Úspešná premiéra sochárskeho festivalu ‚Nature creative festival Jasná‘ v Demänovskej Doline

26. 7. 2021
Domov Úspešná premiéra sochárskeho festivalu ‚Nature creative festival Jasná‘ v Demänovskej Doline

(Demänovská Dolina, 26. 7. 2021) – Prvý ročník podujatia Nature creative festival Jasná v Demänovskej Doline slávil úspech. Súťažná atmosféra, tvorivé rezbárske umenie a viacero atrakcií zaplnili počas víkendu areál detského ihriska Barančekovo početnými návštevníkmi, najmä rodinami s deťmi. Podujatie usporiadala obec ako súčasť osláv storočnice turizmu v Demänovskej doline.

Malebný areál detského ihriska Barančekovo na začiatku Demänovskej Doliny žil v závere uplynulého týždňa tvorivým ruchom. Šesť oceneniami ovenčených rezbárov tri dni vyrezávalo drevené sochy na motívy zvierat a historických postavičiek, ktoré sú spojené s jednou z najkrajších slovenských dolín a životom v nej. Umelci ani tento raz nezostali nič dlžní svojej povesti, veď táto družina vytvorila nielen známy Tatransky ľadový dóm na Hrebienku, ale aj ľadové a pieskové kráľovstvo v Hrabove, či Piesočkovo a v minulých rokoch aj drevené kráľovstvo v Liptovskom Jáne.

Z viac ako piatich ton dubového dreva rezbári tento raz vytvorili šesť drevených  sôch medveďa, draka, rysa, sovy s kreslom,  permoníka a orla. „Sochy nájdu svoje miesto naprieč celou Demänovskou dolinou a zatraktívnia jej prostredie. Je to jeden z darčekov k storočnici turizmu pre obyvateľov obce a turistov,“ povedala starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová.

Okrem týchto diel vytvorili rezbári v sobotnej súťaži o vyrezávaní na rýchlosť aj ďalšie. Za 60 minút tak vzniklo ďalších päť drevených sôch orla, Jánošíka, ducha lesa, sovy a ryby, ktoré vzápätí putovali do dražby. Získaných 840 eur obec použije na verejnoprospešné účely pre tunajšiu materskú škôlku a dobrovoľných hasičov.

Súčasťou podujatia boli aj ukážky práce horských záchranárov, hasičov a tvorivé dielne pre deti – lízankový workshop, vymaľuj si svoje tričko a malí návštevníci si užili veľa zábavy aj na preliezačkách či skákaní na nafukovacom hrade.

„Aj táto víkendová akcia dopĺňa ponuku atrakcií a zážitkov, na ktoré je náš región naozaj bohatý. Verím, že v Demänovskej Doline vznikla nová tradícia, ktorá urobí návštevníkom dovolenku v jednej z najkrajších slovenských dolín ešte príťažlivejšou. Demänovská dolina ponúka  návštevníkom aj zákutia, ktoré sú menej známe. Práve detské ihrisko Barančekovo je v podstate  nástupným miestom náučného chodníka Príbeh vody, kde  malí zvedavci zistia, ako riečka Demänovka po stáročia tvorila podzemné krásy Demänovskej doliny a tiež aké rastlinky a živočíchy v doline žijú,“ dodáva riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková. Počas podujatia obec sprístupnila verejnosti novú  zábavnú hru pre deti na detskom ihrisku Barančekovo. Prostredníctvom informačných panelov sa deti dozvedia viac o tajoch diania v prírode. Súčasťou hry je aj sprievodná brožúrka, do ktorej deti zapisujú odpovede na otázky.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov