie Ministerstvo dopravy a výstavby sumou vo výške presahujúcej 100 tisíc eur a oblastná organizácia ich poskytuje bezplatne pre všetkých majiteľov platných skipasov a zľavových kariet Liptov Region Card.

„V Jasnej začíname lyžovať už zajtra 1. decembra a sprístupníme zjazdovku pre nenáročných lyžiarov číslo 13 Biela Púť a dve červené zjazdovky pre stredne náročných lyžiarov. Bude to zjazdovka číslo 1 Pretekárska z Priehyby na Záhradky a číslo 2 Májová z Priehyby do Jasnej, dokopy v dĺžke viac ako tri kilometre. Aktuálne nám počasie praje, zasnežujeme a čoskoro pribudnú aj ďalšie kilometre trás,“ povedal riaditeľ strediska Jasná Matej Hulej.

symbolické spojenie slovenská hymna na chopku torta k 100 vyrociu ceskoslovenska

Oficiálne otvorenie zimnej sezóny na Liptove organizátori ozvláštnili tento rok symbolikou spojenia prvého štátu Čechov a Slovákov. Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa odspievali na vrchole Chopka českú časť hymny deti zo speváckeho súboru Domino z Opavy a slovenskú časť zvučné hlasy Horehronských chlopov. Zimomriavky okrem krásneho spevu privodilo aj obrazné spojenie Česka so Slovenskom. Špičkový brankár, vicemajster sveta z Helsínk 2012, liptovský rodák a Slovák Ján Laco spojil maketu Slovenska s Českom spoločne s Martinou Dubovskou, zjazdovou lyžiarkou reprezentujúcou Česko a pretekajúcou medzi bránkami aj s našou skvelou lyžiarkou Petrou Vlhovou.

Zaujímavé je, že už samotná Martina Dubovská je symbolom spojenia našich národov, keďže vyrastala na tunajších svahoch, má slovenského otca a českú mamu. Organizátori ocenili, že napriek tomu, že je Svetový pohár v lyžovaní v plnom prúde, tak Martina prerušila svoj tréning a prišla podporiť myšlienku spájania sa. Ďalší športovci, ktorí prišli popriať všetko dobré zime aj spojeniu Slovenska a Česka bol olympionik Pavol Hurajt, jediný Lipták, ktorý nad hlavu pozdvihol Stanley Cup Martin Cibák, akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková a ďalšie osobnosti spojené s históriou športu a lyžovania.

„Bez českého prínosu v období prvej republiky by Tatry, čo sa týka výstavby a rozvoja cestovného ruchu, neboli tam, kde sú dnes. Napríklad Alojz Lutonský, ktorého časť výstavy je dnes inštalovaná aj tu na Rotunde, bol iniciátorom výstavby historicky prvej lanovky v Nízkych Tatrách a priekopníkom tatranského turizmu, jaskyniar, publicista, fotograf a stojí aj za názvom strediska Jasná,“ povedala starostka obce Demänovská Dolina Ľubomíra Klepáčová.

„Návštevnosť Liptova ťahajú domáci Slováci, ale v horách veľmi často počuť aj češtinu. Česi si spolu s Poliakmi delia druhú a tretiu priečku v návštevnosti nášho regiónu. Pre zaujímavosť aj kampane na českom trhu realizujeme vo väčšine prípadov v slovenskom jazyku a máme na tento spôsob komunikácie pozitívne ohlasy. Slovenčina výborne vyznie najmä v rádiovej kampani. Jednoducho nadväzujeme na našu spoločnú minulosť a moderným spôsobom sme Česko a Slovensko stále v symbolickom spojení,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Liptáci sú na zimnú sezónu pripravení. Atraktívny balík služieb, ktorý tvorí široká ponuka ubytovania vo viacerých kategóriách, akvaparky, wellnnessy, kúpele, jaskyne, rôzne doplnkové služby a atrakcie, chutné gastro už čoskoro doplní aj plnohodnotná lyžovačka, ktorej bránil nedostatok snehu.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov