TS_Festival včasného stredoveku na Liptove – UTGARD

25. 6. 2018
Domov TS_Festival včasného stredoveku na Liptove – UTGARD

(Partizánska Ľupča, 25. 6. 2018) – V dňoch 30. júna až 1. júla bude na Liptove festival včasného stredoveku. Program sa sústredí do archeoparku Liptovia v Partizánskej Ľupči. Organizátori sľubujú nezabudnuteľný zážitok a “živú” prezentáciu života a boja v období 9. – 11. storočia na Veľkej Morave, Kyjevskej Rusi, Pobaltí a Škandinávii. Na Liptove sa predstaví viac ako 600 účinkujúcich z 9 krajín. Najväčší slovenský festival včasného stredoveku s názvom Utgard otvorí svoje brány už túto sobotu.

Vikingská doba je opradená mnohými mýtmi. Festival Utgard sa pokúsi predstaviť vtedajšiu dobu čo najhodnovernejšie a možno mnohých ľudí aj poriadne prekvapí. Organizátori podujatia pripravili bohatý dvojdňový program, na ktorom nebudú chýbať remeselníci, ukážky dobovej kuchyne, bojové hry a turnaje bojovníkov využívajúcich funkčné repliky chladných zbraní a výzbroje, súťaže pre deti a mnoho iného.

„Kto túži pocítiť čo je to včasný stredovek na vlastnej koži, by v prvý prázdninový víkend rozhodne nemal chýbať v Partizánskej Ľupči. Návštevníkom ukážeme ako to bolo v skutočnosti, vyvrátime ich predstavy o rytieroch a princeznách, Vikingoch s rohami na helmách. U nás zabudnú na obraz mierumilovných Slovanov a krvilačných Avarov. Počas podujatia Utgard uvidia cez 600 účinkujúcich z 9 krajín, ktorí otočia o 180 stupňov všeobecne prevládajúce mýty o kultúre v tom období. Nezabudnuteľným zážitkom bude veľká bitka viac ako troch stovák bojovníkov bez scenára. O slávu sa na bojovom poli budú biť bojovníci zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Ruska, Bieloruska, Bulharska, Rumunska a Francúzska. V rámci programu návštevníkov pohltí mystika dobovej hudby, ktorá ich v autentickom historickom prostredí archeoparku prenesie do obdobia pred tisíc rokmi. Sobotňajší program ukončí o dvadsiatej druhej hodine ohňová šou,“ prezradil predseda občianskeho združenia a veliteľ skupiny oživenej histórie Utgardar Martin Matejko.

 festival na Liptove  festival včasného stredoveku

Utgard, vzdialené a nebezpečné oblasti ležiace v skalnej ríši obrov, obývané rôznymi zlovestnými bytosťami, do ktorých neradno vstupovať bez zbrane. Toľko sa dozvedáme z interpretácií hraníc medzi svetmi vikingskej doby. Podľa severskej mytológie bol Utgard tiež skalný hrad alebo pevnosť ležiaca v skalnatej ríši obrov.

Festival včasného stredoveku Utgard sa podľa organizátorov radí medzi najvýznamnejšie monotematické historické festivaly v strednej Európe. Každý, kto chce vidieť a zažiť ako sa žilo a bojovalo vo včasnom stredoveku, by mal navštíviť Liptov už tento víkend. Viac informácií o tomto podujatí je dostupných aj na našej regionálnej webovej stránke pod linkom https://www.visitliptov.sk/podujatie/utgard-2018/. Záujemcov poteší, že s Liptov Region Card majú vstupné na podujatie podstatne výhodnejšie. Liptov bude žiť rôznymi podujatiami počas celých prázdnin, stačí si len vybrať podľa chuti, času a záujmu na https://www.visitliptov.sk/podujatia/. Do povedomia by som dala rodinný rozprávkový festival ZA 7 HORAMi v Liptovskom Jáne od 5. do 7. júla, na ktorý je vstup úplne bezplatne a tiež Liptovfest v Tatrapolise pri Tatralandii 20. až 21. júla, ktorý bude oslavou Liptova aj zábavou pre všetky vekové kategórie,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov