Nepoznaný Liptov naživo

13. 9. 2022 Liptovský Mikuláš
Domov Nepoznaný Liptov naživo

(Liptovský Mikuláš, 13. 9. 2022) – V stredu 21. septembra bude Záhrada Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši patriť „Nepoznanému Liptovu“. Pripravené je premietanie krátkych dokumentárnych filmov a diskusia. Liptov je väčšine Slovákov dobre známy, no ako región pre prírodný turizmus stále neukázal všetko. Už druhým rokom postupne región odhaľuje aj tieto svoje tajomstvá. Projekt Nepoznaný Liptov núka možnosť pozrieť sa na región inými očami a odkryť niečo čo je menej poznané ba dokonca nepoznané. Po prvýkrát projekt Nepoznaný Liptov prichádza s ponukou interaktívnej diskusie a premietania filmov.

Za dva roky projektu Nepoznaný Liptov ukázali Liptáci kvantum zaujímavého zo svojho regiónu a vzniklo množstvo obrazového, zvukového aj  textového materiálu. Do objavovania Liptova vstúpilo veľa odborníkov z rôznych oblastí, ktorí pomohli poodhaliť skryté poklady Liptova. Verejnosť, ktorá má záujem, v atraktívnom prostredí záhrady Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, odhaliť Nepoznaný Liptov spolu s fundovanými rečníkmi, má jedinú šancu už v stredu 21. septembra od 18:00 do 20:00 hod.

„Naše nepoznané miesta, náš „Nepoznaný Liptov“, to nie sú miesta nové, sú to miesta dávno objavené, mnohými aj preskúmané, avšak na to, aby sme ich skutočne poznali potrebujeme viac vedieť a viac poznať. A práve preto tento projekt realizujeme úplne inak, ideme to hĺbky, do podstaty. Do projektu sme zapojili odborníkov, zanietencov, ktorí postupne predstavili mnohé témy. Bolo to salašníctvo a pastierstvo, pramene a vodopády, liptovské remeslá a tradície, horské túry a lúky, jaskyne a skalné portály, ale aj nezvyčajné športy. Sme hrdí na náš „Nepoznaný Liptov“, preto ho radi predstavíme verejnosti spolu s odborníkmi a hlavnými rečníkmi, ktorí nášmu projektu vložili  svoju originálnu pečať,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Podujatie v stredu 21. septembra je pre verejnosť prístupné bezplatne. Prítomní budú aj chovateľ oviec Peter Kompiš, biospeleológ Ján Lakota, horský vodca Ján Kořínek, choreografka Miroslava Palanová, jaskynný etnológ Peter Laučík aj muškár Juraj Vavro. Verejnosť má tak jedinečnú možnosť uvidieť krátke dokumentárne filmy o Nepoznanom Liptove a zúčastniť sa diskusie s odborníkmi a tvorcami projektu.

„Inšpiráciou pre nás bolo premietanie filmov v záhrade Múzea Janka Kráľa  počas tohto leta, ale najmä veľká chuť  podeliť sa o krásne výsledky našej práce priamo s verejnosťou. Každá jedna z týchto tém má svoju hĺbku a inšpiruje. Nechať sa unášať týmito hodnotami spoločne môže byť veľmi podnetné a príjemné zároveň. Napriek tomu, že naše podujatie bude spojené s teplým čajom a drobným občerstvením, odporúčame všetkým, aby sa teplejšie  obliekli, keďže pôjde o podujatie pod holým nebom, “ navnadila projektová manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Katarína Guothová.

V rovnaký deň od 10:00 do 12:00 hod. majú šancu nazrieť do Nepoznaného Liptova aj deti z vybraných tried z Liptovského Mikuláša.

Projekt Nepoznaný Liptov v roku 2022 realizovala Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV aj z prostriedkov z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške viac  18 000,-  eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov