Majstrovstvá Slovenska v saunových rituáloch na Liptove

26. 5. 2022 Iné lokality
Domov Majstrovstvá Slovenska v saunových rituáloch na Liptove

(Bešeňová 26. 5. 2022) – Od 26. mája  do soboty 28. mája 2022 sa Liptov stáva centrom saunovania. V tieto dni totiž, termálne srdce Liptova Bešeňová, hostí Majstrovstvá Slovenska v saunových rituáloch, ktoré sú zároveň kvalifikáciou na Majstrovstvá sveta v saunovaní Aufguss WM 2022. O postup zabojuje v kategórii jednotlivcov 11 Slovákov a súťažiť budú aj tri tímy. Medzi nimi aj saunamasteri z Liptova.

Leto síce klope na dvere, ale Liptov tieto dni pozýva do sáun. Dôvodom je podujatie, ktoré si získalo obľubu verejnosti aj kredit u odborníkov na saunovanie. Dnes vo vodnom parku Bešeňová odštartovali Majstrovstvá Slovenska v saunových rituáloch Aufguss WM. „Už viac ako 6 rokov systematicky pracujeme na tom, aby sme do nášho wellness priniesli trendy a novinky z celého sveta. Snažíme sa nielen vzdelávať našich saunamasterov, ale zároveň im dať priestor na rozvoj a konfrontáciu, aby sa dokázali porovnať s konkurenciou. Saunové rituály sú dnes doslova umením, ktoré dokáže strhnúť saunujúcich. Vďaka rôznym individuálnym a kreatívnym prvkom dokážu saunamasteri urobiť zo saunovania veľkolepé predstavenie, samozrejme s dôrazom na zdravotný efekt saunovania. My sme navyše radi, že naši najlepší sa môžu predstaviť aj na Majstrovstvách Slovenska v domácom prostredí. Niektorí sa pokúsia obhájiť tituly,“ informoval Peter Kolenčík, riaditeľ Vodného parku Bešeňová. Viac o podujatí je dostupné TU.

Saunové rituály majú svojich priaznivcov na Slovensku už niekoľko rokov. Nejde o bežné saunovanie, ale v podstate o saunové divadlo s prvkami show. Počas rituálu skúsený saunamaster polieva lávové kamene vodou, následne používa ľadovú drť s prídavkom 100% prírodných esenciálnych olejov alebo výluhov zo sušených bylín na aromatizáciu a dezinfekciu priestoru sauny. Na rozhorúčených kameňoch sa začne voda výrazne odparovať, čím dochádzka k postupnému nárastu teploty a vlhkosti vzduchu v saune. Následne saunamaster za použitia rôznych trikov rozháňa horúci vzduch saunovým uterákom, vejárom alebo vlajkou, čím výrazne zefektívni proces saunovania. Veľkú obľubu majú aj špeciálne peelingové procedúry zamerané na detox a regeneráciu pokožky.

Odborná medzinárodná porota počas majstrovstiev hodnotí jednotlivé kategórie ako profesionalitu, prevedenie procedúry, aromaterapiu, spracovanie a predvedenie príbehu, kostýmy, emócie, techniku práce so saunovým uterákom, show prvky a podobne. „Sme radi, že práve na Liptove máme tak jedinečné podujatie zamerané na profesionálne saunové divadlo. Liptov je nádherný región, ktorý uchvacuje svojou prírodou a možnosťami aktívneho aj pasívneho oddychu. Vďaka prírodným termálnym prameňom aj vodným parkom poskytuje vyžitie skutočne pre každého. Verím, že na aktuálnych majstrovstvách budú úspešní aj naši lokálni saunamasteri, ktorí následne budú robiť dobré meno Liptovu a Slovensku aj za hranicami,“ povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

„Dobrá správa je, že vďaka nášmu úsiliu budeme v tomto roku organizovať premiérovo aj semifinále Majstrovstiev sveta v saunových rituáloch, kde sa predstavia účinkujúci až z 12 krajín sveta,“ doplnil Kolenčík.

Podujatie spolufinancovala Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 4 000,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov