Na lyže skibusom

27. 12. 2021
Domov Na lyže skibusom

(Liptovský Mikuláš, 27. 12. 2021) – K obľúbenej lyžovačke na Liptove už pribudla možnosť ubytovávania a dnešným dňom začali do Demänovskej doliny premávať aj bezplatné skibusy. Okrem tradičných bezplatných SKI & AQUA BUS liniek, zaviedla obec Demänovská Dolina aj testovaciu prevádzku elektrobusov s nulovými emisiami výfukových plynov.

Na horách zavládla pravá zimná atmosféra a postupne prichádzajú aj dovolenkári, ktorí strávia na Liptove záver roka aj vstup do nového. K lyžovaniu na Liptove už neodmysliteľne patrí aj bezplatná preprava skibusmi. Navyše od tejto zimy aj výrazne posilnená.

„Prevádzka SKI & AQUA BUS-ov je naplánovaná od 27. decembra až do 13. marca. Skibusy smerujú do strediska Jasná, ale aj do strediska Malinô Brdo. Postupne sa snažíme znižovať počty áut v Demänovskej doline a preto sme aj tentokrát posilnili prevádzku skibusov v tejto lokalite. Posilnenie o celú jednu tretinu pocítia najmä lyžiari vo frekventovaných časoch, keď sa začína prevádzka strediska,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Skibusy jazdia na Liptove už desať rokov a stali sa pravidelnými spoločníkmi lyžiarov. Vo vozidlách sú  pre lepšiu orientáciu obrazovky aj zvukové hlásiče zastávok. Veľkou pomocou je aj monitoring skibusov, ktorým si lyžiari pohodlne cez mobilnú aplikáciu Liptov overia, či už nie je ich skibus plný, prípadne, či nemá meškanie.

„Môžem návštevníkov Liptova uistiť, že skibusy pravidelne vetráme a dezinfikujeme, takže preprava v nich je skutočne bezpečná. Samozrejme, vyžadujeme prekrytie horných dýchacích ciest,“ doplnila Bartková. Grafikon je dostupný TU. Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV prevádzkuje dokopy päť liniek. Sú to linky z Ružomberka do Malinô Brdo a do Jasnej z Liptovského Mikuláša, Liptovského Jána, z Liptovského Trnovca aj z obce Lúčky cez Bešeňovú.

Dnešný deň priniesol nielen štart bežnej prevádzky skibusov, ale aj špeciálnej ekologickejšej formy dopravy, ktorú iniciovala obec Demänovská Dolina. Zelený elektro-skibus hosťom ubytovaným v Demänovskej Doline poslúži na pohodlnú a čistú dopravu do Jasnej. „S ochranou životného prostredia v obci to myslíme vážne a plníme to, k čomu sme sa zaviazali. Demänovská Dolina, jej prírodné hodnoty, obyvatelia i návštevníci si to zaslúžia. Podporujeme ekologickú verejnú dopravu, elektrický autobus s nulovými emisiami je v súčasnosti optimálne riešenie,“ povedala starostka obce Demänovská Dolina Ľubomíra Klepáčová.

Elektrický skibus bude premávať od lokality Rybníky k hotelu Grand Jasná podľa osobitného grafikonu. Na tejto trase odvezie lyžiarov a turistov štyrikrát v priebehu predpoludnia a rovnako štyri jazdy absolvuje aj popoludní. Ak sa elektrobus v ostrej prevádzke osvedčí, mal by sa stať pilierom ekologickej dopravy v jednej z najkrajších a najobľúbenejších slovenských dolín.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje prevádzku SKI & AQUA BUS-ov aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške presahujúcej 160 000,- eur. Suma nezahŕňa prevádzku elektrobusov, ktoré realizuje obec Demänovská Dolina.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov