TS_Historicky prvý klaster cestovného ruchu oslavuje 10 rokov

10. 8. 2018
Domov TS_Historicky prvý klaster cestovného ruchu oslavuje 10 rokov

(Liptovský Mikuláš, 10. 8. 2018) – Je to presne desať rokov, odkedy začal Liptov písať novú históriu aktívnej a koordinovanej práce v oblasti cestovného ruchu. Práve na Liptove sa po prvýkrát spojili samosprávy a podnikatelia do spoločnej organizácie a založili historicky prvý klaster cestovného ruchu – združenie KLASTER LIPTOV. Za desať rokov jeho existencie sa podarilo štatistiky návštevnosti regiónu Liptov takmer zdvojnásobiť. Pôvodné projekty liptovského klastra, ktoré rovnako oslavujú desať rokov existencie, sú LIPTOV REGION CARD a podujatie STREET MUSIC NIGHT.

Liptov je región, ktorý vždy vynikal nielen obrovským potenciálom na rozvoj cestovného ruchu, ale aj veľkou dravosťou. Tú zúročuje neustále, ale významný krok spravili podnikatelia a samosprávy spoločne už v roku 2008. „Prvú členskú schôdzu sme mali koncom apríla a presne 8. augusta 2008 sa nám podarilo oficiálne zaregistrovať historicky prvý klaster cestovného ruchu – združenie KLASTER LIPTOV. Je pre mňa cťou, že som mohol byť, za mesto Liptovský Mikuláš, pri tom a spolu s ďalšími subjektami písať históriu nášho krásneho regiónu. Našou víziou bolo vybudovať z Liptova európsky rozpoznateľnú destináciu cestovného ruchu, so strategickým cieľom zdvojnásobiť návštevnosť. Tento cieľ sa nám už takmer podaril a potenciál rastu má región aj naďalej, nakoľko infraštruktúra cestovného ruchu sa sezónu od sezóny zlepšuje a návštevníci sa nám reálne vracajú. Už pred desiatimi rokmi sme pochopili, že spoločne dokážeme viac a že najvyššia forma konkurencie je práve naša spolupráca a práve tá nás ženie vpred aj naďalej,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor jedného zo zakladajúcich členov KLASTRA LIPTOV Ján Blcháč.

Pri vzniku KLASTRA LIPTOV boli v roku 2008 Aquapark Tatralandia, Thermal Park Bešeňová, Jasná Nízke Tatry, SKI PARK Ružomberok, Liptour cestovná kancelária, Združenie cestovného ruchu Jánska dolina, Združenie cestovného ruchu Vitajte na Liptove a mestá Ružomberok, Liptovský HrádokLiptovský Mikuláš (použité sú názvy subjektov spred desiatich rokov, niektoré názvy subjektov sa medzičasom menili). Návštevnosť v roku 2007 bola 348 593, potom nasledovala v roku 2009 kríza a návštevnosť dosiahla 316 408. Počet návštevníkov postupne rástol až na takmer dvojnásobok na 577 357 (číslo zahŕňa len počet hostí, ktorí sa na Liptove ubytovali, číslo nezahŕňa dennú návštevnosť bez ubytovania). Počet prenocovaní za rok 2017 bol 1 611 920 (4,5 percent medziročný nárast).

Liptovská Mara klaster cesovného ruchu Tatralandia clen klaster Liptov  Klaster Liptov

  „Náš región Liptov začal ako prvý na Slovensku napĺňať víziu spoločnej marketingovej a organizačnej centrály regiónu, ktorej úlohou bola koordinácia rozvoja cestovného ruchu a spoločný marketing na domácom a zahraničných trhoch. Toto prvenstvo nám už nikto nezoberie. Išlo v podstate o priekopnícku organizáciu destinačného manažmentu na Slovensku, tie boli dovtedy známe len zo zahraničia. Cestovný ruch u nás na Liptove zamestnáva priamo aj nepriamo tisíce ľudí. Je odvetvím, ktoré má naďalej obrovský potenciál rastu, do ktorého sa oplatí investovať a to aj preto, že divoká voda, termálne pramene, jaskyne a kopce sa nedajú len tak odviesť za našu východnú hranicu napríklad za lacnejšou pracovnou silou a tiež preto, že náš región cez cestovný ruch plní sny, prináša zážitky a rôzne formy oddychu pre širokú škálu jeho užívateľov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a riaditeľka KLASTRA LIPTOV Darina Bartková. Liptov sa v tomto roku stal tiež lídrom vo výbere dane z ubytovania, keď súhrnne v členských obciach a mestách vybral daň dosahujúcu takmer jeden a štvrť milióna eur.

„Momentálne verejnosť vníma viac Oblastnú organizáciu cestovného ruchu REGION LIPTOV, ktorá vznikla na základe zákona o podpore cestovnom ruchu z roku 2010 a je prijímateľom štátnej dotácie na jeho podporu, ale KLASTER LIPTOV je stále aktívny a to najmä cez projekty, na ktoré získal prostriedky napríklad aj cez Európsku úniu. Prvé tri kroky, ktoré sme spravili ešte v čase vzniku klastra, bolo vytvorenie červeného loga Liptov, spoločného regionálneho portálu a tiež spoločnej propagácie regiónu. Následne vznikla regionálna karta zliav Liptov Region Card, ktorá v súčasnosti funguje už aj ako vernostný program nášho regiónu a po prvý raz sme zorganizovali aj podujatie STREET MUSIC NIGHT, v ktorom teraz úspešne pokračuje mesto Liptovský Mikuláš v spolupráci s tunajšími podnikateľmi,“ povedal predseda predstavenstva KLASTRA LIPTOV Michal Slašťan.

K desiatemu výročiu združenia cestovného ruchu KLASTER LIPTOV vznikla aj zlatá edícia LIPTOV REGION CARD v limitovanom počte 100 kusov. Ako spomienku na tento akt, získali zlaté karty všetci, ktorí nejakou formou prispeli k liptovskému prvenstvu.

zlatá karta

Takto to bolo na začiatku –  pred desiatimi rokmi:

ITF 2009 Liptov značka Liptov

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov