Domov Na Liptov príde Metropolitná opera

Na Liptov príde Metropolitná opera

4. 10. 2016

(Liptovský Mikuláš, 04. 10. 2016) – Už najbližšiu sobotu začína operná a baletná sezóna pod Chopkom. Vďaka unikátnemu projektu priamych prenosov prídu velikáni klasickej hudby a baletní majstri do Liptovského Mikuláša. V aktuálnej sezóne sa návštevníci mikulášskeho multikina môžu tešiť na desiatku opier z Metropolitnej opery v New Yorku a na deväť baletných predstavení z moskovského Bolšoj teatru.

Už tretiu sezónu sa Liptovský Mikuláš mení na kultúrne centrum vďaka projektu priamych prenosov opery z New Yorku a baletu z Moskvy. Prvé predstavenie 8. 10. 2016 je Wagnerova opera Tristan a Izolda. Príbeh nenaplnenej lásky medzi rytierom Tristanom a írskou princeznou Izoldou začne o 18-tej hodine a predchádzať mu bude welcome drink, privítanie moderátorom aj informácie o opere z úst riaditeľa mikulášskej Základnej umeleckej školy.

„Robí nám veľkú radosť, že práve naše mesto sa vďaka projektu prenosov v multikine zaradilo k atraktívnym kultúrnym stánkom Slovenska. Radi by sme na toto nadviazali a oveľa intenzívnejšie nadchádzajúcu zimnú sezónu pracovali s turistami, ktorým chceme na Liptove ponúknuť okrem aktívnej dovolenky aj zábavu, kultúru a históriu v centre mesta,“ povedal primátor Liptovského Mikuláša a predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Doba technológií prináša nevídané možnosti. Pred rokmi bolo nepredstaviteľné, že operu či balet bude možné sledovať na plátne a hudbu počúvať z reproduktorov. Takto sa aj našinec stane súčasťou veľkého umenia, ktoré uchvacuje ďaleko za Atlantikom či v Rusku. „Opery a balety v multikine sú doslova hitom. Stáva sa nám, že niektorí klienti si naraz objednávajú aj viaceré predstavenia, keďže váhať sa v tomto prípade veľmi nevypláca. Sály sa nám darí zapĺňať až na 98 percent. Zážitok, ktorí divákom sprostredkuje náš prenos je unikátny aj v tom, že kamera nazrie i do zákulisia a sprostredkuje dokonalé pohľady aj zblízka. V novej sezóne máme už teraz vypredanú operu Nabucco. Preto sme sa rozhodli okrem priameho prenosu pridať aj jej záznam v pondelok 9. 1. 2016,“ povedala výkonná riaditeľka Golden Apple Cinema Magdaléna Sokolová. Prvé baletné predstavenie tejto sezóny poteší divákov 16. 10. 2016 baletom Zlatý vek od Šostakoviča a Gigoroviča.

„Pevne verím, že aj tento projekt môže priniesť na Liptov ďalších návštevníkov. Každopádne určite je na to dôvod. Veď také opery ako Nabucco, Rómeo a Júlia a balety Labutie jazero a Luskáčik sú pozvánkou sami o sebe,“ doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. V aktuálnej sezóne budú podobné prenosy realizované okrem Liptovského Mikuláša len v našom hlavnom meste a po novom už aj v Piešťanoch. Celkovo tento projekt realizuje vo svete 2000 sál, vo viac ako 65 krajinách. V minulej opernej a baletnej sezóne opantali prenosy v mikulášskom multikine viac ako 2600 ľudí.

Liptov bude patriť najvyššej kultúre až do mája 2017, kedy program aktuálnej sezóny uzavrie Straussov Gavalier s ružou.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov