TS_Historický vláčik zatraktívnil turistickú ponuku Ružomberka

10. 9. 2018
Domov TS_Historický vláčik zatraktívnil turistickú ponuku Ružomberka

(Ružomberok, 10. 9. 2018) – Historický vláčik Korýtko má za sebou úspešnú letnú prevádzku. Vďaka novej atrakcii na Liptove ožila na dva mesiace história, ktorá v minulosti spájala Ružomberok so známymi kúpeľmi v Korytnici. Vláčik na zachovanej časti trate prepravil 7 100 návštevníkov, čo prevádzkovatelia hodnotia ako veľký úspech novej turistickej atrakcie Liptova.

Legendárna železnica, ktorá po zrušení v roku 1974 ostala len v srdciach a spomienkach Ružomberčanov a vtedajších návštevníkoch mesta, sa po neuveriteľných štyridsiatich rokoch opäť zaskvela uplynulú letnú sezónu a naplno ukázala svoj potenciál. „Historický vláčik Korýtko na takmer trojkilometrovej trati prepravil 5 600 platiacich návštevníkov, pričom prevádzka v lete bežala len vo víkendovom režime. Navyše, v rámci mimoriadnej jazdy, počas podujatia Korýtkofest, v prvej polovici júna 2018, to bolo ešte ďalších 1 500 osôb. Číslo 7 100 cestujúcich nám ukázalo, že sa v Ružomberku  rodí zaujímavá atrakcia, ktorá láka do tejto časti Dolného Liptova dovolenkárov,“ povedal Vavrinec Kendera, jeden z nadšencov vďaka ktorým vláčik ožil. V posledných rokoch zaznamenáva najväčšie nárasty návštevnosti na Liptove práve Ružomberok a okolie.

„Ružomberok a okolie má potenciál rásť aj ďalej a som rada, že postupnými krokmi sa nám darí oživovať aj túto časť Liptova. Čutkovská a Hrabovská dolina spolu s čoraz obľúbenejšou Revúckou dolinou lákajú stále viac turistov či už na výlety, aktívnu turistiku alebo cyklistiku a pritom sú v bezprostrednej blízkosti mesta“ povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

hlavná stanica ružomberok historický vláčik na začiatok cyklokorytničky

Tento projekt bol ukážkou skvelej spolupráce miestnych, pre vec zapálených ľudí a mesta Ružomberok s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGION LIPTOV. Iniciátorom projektu a oblastnej organizácii sa v podstate za zhruba pol roka podarilo vymyslieť projekt Korýtko – vlakom a bicyklom a po všetkých vybavovaniach, spustiť prevádzku po zvyšnej trati vedúcej mestom Ružomberok. Historický vláčik pozostával z motorového vozňa s kapacitou 48 miest na sedenie a nákladného vozňa, ktorý bol prispôsobený na prepravu bicyklov. V rámci projektu aktivisti vybudovali koncovú stanicu Zápalkáreň, kde sa upravil priestor a osadil kontajner, kde počas letnej sezóny fungovala aj požičovňa bicyklov.

„Bez nadšencov Miroslava Klímu, Tomáša Štreita, Martina Baníka a Vavrinca Kenderu by sme dnes úspešne nehodnotili letnú prevádzku novej liptovskej atrakcie. Som rada, že sme mohli byť súčasťou tohto krásneho projektu a veľmi mu verím. Spravíme všetko preto, aby sme budúce leto opäť mohli vláčik prevádzkovať a pevne dúfam, že sa nám podarí doplniť koncovú stanicu aj o doplnkové služby napríklad gastro ponuku,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Možno letná prevádzka nebola tohto roku ojedinelou. „Motoráčik“ by sa mohol ukázať v Ružomberku aj začiatkom decembra na Mikuláša a potešiť tak nielen deti. Zároveň veríme, že Korýtko môže svoj príbeh v budúcom roku písať ešte ďalej, či už sprievodným programom alebo aj zlepšením kvality služieb v koncovej stanici a prepraviť za sezónu ešte viac cestujúcich. My víziu máme a chceme tento projekt ďalej rozvíjať,“ uzavrel Miroslav Klíma, ďalší z nadšencov.

Korytnická železnica bola v minulosti veľmi obľúbená. V závere jej prevádzky v minulom storočí sa z nej postupne stávala skôr turistická atrakcia a zdá sa, že takou sa stala aj v jej novodobej histórii. Priniesla do Ružomberka a jeho okolia nový pozitívny vietor a významne podporila aj projekt CykloKorytnička, ktorý je úspešne v prevádzke už od roku 2016.

Projekt Korýtko – vlakom a bicyklom spolu s mestom Ružomberok a aktivistami realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a použila naň prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 20 900,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov