Geniálny Penkala z Mikuláša

16. 7. 2021 Liptovský Mikuláš
Domov Geniálny Penkala z Mikuláša

(Liptovský Mikuláš, 16. 7. 2021) – Piatkové večery v centre Liptovského Mikuláša počas celého leta patria rodinám s deťmi a tunajšiemu svetovo známemu rodákovi. Interaktívna výstava ukončená kvízom v Múzeu Janka Kráľa prekvapí mnohých. Mechanickú ceruzku a kopec iných vynálezov Eduarda Penkalu svet využíva do týchto dní a pritom za nimi stojí človek zo Slovenska, rodák z Liptovského Mikuláša. Aj toto návštevníkom odhalí bezplatná interaktívna prehliadka vždy v piatok o 18-tej až do 27. augusta 2021.

Uznávaný vynálezca Eduard S. Penkala priniesol svetu napríklad mechanickú ceruzku a vylepšený patent na atramentové pero. „Svetový vedátor a vynálezca Eduard Penkala sa narodil v našom meste pred 150 rokmi. Aj z dôvodu tejto príležitosti sme sa rozhodli nášho rodáka priblížiť formou, ktorá bude pre deti nielen poučná, ale aj atraktívna. Naše mestské Múzeum Janka Kráľa je známe tým, že odhaľuje tajomstvá našich rodákov a Penkala nemohol chýbať. Prehliadkou v našom múzeu sprevádza aj samotný vynálezca s nadrozmernými ušami, nosom a samozrejme nosí so sebou veľkú mechanickú ceruzku. Verím, že program pre rodiny s deťmi zaujme, veď každý piatok až do 27. augusta rozdáme deťom patenty na rozum. V podstate špeciálnu listinu, že absolvovali naše putovanie dejinami spojené práve s Penkalom,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Chorváti považujú Penkalu za jednu z najdôležitejších osobností svojich dejín. Práve tam prežil podstatnú časť svojho tvorivého života. Vo svojom rodisku je zatiaľ málo známy, ale tunajšie múzeum to chce aj touto prehliadkou definitívne zmeniť.

„Prehliadka vovedie návštevníkov do života a diela nášho významného rodáka. V závere jednoducho cez smartfóny deti absolvujú vedomostný kvíz, čím si upevnia nadobudnuté informácie o Penkalovi a jeho vynálezoch. Pre zaujímavosť práve on stojí aj za patentovanými vynálezmi ako termofor, repelent, zostrojil prvý chorvátsky dvojplošník a vynašiel aj rotačnú zubnú kefku, ktorá bola zaregistrovaná na Kráľovsko-cisárskom patentovom úrade,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. V Záhrebe spolu so zámožnými bratmi Mosterovcami založili spoločnosť Penkala – Moster a postavili v tej dobe jednu z najväčších tovární na ceruzky a perá na svete. Táto spoločnosť existuje ešte dnes pod názvom TOZ Penkala.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje aktivitu Geniálny Penkala aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 7 500,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov