Domov Pred Svetovým pohárom vyčistia na Chopku zjazdovky

Pred Svetovým pohárom vyčistia na Chopku zjazdovky

16. 9. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 16.09.2015) – Do otvorenia lyžiarskej sezóny síce zostáva ešte viac ako dva a pol mesiaca, no na Liptove sa už teraz začínajú zodpovedne pripravovať na zimu. Práve tá nasledujúca bude mať totiž príchuť výnimočnosti. Po dlhých rokoch sa totiž do Jasnej vracia Svetový pohár žien v alpskom lyžovaní  a to je dôvod upratať si pred vlastným prahom. Čistenie zjazdoviek zvolali už na túto sobotu 19. septembra a zapojiť sa môže každý.

Na zelené svahy pod Chopkom vyrukuje armáda upratovačov, ktorých hlavným nepriateľom budú skaly a odpadky. Verbovanie záujemcov je v plnom prúde, no pre každého, komu nie je ľahostajná ochrana prírody a dobrá zábava, je miest stále dosť. „Je to jedinečná možnosť, ako stráviť deň na čistom horskom vzduchu s priateľmi, pomôcť dobrej veci a zabaviť sa pri ľudovej hudbe. Z čistenia zjazdoviek sa stáva pravidelná akcia, ktorej cieľom je ukázať, že turizmus môže ísť ruka v ruke s ochranou životného prostredia. Aj my si postupne a veľmi radi zvykáme na to, čo je v zahraničí už dávno samozrejmosť. Čisté a kultúrne prostredie je základ spokojnosti každého návštevníka, no občas tomu treba pomôcť,“ zamýšľa sa Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV, ktorá je v spolupráci so strediskom Jasná Nízke Tatry zároveň hlavný organizátor podujatia.

„Upratovači“ sa začnú stretávať v sobotu od 8:00 pred reštauráciou Happy End na Bielej púti a na južnej strane Chopku pred hotelom Srdiečko. Ešte predtým sa však treba zaregistrovať na stránke www.jasna.sk a v deň podujatia si priniesť vedro a pracovné rukavice. Samotné čistenie potrvá od 9:00 do 12:00, akcia vyvrcholí vývozom lanovkou do reštaurácie Rotunda pod Chopkom, obedom a zábavou v priateľskej atmosfére pri ľudovej hudbe Haluška. Každý zároveň automaticky získa celodenný skipas na lyžovačku v Jasnej.

Zaujímavosťou akcie pod názvom „Zelený Chopok“ je fakt, že milovníci hôr budú čistiť aj zjazdovku, po ktorej sa budú v zime preháňať najlepšie lyžiarky planéty. Po troch desaťročia totiž Jasná opäť zorganizuje preteky Svetového pohára žien v alpskom lyžovaní, ktoré by malo stredisko definitívne zaradiť na mapu významných lyžiarskych podujatí. „Nechceme nič nechať na náhodu a ako sa vraví, čaro úspechu sa skrýva v detailoch. Snažíme sa preto na ne myslieť už teraz a začíname čistením tratí, na ktorom sa môžu podieľať aj fanúšikovia bieleho športu. V najvyspelejších lyžiarskych regiónoch je totiž bežné, že do podobných podujatí sa zapája veľké množstvo dobrovoľníkov,“ upozorňuje Sylvia Artzová, marketingová riaditeľka strediska Jasná Nízke Tatry.

Svahy pod Chopkom každoročne postupne rekultivujú, najskôr sa vyhrabú a vyzbierajú od skál, následne obnažené miesta bez porastu pripravia a osejú trávnym semenom. Na jar sa podarilo vyzbierať 25 vriec odpadkov a podobné číslo sa očakáva aj po letnej sezóne. Organizátori akcie Zelený Chopok preto veria, že s heslom „z lásky k horám myslím na budúcnosť“ sa k dobrovoľnému upratovaniu zapojí podstatne viac ľudí. Stretnutie milovníkov hôr je pod Chopkom už túto sobotu 19. septembra.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov