Vyčistili brehy Liptovskej Mary

14. 4. 2023 Liptovský Mikuláš
Domov Vyčistili brehy Liptovskej Mary

(Liptovský Mikuláš, 13. 4. 2023) – Liptovská príroda sa pripravuje na leto. Aktívni Liptáci zo sektoru cestovného ruchu a najmä študenti troch liptovskomikulášskych škôl 13. apríla 2023 vyčistili brehy Liptovskej Mary. Do  čistenia sa zapojilo takmer 180 dobrovoľníkov a vyzbierali 150 vriec odpadu. Už počas zberu aj separovali a to na sklo, plasty a zmiešaný odpad. Aj takto Liptáci krok za krokom pomáhajú tunajšej prírode a pozývajú na čistejší Liptov.

Aj keď sa na Chopku ešte lyžuje, tak v ostatnej časti regiónu Liptov už cítiť jar. Do priehrady Liptovská Mara doniesli jej jednotlivé prítoky naplaveniny v podobe rôzneho odpadu a niečo bohužiaľ zanechali ešte v minulom roku na brehoch nedisciplinovaní rybári a dovolenkári. Aj preto pravidelne Liptáci čistia brehy obľúbenej dominanty regiónu, tak ako to urobili vo štvrtok 13. apríla počas podujatia Envirodeň.

„Pre Liptov je letná sezóna veľmi dôležitá, preto prípravy na ňu začínajú hneď po Veľkej Noci aj keď kopce sú ešte pod snehom. Už tradične na jar čistíme brehy Liptovskej Mary. Práve v tomto čase je hladina nižšia, vďaka čomu vieme oveľa lepšie vyčistiť brehy a urobiť naše okolie krajšie pred nadchádzajúcou letnou sezónou. Dnes si vyhrnuli rukávy najmä dobrovoľníci z radov zamestnancov cestovného ruchu a študenti liptovskomikulášskych škôl. Už počas zberu sme separovali odpad na sklo, plasty a zmiešaný odpad. Zber realizovalo takmer 180 dobrovoľníkov, ktorí vyzbierali 150 vriec separovaného odpadu,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Dobrovoľníci sa pohybovali v skupinách na vopred stanovených lokalitách a na zber a koordináciu podujatia dohliadala Stráž prírody TANAP.

„Liptovská Mara je veľkým lákadlom pre dovolenkárov, ponúka veľa možností vyžitia vďaka samotnej vodnej ploche, ale aj turistike, cyklistike alebo návšteve vodných parkov a iných atrakcií v okolí. Sme vďační, že môžeme podnikať v tejto zážitkami nabitej časti Liptova a preto je prirodzené, že každoročne radi prispejeme ku skrášleniu a vyčisteniu jej okolia. Výborný guláš v našej turistami obľúbenej kolibe je už tradíciou, ktorá k tejto akcii tiež patrí,“ doplnil spoluorganizátor, dobrovoľný strážca prírody a prevádzkovateľ Koliby Gréta Anton Považský. Do zberu sa zapojili okrem študentov a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov aj napríklad aj zamestnanci Koliby Gréta, Marina Liptov, Maladinovo, Demänová Rezort, Mara Camp, Tatralandia a Bešeňová.

Envirodeň na Liptove spolufinancovala Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV aj z dotácie Ministerstva dopravy SR a to vo výške 1 500,- eur.

Aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej Republiky.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov