Nová aplikácia na nahlasovanie problémov na cyklotrasách

13. 8. 2021
Domov Nová aplikácia na nahlasovanie problémov na cyklotrasách

(Liptovský Mikuláš, 13. 8. 2021) – Liptov ponúka viac ako 850 kilometrov značených cykloturistických trás. Väčšina z nich je v horských terénoch čím sa komplikuje možnosť ich pravidelnejšie kontrolovať. Preto Liptáci zaviedli novinku v podobe aplikácie na nahlasovanie problémov či poškodení na cyklotrasách. Jednoducho tak môže urobiť každý cyklistka aj cez svoj mobilný telefón – priamo v teréne nasnímaním QR kódu.

Liptov to myslí s cyklistikou vážne, aktívne pracuje na tom, aby sa stal plnohodnotných cykloregiónom. Súvisí s tým značenie cyklotrás, ich údržba, tvorba nových trás, nechýba ani podpora a marketing v tejto oblasti či sieťovanie regiónu vďaka množstvu elektronabíjacích staníc a požičovní e-bikov. Široká škála trás si vyžaduje neustály servis, ktorý v regióne realizujú. Teraz si na pomoc pri odhaľovaní problémov privolali aj tých najpovolanejších – samotných cyklistov. Vyzývajú ich jednoducho na tabuliach v teréne. „Natrafili ste počas vášho výletu po cyklotrasách Liptova na neprejazdný úsek či na miesto s poškodeným značením, zničeným mobiliárom alebo na iný problém? Dajte nám o tom vedieť.“

„V minulosti nám pomáhali  s opravami a značením našich cyklotrás len značkári zo Slovenského cykloklubu. Teraz máme už aj svojich vyškolených regionálnych značkárov, čím vieme byť oveľa flexibilnejší pred letom, aj keď sa vyskytne problém na našej cyklotrase počas sezóny. Zároveň sme zapojili do procesu nahlasovania jednoduchým spôsobom aj našich cyklistov. Teda ľudí, ktorí priamo trasy využívajú a niekedy oni skôr natrafia na problém ako my a takto nám o ňom dajú obratom vedieť a my vieme flexibilne zareagovať,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. „Cyklisti takto vlastne pomôžu našim ďalším cyklistom, aby trasy spĺňali všetky potrebné štandardy,“ doplnila. Informačné nálepky budú postupne naliepané na vybrané cyklosmerovníky a prvky regionálneho cyklomobiliáru a to počas procesu mapovania cyklotrás a následne po obnove konkrétnych úsekov.

„Postup samotného nahlasovania je veľmi intuitívny. Aplikácia vyzýva nahlasovateľa na vyplnenie povinných či voliteľných krokov. Cez mobil si jednoducho v teréne cyklistka naskenuje QR kód alebo to vyrieši cez mobilnú aplikáciu Liptov prípadne zadaním webovej adresy podnet.cykloregion.sk. Podnet nám môže cyklista samozrejme nahlásiť aj cez internetový prehliadač doma z počítača či tabletu alebo obyčajným zaslaním na našu e-mailovú adresu podnet@cykloregion.sk. Túto možnosť sme si ponechali preto, ak by povedzme v odľahlejšej lokalite nebol žiadny mobilný internetový signál a nedal sa problém nahlásiť priamo z terénu,“ informoval cyklokoordinátor Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Andrej Medla.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje aplikáciu na nahlasovanie problémov na cyklotrasách aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške približne 2 000,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov