Liptovská zima odštartovala na Chopku na lyžiach aj módnou prehliadkou

2. 12. 2023 Liptovský Mikuláš
Domov Liptovská zima odštartovala na Chopku na lyžiach aj módnou prehliadkou

Na Slovensku sa lyžuje. Oficiálne otvorenie zimnej sezóny na Liptove bolo tradične na Chopku. Zimu odštartovali lyžiari na 20 kilometroch upravených zjazdových tratí, ale aj najvyššie položenou módnou prehliadkou liptovských a horehronských krojov. Horehronci a Liptáci sa tak na Chopku doslova pretancovali do zimnej sezóny 2023/24. Aktuálna zimná sezóna bude v znamení prestížnych ženských pretekov Svetového pohára v lyžovaní, ale aj 10 rokov Rotundy a novodobého prepojenia Chopku sever s Chopkom juh.

Zima na Liptove patrí najmä lyžovaniu. Tohtoročná zimná sezóna bude vďaka pretekom AUDI FIS WORLD CUP v Jasnej 20. a 21. januára 2024 špeciálna. Už po troch rokoch privíta Liptov a stredisko Jasná svetovú lyžiarsku elitu. Prestížne podujatie FIS svojim významom ďaleko prekračuje hranice Slovenska a natrvalo zapisuje Jasnú na svetovú mapu lyžovania. „Hlavným lákadlom zimnej dovolenky na Liptove je samozrejme lyžovačka, ale našou výhodou oproti iným regiónom a destináciam je, že ponuku tvoria aj iné zimné aktivity a športy, a k nim aj kúpanie v termálnych vodách, na ktoré je Liptov obzvlášť bohatý. Nezabúdame ani na naše folklórne tradície. Aj preto sme túto zimu stavili na krásu našich krojov, ktoré sme predstavili vo výške cez 2000 metrov nad morom. Akt samotného otvorenia sezóny bola najvyššie položená módna prehliadka liptovských a horehronských krojov a v podstate sme sa v nich pretancovali do novej sezóny,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

To, čo v najväčšej miere ovplyvní sezónu v Jasnej aj na Liptove je svetový pohár v januári 2024. Prvky liptovského folklóru sú aj súčasťou podujatia v podobe trofejí či darčekov. „Liptov je klenotom našej krajiny, na veľmi malom území ponúka obdivuhodné tradície, kultúrne a historické dedičstvo, nespočetné množstvo prírodných krás, športového vyžitia a atrakcií nielen na zimnú, ale celoročnú návštevu či dovolenku. V našom regióne urobíme maximum pre to, aby sme svetovým lyžiarkam ponúkli tie najlepšie podmienky a vytvorili z Jasnej jedinečné miesto, ktoré si zapamätajú ony aj všetci fanúšikovia,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Výbornou správou pre lyžiarov je, že lyžovať samozrejme môžu aj počas pretekov svetového pohára. Stredisko Jasná ponúka až 50 kilometrov zjazdoviek a obmedzenia pre lyžiarov počas svetového pohára sa budú týkať len pretekovej trate a jej okolia.

„Od zimnej sezóny máme veľké očakávania. Garancia snehu je u nás na Liptove  až päť mesiacov, a to od decembra do apríla, a na malom teritóriu sa u nás sústreďuje veľa atrakcií. Okrem domácich Slovákov radi privítame aj dovolenkárov z Poľska, Česka a Maďarska, ale aktívne oslovujeme Pobaltie, Rumunsko a tiež Veľkú  Britániu, odkiaľ už lietajú do Popradu dve letecké spoločnosti, takže veríme, že si na svoju zimnú dovolenku vyberú Liptov aj dovolenkári zo vzdialenejších krajín,“ doplnila Darina Bartková. Lyžiari obľubujú Liptov aj preto, že má širokú škálu ubytovacích zariadení všetkých kategórií aj komplexnú infraštruktúru cestovného ruchu.

„V prvý deň lyžovačky sme v Jasnej otvorili neuveriteľných 20 kilometrov zjazdoviek, čo sa v minulosti ešte nestalo. Je to výsledok investícií do technického zasnežovania a takisto skoršieho nástupu ochladenie a sneženia, vďaka čomu máme na zjazdovkách v priemere 60 cm technického a prírodného snehu. Poveternostné podmienky prajú, takže zasnežujeme ďalej a postupne budú pribúdať ďalšie sprístupnené kilometre zjazdoviek na severnej aj južnej strane Chopka. Zimná atmosféra spôsobila aj to, že narástol dopyt po zimných dovolenkách, čo je pre nás aj celý región tiež vynikajúca správa. Je to skvelý  začiatok svetovej zimy v Jasnej – čakajú nás eventy ako Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, kvalifikácia na Freeride World Tour, bohaté apres-ski programy, koncerty, jednoducho zimná dovolenka je JASNÁ,“ hovorí s úsmevom riaditeľ strediska Jasná Jiří Trumpeš. 

Dopyt je najmä po ubytovaní v blízkosti lyžiarskych svahov a samozrejme v období svetového pohára. Sezóna na Liptove je až 5 mesiacov v roku, takže dôvodov na návštevu a dovolenku na Liptove bude oveľa viac a pri dostatku snehu a chladu si niektorí určite zalyžujú ešte aj počas májových sviatkov. Ubytovať sa oplatí lyžiarom aj v iných častiach regiónu, nakoľko sieť bezplatných skibusov bude jazdiť do Jasnej už od 22. decembra 2023. Táto zima je špeciálna aj pre výročie prepojenia Chopku sever a Chopku juh a vynovenú Rotundu pod jeho vrcholom – nová Rotunda oslávila krásne jubileum – 10 rokov. Lanovkami sa tak spájajú dva susediace regióny.

Viac o ponuke regiónu Liptov, vodných parkoch Tatralandia, Bešeňová, Kúpeľoch Lúčky, lyžovaní na Malinom Brde, zľavách cez Liptov Region Card túto zimu a ďalších atrakciách regiónu na VisitLiptov.sk.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje otvorenie zimnej turistickej sezóny aj z dotácie Ministerstva dopravy SR vo výške takmer 5 000,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov